Ten utwór został doceniony przez użytkowników. [email protected] Opublikowano 8 Października 2022 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 8 Października 2022 Orla Perć przysłoniła widok od południa, słońca blask przygarbiony, zjada resztki śniegu. Być może, chociaż nie wiem, narciarzom na przekór, Rupicapra tatrica, kamyczek gdzieś strąca. Zastukocze po skałach - przytępi czuwanie, Pięć Stawów już ostrzega, uspakaja dalą. Łańcuch coraz zimniejszy - przestań już nie biadol, bo góra wiarołomna, pod ręką niebawem. Orzeł przedni - rarytas - zagnieździł na gody, ciarki poszły po skórze, majestat nad głową. A jakże niepozornie jest z tobą... liczbowo, chciałbyś czas zaczarować - para się sposobi. W imię ojca i syna... a czas tyłek ściska, małe to - niepozorne, człowiek jeszcze mniejszy. Przeraża, łechta w nogach - jeszcze ze dwa metry, wiatr rozwiewa świadomość... pozostaw inicjał. Trzeba schodzić z powrotem w przepastne doliny, tam z nizin, widać lepiej, ogrom co przytłacza. Nie dziwi chęć... by dotknąć, chmurnego drapacza, a one od zarania... tylu nas zabiły! "Stękają góry, a urodzi się śmieszna, mała mysz." - Horacy. 20
Kwiatuszek Opublikowano 8 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2022 @[email protected] Będąc na górze,odizolowani od całego tego zgiełku dopiero doświadczamy prawdziwej ciszy i zauważamy jak jesteśmy maleńcy w tym ogromie. Pozdrawiam:-) 1
Somalija Opublikowano 8 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2022 @[email protected] Ja się wybieram... w Dolinę Chochołowską i na termy...
[email protected] Opublikowano 8 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2022 @Kwiatuszek Warunek jest jeden, musimy tam być sami. W wysokich górach ze względów bezpieczeństwa jest to raczej niemożliwe lub przynajmniej niedopuszczalne. Ja na swoją Sowią Górę którą mam pod ręką, chodzę sam, od nikogo nie zależę i nikogo nie muszę pilnować... pełną gębą wolność. Miłej soboty. @Somalija Nieopisane przeżycie, zresztą jak wrócisz potwierdzisz, jak Ci ktoś wycieczki nie popsuje. Miłej soboty Ago.
Rolek Opublikowano 8 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2022 @[email protected] Dziękuję Grzegorzu za przypomnienie młodych lat w Tatrach. Nie spotkałem nigdy a mówią straszydło Pokazuje się czasem w górach mamidło źródło "twoja pogoda" Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
[email protected] Opublikowano 8 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2022 @Rolek Wabiła mnie śmierć ale się nie dałem, niebo mi pokazała - powiedziała... frajer! Pozdrawiam, mamidło widzę, ale gdzie nasze góry?
Rolek Opublikowano 8 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2022 Na Świnicy miałem kiedyś trudne chwile. Czterech niedoświadczonych szesnastolatków i gradowa burza z piorunami. Już myśleliśmy, że tam zginiemy. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Marek.zak1 Opublikowano 8 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2022 Wiersz świetny, ale to u Ciebie standard. Najbardziej mi żal Mieczysława Karłowicza, twórcę m. in. wspaniałego koncertu skrzypcowego, który zginął w tatrzańskiej lawinie w wieku 33 lat. Mógł stać się kompozytorem na miarę Chopina, czy Brahmsa, bo ten koncert to trochę w tym duchu. Pozdrawiam
Wiesław J.K. Opublikowano 8 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2022 @[email protected] Byłem wiele lat temu w Kudowie Zdrój. Piękne górskie widoki zawsze mnie zachwycają...i nie tylko nasze góry. Pozdrawiam Cię serdecznie.
staszeko Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2022 Bez widoku gór chodzilibyśmy ze spuszczoną głową. Piękny wiersz dorównujący piosence. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
[email protected] Opublikowano 9 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Października 2022 @Rolek Widzę stąd że szedłeś Orlą Percią? @WiechuJK Moja góra... z lotu ptaka, kiedyś będę za nią płakał. Pozdrawiam Wieśku.
Rolek Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2022 @[email protected] Przeszedłem cała lecz na raty Nie chciałem denerwować taty. (Raczej przewspinalem)
[email protected] Opublikowano 9 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Października 2022 @Rolek A po drabinie kto popychał, zapewne tato mocno wzdychał? @Dag Czyżby inicjały? Kiedyś będą płakały! Zetrą łzy z oczu- czas je w dal potoczy.
Rolek Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2022 @[email protected] Niestety mój tata już od małości Posiada fobię lęk wysokości. @[email protected] Przełęcz pod Chłopkiem (2307 m n.p.m.), widok z Kazalnicy fot. Grzegorz Nienartowicz Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Rolek Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
[email protected] Opublikowano 9 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Października 2022 @Rolek Młoda babka... i grzech, ona jedna ich trzech.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2022 Witam - miłe pisanie tu widzę - Pozdr.
[email protected] Opublikowano 9 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Października 2022 @Waldemar_Talar_Talar Marku dziękuje że zajrzałeś na moje podwórko, patrzę na TV i znów ktoś zginął w górach. Pozdrawiam Waldku.
Wiesław J.K. Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) @[email protected] Dziękuję Ci Grzegorz za lot nad Wielką Sową. Biorąc pod uwagę reinkarnację i przeszłe wcielenia, wydaje mi się, że byłem w innym życiu góralem. Pamiętam, jak byłem w Kudowie Zdrój, jakieś 50 lat temu, to jak to dzieci, poszliśmy na spacer i pamiętam, że przekroczylismy granicę wówczas polsko-czechosłowacką , było to na jakimś wzgórzu, niestety nie pamiętam dokładnie. :-) Pozdrawiam Cię góralu! ******* Edytowane 9 Października 2022 przez WiechuJK (wyświetl historię edycji) 1
[email protected] Opublikowano 10 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Października 2022 @WiechuJK Po przeczytaniu Twojego tekstu, poszedłem do sąsiedniego okna i spojrzałem w oczy mojej górze, podziękowałem jej za to że pod nią się urodziłem. Pokryta jest bielą, przyszroniła mrozem, wzejdzie słońce minie jej kaprys... uśmiechnie się do mnie. Jestem w niej zakochany od urodzenia, chodziłem jej po głowie, przypalałem ogniskami. A ona była taka cierpliwa, obejmowała mnie sobą, czasami groziła burzą, piorunami. Pozdrawiam Wiesławie. Dziękuje za miłe słowo które otwiera nowy tydzień. 1
Rekomendowane odpowiedzi