Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rozmowa na grani

Rekomendowane odpowiedzi

@GrumpyElf Elficzko w wierszu nie ma grama ideologii, osobiste odczucia, rozbryzgi świadomości, próba powrotu do korzeni, które każdemu są tak bliskie. Nawet jak jest nawiązanie do Boga, to nie próbuję nim epatować, lecz stawiam Go w roli kręgosłupa który mnie trzyma na ziemi.

Miłego dnia.

@beta_b Betko tu na portalu najbardziej lubię czytać Twoje komentarze, są do bólu profesjonalne, oddające sens, odczucia, odbiór wiersza, ale co do ideologii się nie zgadzam, nie mogę, nie chcę. Gdyby nawet, to czy mi nie wolno mieć własnej wiary, co oczywiście nie eliminuje ani mnie, ani mojej wiary, tylko dlatego że ktoś wierzy w kogoś innego lub jest ateistą. Pamiętam czasy w Polsce jak byliśmy w Europie najbardziej tolerancyjnym krajem w Europie, w Hiszpanii płonęły stosy a u nas nikt nie spłonął. Teraz jest podobnie u nas - łamie się krzyże, rozbija siekierami ołtarze i.t.p - jest na to przyzwolenie.

Miłego dnia.

@Somalija Jestem w stanie przeczytać i polubić prawie każdy wiersz jeśli nie ma tam wulgaryzmów, wyeliminowałaś widzę ideologię ze Swojego słownictwa w stosunku do poprzedniczek i słusznie uważam.. Odrzucono Boga pod płaszczem ideologii, ale to mój wiersz, gdybym był islamistą - także byłby mój. Słowa się obronią same.

Pozdrawiam.

@Leszczym Uff! Aż mnie zatkało - dziękuje za miłe słowa. Mam własną skalę ocen swoich wierszy od 1 do 6, ale z przyczyn strategicznych nie powiem Ci jak ten właśnie wiersz oceniłem. Potrafię być srogi wobec siebie. Powiem Ci tylko że niejednokrotnie moje oceny wymijają się z portalowymi.

Pozdrawiam - miłego wieczoru.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@[email protected]Grzegorzu, 

nasze osobiste światopoglądy zmieniają od czasu do czasu i nic w tym złego. Twierdzi się, że Bóg jest wszędzie, a więc i w nas w ludziach, także to co napisałeś powyżej jest częścią całości (umysł, mózg jest połączeniem z siłą wyższą)...

pozdr.

@Gosława Reniu serdecznie dziękuję, jest mi bardzo miło.

Wszystkiego dobrego, miłego weekendu.

@Wieslaw_J._Korzeniowski Gdyby pojęcie Boga było jednoznaczne a wiara w niego jedyną? Ale jak wiesz tak nie jest, więc co odrzucić - wiary, czy Boga? Ateiści już to zrobili, ja nie potrafię, nie mam siły... może wiedzy.

Trzymaj się zdrowo.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@[email protected]

Tak, niełatwą to sprawa. Niektórzy ludzie mówią, że lepiej w coś wierzyć, niż w nic, ale przecież nic to też coś...Nie mam satysfakcjonującej odpowiedzi na powyższe, ale myślę, że lepiej wierzyć.

Trzymaj się również zdrowo poszukiwaczu prawdy. :-)