Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Sylwester_Lasota Opublikowano 24 Czerwca 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2023 (edytowane) Poszedł Idzi raz do lasu, wyszedł wcześnie, szedł zawczasu, chciał odnaleźć w nim Sylwestra, który w lesie ciemnym mieszkał. Szukał długo, bezowocnie, więc pomyślał, że odpocznie, a gdy przysiadł w beznadziei, znalazł Sylwek go w tej kniei. - Co tu robisz w głuchym lesie? Gdzie cię, Idzi, licho niesie? - Już ty na mnie tak nie fukaj, bo ja ciebie właśnie szukam. Finansowe mam kłopoty. Pożycz Sylwek mi sto złotych. - Nie mam tutaj nic złotego - odrzekł Sylwek do Idziego, Ino zioła, grzyby, szmaty... Do Małgośki idź na swaty. Jest bogata, mówią wszyscy, pewnie stówkę ci pożyczy. Idzie Idzi i nie kwęka, takie iście, to nie męka. Stanął u drzwi pięknej chaty, lecz nie było Małgorzaty. Na drzwiach tylko złota kłódka, więc pogrążył się we smutkach. Gosia przed nim jest zamknięta, tak to sobie zapamiętał. Niedaleko, za zakrętem, mieszkał pewien Inocenty, więc do niego szybko poszedł, może sąsiad go wspomoże... - Pożycz grosza Inocenty. - Grosa ni mom, ino centy. Mom do tego taki zwycoj, ze nicego nie pozycom, ale ze nie jestem gupi, mogę cóś od ciebie kupić. Drapał Idzi się po głowie, na pokrętną tę odpowiedź, lecz pomyślał: "Nie ma rady, trza dogadać się z sąsiadem". Tak mu się skończyła bieda, chociaż musiał kozę sprzedać. O nic więcej już nie prosił i wysoko głowę nosił. Jego problem rozwiązano: brakowało mu na siano. Edytowane 1 Lipca 2023 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 12
Sylwester_Lasota Opublikowano 24 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oto idzie, że są rzeczywiście. Małgośka mi to mówiła. ;) Dzięki :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 24 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Otton Idze, ale czasami Iga Ottonowi też przywali.
Sylwester_Lasota Opublikowano 24 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niedowidzący Idzi widzeniem się brzydzi, Tonący brzytwy się chwyta... :)))
Rafael Marius Opublikowano 24 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2023 @Sylwester_Lasota Ha, ha. Zabawne i fajnie napisane.
Sylwester_Lasota Opublikowano 24 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się. Pozdrawiam :) 1
Marek.zak1 Opublikowano 24 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2023 Z przyjemnością i w przerwie między newsami ze wschodu:). Pozdrawiam
Sylwester_Lasota Opublikowano 25 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki Marku. Też starałem się od tego w jakiś sposób oderwać. A teraz... idę do lasu :). Również pozdrawiam.
Marek.zak1 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2023 @Sylwester_Lasota Ja do lasu na rowerze. Musze uważać, bo mieszkańcy lasu są w miłosnej euforii i to przed moim domem:). Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
tetu Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2023 Fajny, lekki i zabawny:) Podoba mi się. Pozdrawiam.
Sylwester_Lasota Opublikowano 25 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :)))) Widzę, że masz bezpośredni kontakt z naturą... nawet nie wychodząc z domu. Szczęściarz. Żeby zapracować na taki kadr, musiałbym godzinami leżeć w lesie, a i tak by się pewnie nie udało :). :))) 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 25 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się. Również pozdrawiam
Marek.zak1 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2023 @Sylwester_Lasota Tak, ale chodzenie z moją Sową na spacery to sport podwyższonego ryzyka:). Pozdrawiam
Sylwester_Lasota Opublikowano 25 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Po takim obrazku wcale się nie dziwię :))))))))))))) 1
corival Opublikowano 26 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2023 @Sylwester_Lasota Świetna opowieść... dobry zwyczaj, nie pożyczaj... bo później oddać trzeba. Rozwiązywanie problemów drogą sprzedaży też musi być przemyślane jak widać na powyższym obrazku. Pozdrawiam :) 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 26 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak to powiadają... Przysłowia mądrością narodów. To akurat może działać we dwie strony. Również pozdrawiam :) 1
Rekomendowane odpowiedzi