Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Rafael Marius Opublikowano 9 Marca 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 (edytowane) Na skraju łąki drogich marzeń wyrasta klejnot dumą świeży nadmierną troską uwiązany na głowie mamy żywy diadem Utkwiony w chorej wyobraźni rodziców zimnych i karcących oziębła pustką rozgadanych frazesem w kazaniach ujętym Z sztywności ruchów wyzwolony na luzie mknący ku zagadce krainy pięknej choć zasnutej radami toksycznej miłości Edytowane 9 Marca 2023 przez Rafael Marius (wyświetl historię edycji) 13
Rafael Marius Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 @Tectosmith Dziękuję za polubienie. 1
jan_komułzykant Opublikowano 9 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 Znam kilka/kilku (?) takich diademów. Określam to jako 'chów zimny', zdaje się jak wyżej. To zwykle zahukani introwertycy, trochę lub bardzo zamknięci w sobie. Szczerze mi ich żal, przez tę musztrę i wymagania. Chociaż z drugiej strony, to chodząca indywidualność i kultura. Bywa też, że i nieśmiałość. Raczej nie powtórzą błędu rodzicieli, z tym że istnieje niebezpieczeństwo, bo kolejne pokolenie, to może być 'chów bezstresowy' ;) Pozdrowienia 1
Rafael Marius Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak takie właśnie wychowanie miałem na myśli. Też znam takie osoby i właśnie o nich ten. wiersz. Jest ich wiele i pewnie każdy znajdzie w swoim otoczeniu kogoś takiego. Przynajmniej mogą sprawiać wrażenie introwertyków, a nie koniecznie nimi być z natury. Tak jak najbardziej też mam podobne obserwacje. Tak, na zasadzie nadmiernego odreagowania własnego zbyt restrykcyjnego wychowania. Dziękuję za trafny komentarz. Edytowane 9 Marca 2023 przez Rafael Marius (wyświetl historię edycji)
Rafael Marius Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 @Asia Rukmini Dziękuję za serduszko.
Rafael Marius Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 @Rolek Dziękuję za uznanie.
Rafael Marius Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 @Ewelina Dziękuję za przychylność.
Ewelina Opublikowano 9 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 @Rafael Marius Cała radość po mojej stronie @Rafael Marius nie zabieram się na komentarze i interpretacje, bo koślawo mi to wychodzi. Czytam sercem i jak się poruszy ja klikam. Takie mam nieuchwytne kryterium :) ale szczere i bez cenzury. 1
Rafael Marius Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chyba zbyt skromnie. Pewnie by Ci się udało całkiem dobrze. Szczególnie, że moje wiersze nie są na ogół jakieś szczególnie zawiłe. I piszę je na podstawie autentycznych wydarzeń. Tutaj akurat inspiracją jest pewna znana mi dobrze osoba. Można powiedzieć, nawet dość bliska. 1
Ewelina Opublikowano 9 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 @Rafael Marius może i bym dała radę, jednak mogę się pomylić w analizie i będzie klops :) ktoś może poczuć się urażony 1
Marek.zak1 Opublikowano 9 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 Wychowanie dzieci to dla większości pierwszy eksperyment, wiedzy niewiele, a jak jeszcze talentu zabraknie, to bywa różnie. Pozdrawiam 2
Rafael Marius Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To prawda. Kiedyś to ludzie zajmowali się młodszym rodzeństwem lub dziećmi rodziny albo przyjaciół, a teraz dzieci jest mało i można nawet nie mieć nikogo takiego w zasięgu możliwości. Ale jak ktoś chce to coś znajdzie. Można zgłosić się do wolontariatu. Lepsze to niż nic. Przynajmniej jakiś kontakt z dziećmi. Dzięki za komentarz.
Rafael Marius Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja się na pewno nie poczuję urażony. U mnie wszystkie interpretacje mile widziane, a także wolne skojarzenia niezwiązane bezpośrednio z treścią. Też się czasami mylę pod wierszami innych forumowiczów. I jeszcze żyję. I to nawet całkiem nieźle. Błądzenie ludzka rzecz.
Ewelina Opublikowano 9 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 @Rafael Marius @Rafael Marius wiem, że masz rację, tylko trochę się sparzyłam na początku, jakoś nie wszyscy przyjęli mnie z otwartym sercem na tym forum... Nie żeby mieli obowiązek, bo nie oczekiwałam tego. Niemniej jednak trochę mnie to na "dzień dobry" wycofało i jestem ostrożniejsza. A druga rzecz naprawdę nie potrafię tak pięknie puentować jak Ty czy @staszeko więc się za to nie zabieram, nie jestem w tym obszarze wyrywna :) 1
Rafael Marius Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rozumiem. To tak się sprawy mają. Może z czasem się przekonasz. U mnie to różnie bywa raz się uda, a raz nie jak to w życiu. Ja tutaj na początku to tylko komentowałem przez 2-3 miesiące, ale potem jedna forumowa koleżanka zachęciła mnie, żebym też coś swojego umieścił i tak już zostało. Edytowane 9 Marca 2023 przez Rafael Marius (wyświetl historię edycji) 1
Ewelina Opublikowano 9 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 @Rafael Marius a to u mnie było odwrotnie, najpierw wiersze własne:) 1
Rafael Marius Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Z moich obserwacji wynika, że u większości jest tak, jak u Ciebie. Ja lubię czytać wiersze innych i próbować je zrozumieć. A jak nie napiszę w komentarzu, co pojąłem to się nie dowiem, czy trafnie odczytałem myśl autora. Poza tym tu jest dużo ciekawych ludzi, z którymi można sobie pogadać. 1
Ewelina Opublikowano 9 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 @Rafael Marius czyli ważne jest dla Ciebie zrozumienie, dla mnie ważny jest przekaz i emocje. Nie muszę wiersza rozkładać na czynniki pierwsze. Nie potrzebuję tego w takim stopniu. Choć w szkole lubiłam lekcje z wierszami, a to pewnie za sprawą fantastycznej nauczycielki, która potrafiła ucznia zaangażować. 1
Rafael Marius Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dla mnie przekaz też jak najbardziej. Lubię wiersze zaangażowane z jakimś przesłaniem. Ale dobra forma i bogate, ciekawe słownictwo też cenię. Emocje mile widziane, ale tu też jest wiele takich wierszy, które bym określił jako duchowe, otwierające, zrywające zasłonę i chyba te mi są najbliższe. Ja takich jeszcze nie umiem pisać, ale może kiedyś... 1
Ewelina Opublikowano 9 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 @Rafael Marius skoro takie duchowe są Ci najbliższe to jestem przekonana, że takie i Ty będziesz pisać. Zresztą, jak dla mnie Twoje mają takie cechy. Poza tym są dojrzałe i mądre. Cenne jednym słowem. 1
Rekomendowane odpowiedzi