Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Wędrowiec.1984 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Stworzyciel Uplotłem kalejdoskop z niewyraźnych wspomnień, Przebłysków, pośród których gubię się bez przerwy; Spójrz proszę, choć troszeczkę pochyl się i zerknij, Na chwile, które dawniej należały do mnie. Tam światło, ono serca pierwszych gwiazd widziało, Patrzyło jak gwiazdowe rodzą się gromady, Błyszczące dziś przeszłością. Tam istnieją światy, Co ogień wyobraźni co rusz rozpalają. Widziałem osobliwość, jakże czystą, kruchą, A nad nią horyzonty wszelkich snów i zdarzeń; Przekroczmy je, dotknijmy. Będąc poza czasem, Sprawimy, że pragnienia w oka mgnieniu wrócą. Dla pragnień, wciąż pamiętam, wyśpiewałaś ciszę, Schowaną w podprzestrzeni, między wymiarami; Chodź ze mną. Odnajdziemy ciszy tej membrany, Przez które będziesz mogła pieśni swe usłyszeć. A kiedy to nastąpi, sprawię byś poczuła, To samo gdyś przed laty tkała Andromedę; Do dzisiaj, otulona śpiewu twego echem, Melodię doń wygrywa na maleńkich strunach. --- 13
Marek.zak1 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Wykreowałeś fajny klimat, taki Twój, znany mi zresztą. Co do wspomnień, każdy sobie jakiś świat, czy historię z nich splata, ale ta druga osoba może mieć inne, widzieć z innej perspektywy, a przecież też są ludzie, którzy żyją dniem dzisiejszym, w te wspomnienie się nie zagłębiają, a nakłanianie ich do tego ich zwyczajnie denerwuje, ot było, minęło. Zresztą, dźwięk maleńkich strun słyszalny jest nielicznym. Pozdrawiam, jak zwykle z podobaniem. P.S. Pojawił się niedawno sonet Titanic, tez fajny.
corival Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2023 @Wędrowiec.1984 Wyobraźnia może sobie podziałać przy Twoim wierszu. Jak dla mnie struny nie takie znowu maleńkie i nie tak ciche jakby mogło się wydawać. Spodobało mi się to, co napisałeś. Pozdrawiam :) 1
Nata_Kruk Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jw. to jedyne miejsce, na które kręcę nosem, zdecydowanie wolałabym... gwiezdne.. Wiersz Twój, dobry klimat całości, 'częstujesz' ciepłem wrażeń, no i rymy... które od zawsze lubię. Pozdrawiam.
Somalija Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2023 @Wędrowiec.1984 To jak międzygalaktyczna podróż. Bardzo piękny wiersz...
Wędrowiec.1984 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2023 @Marek.zak1 Lubię wplatać do wierszy troszkę wspominków o wspomnieniach. Sonet o Titanicu przeczytam na pewno... kiedy urodzi mi się kolejne zainteresowanie Titaniciem. @corival Na kosmicznych strunach najpiękniej grają wnętrza atomów. :) @Nata_Kruk Gwiezdne nie pasuje pod względem ilości sylab w wersie i pod względem równomiernego rozłożenia akcentów. Poza tym wielokroć spotkałem się ze stwierdzeniem gromad gwiazdowych, to też postanowiłem wrzucić ten zwrot do wiersza właśnie w takiej formie. @Somalija W sumie kosmologiczna bardziej. Dziękuję za czytanie i głosy. :) 3
Ewelina Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2023 @Wędrowiec.1984 Pięknie ujęte.
W.M.J Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2023 @Wędrowiec.1984 Jest ten klimacik, jak Marek napisał. Tu nie ma fajerwerków słownych, ale cudowne stopniowanie uczucia. Cóż więcej, piękne rymy okalające, myślałem, że to sonet będzie. Dużo by można się zachwycać na techniką pisania...po prostu chapeau bas.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2023 tyslko sobie westchnę: Osobliwość klimacik i rymy dobrane Tworzą całość subtelną ukrytą na niebie A wspomnienie podsuwa marzenia niepewnie Przywracając garść uczuć w dość chłodny poranrek pozdrawiam
Wędrowiec.1984 Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) @Ewelina @W.M.J @Jacek_Suchowicz @Tectosmith @Leszczym @miauczenie owies @Natuskaa Dziękuję. :) Sonet pewnie jeszcze niejeden napiszę ale lubię czasami skrobnąć coś innego, dla przerwania schematu. Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji) 2
Rekomendowane odpowiedzi