Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Sylwester_Lasota Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2022 (edytowane) Ja ślepiec i niemowa na pociąg czekam nocą. Z daleka słyszę kroki, co ludzi przez noc niosą. Tu drobią szpileczkami, tam biegną ciężkie, głuche, w rozkroku, krok za krokiem wyławiam czujnym uchem. Już zbliża się godzina i kroków coraz więcej. Wykraczam poza zmysły, wręcz czuję je na ręce... I nagle jęk głośnika coś skrzeczy ponad głową, znów wielkie ożywienie, bo właśnie wjeżdża pociąg. Wciąż siedzę na ławeczce, choć wszyscy odjechali, to nie był mój kierunek. Ławeczka jest ze stali, a obok dwa gołębie po cichu mi gruchają, z nich żadne nocne marki, już pewnie słońce wstaje. Ja ślepiec i niemowa podnoszę się z ławeczki, do domu wolno wracam, zalegam w brudne bety. Spóźniłem się na pociąg o niemal całe życie i nie pojadę nigdzie, ni nocą, ni o świcie. Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 9
Sylwester_Lasota Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Powiedzmy :) Dziękuję. Pozdrawiam :)
[email protected] Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2022 @Sylwester_Lasota Wszyscyśmy... ślepi, przez wszystkie wieki! Pozdrawiam Sylwku. Przynajmniej na jedno oko. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No widzisz... chociaż widzisz ;). Dzięki serdeczne. Wzajemnie.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Witam - czujne tu czekanie widzę - Pozdr.
Sylwester_Lasota Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2022 (edytowane) @Waldemar_Talar_TalarCzujne, a nawet słuszne, powiedziałbym Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Waldku. Pozdrawiam. Edytowane 3 Kwietnia 2022 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji)
Marek.zak1 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Obraz alienacji, wyobcowania, samotności, żalu, a peron, realny czy metaforyczny, dobrze się do tego nadaje, bo można gdzieś się stamtąd wybrać. Smutna puenta, bo jak tego pociągu do...się nie złapie, trzeba wracać tam, skąd chciałoby się wyjechać. Tak to czytam. Pozdrowienia. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Genialna interpretacja Marku. Dziękuję. Jeszcze nad tym zakończeniem, jak to ja, się zastanawiam, ale po Twojej interpretacji chyba zostanie jak jest. Pozdrawiam.
Somalija Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2022 @Sylwester_Lasota Świetny wiersz, pełen podświadomych dźwięków i obrazów... 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O! A ja myślałem, że każde słowo i każdą kropkę postawiłem z pełną świadimością Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Dzięki. Pozdrawiam.
Sylwester_Lasota Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak życie. Nie wszystko musi być w nim wesołe. Dziękuję Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam.
Anastazja Sokołowska Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Bardzo obrazowy wiersz. Mocny w smutnym przekazie. Tak już jest, że niby gorzkością wzgardzamy, a się jej imamy.
Sylwester_Lasota Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Prawda. Dziękuję serdecznie za czytanie. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi