Ten utwór został doceniony przez użytkowników. GrumpyElf Opublikowano 28 Lipca 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2021 na Sunset Boulevard spotykam kobietę spalona słońcem siedzi pod drzewem na piersiach kartka: mam tylko tę chwilę kiedyś byłam dziwką Charles`a Bukowskiego pisał na moim łonie zapite wiersze, mówi dawno odszedł a ja wciąż wspominam siadam obok i słucham opowieści chropowatej jak spowiedź bez oczekiwania na rozgrzeszenie w ciszy zjadamy wspólnie jabłko podając sobie kęs za kęsem jest cierpkie jak prawda o wszelkiej ulotności cedry wokół pikują w niebo niczym dzikie gotyckie katedry jedynym słusznym szaleństwem jest potrzeba wiary w miłość 15
Leszczym Opublikowano 28 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2021 @GrumpyElf jak wyżej ;)) Witamy po przerwie ;) 1
Dariusz Sokołowski Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2021 @GrumpyElf Jest coś fajnego w Pani pisaniu, abstrahując od tej stylówy „na beatnika”, jakaś szczerość i bezpośredniość, szukanie… Pzdr. 1
Anna_Sendor Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2021 Tekst - konkret. Zrobił na mnie wrażenie. 1
corival Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2021 @GrumpyElf Zagubiona dusza, która potrzebuje się "wygadać". Życie miała niełatwe i z wdzięcznością przyjmuje ciszę, spokój natury i dobrego słuchacza. To uspokaja, koi, przywraca choć po części wiarę w ludzi: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się Grumpy, że znowu Cię widzę. Pozdrawiam :) 1
Gość Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2021 @GrumpyElf Warto było tyle na Ciebie czekać, skoro przychodzisz z TAKIM wierszem. W moim odczuciu kluczowym momentem jest tu druga strofa. Mówi o miłości, którą świadomie bierzemy na barki mimo że nam umniejsza, upokarza. Polemizowałbym ze słusznością tego szaleństwa, ale nie ulega wątpliwości, że jest to szaleństwo. Idąc tym tropem można dojść do wniosku, że niewielu jest nas na świecie zdrowych na umyśle. Fajnie, że się tu wreszcie pokazałaś, mordo.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2021 Witam - podoba się więc jestem na tak - Pozdr. 1
GrumpyElf Opublikowano 29 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2021 @w kropki bordo Dzięki! @Leszczym Hej. Również Cię witam :) I dzięki. @Dariusz_Sokołowski Wspominasz wartości dla mnie ważne, a co do beatnika - ciekawie mnie osadziłeś; egzystencjalizm faktycznie jest mi bliski, ale zdecydowanie w zakresie humanizmu, reszta jest zbyt pesymistyczna dla mojej natury. Dziękuję za słowo i poczytanie. @Anna_Sendor Ania! Hej :) Miło mi i pozdrawiam. @corival A ja się cieszę, że Cię widzę pod swoim wierszem. Pozdrawiam, Cori :) @error_erros Niekiedy trzeba przeżyć całe życie, aby odkryć w jaką miłość chcemy wierzyć, a i tak okazuje się, że nie uda się nam jej doświadczać. Ale czy to jest najważniejsze? :) Witaj, Morydzu Ty jeden! @jaguar Wiesz, z paru powodów. po pierwsze Sunset Blvd to bardzo długa arteria i rzeczywiście ciągną się wzdłuż niej palmy, ale jest taki odcinek z czerwonymi cedrami i to one były nad nami. To jak pin w nawigacji. A po drugie, i chyba ważniejsze, widok tych strzelistych i spiczastych cedrów jest odniesieniem - kolejny wers mówi o tym, w jaką wiarę wierzy podmiot liryczny i jest to w opozycji do tej z katedr. Wybacz obszerną odpowiedź. @Ewa Witek Dziękuję, Ewo. Pozdrawiam. @Waldemar_Talar_Talar Cieszy mnie to, Waldku. Pozdrawiam. 2
GrumpyElf Opublikowano 29 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2021 @jaguar To ciekawe, że Tobie bardziej pasowałyby palmy. Cedry kalifornijskie wizualnie bardzo przypominają wieże gotyckie. Ucieszyło mnie, że Ci się podoba :) Pozdrawiam!
Czarek Płatak Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Gorzej jak się tę wiarę straci. To spotkanie z dziwką Bukowskiego na serio? Musiałby być chyba staruszką.
GrumpyElf Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2021 @Czarek Płatak Bez tej wiary naprawdę nie wiem co nam pozostaje. Spotkanie miało miejsce, a czy była tym za kogo się podawała? Nie wiem. Nie była jeszcze staruszką, ale osobą mocno wyeksploatowaną przez uliczny tryb życia na pewno. Powiedziała wiele rzeczy, które pozwoliły mi jej uwierzyć, ale tak naprawdę nie ma to dla mnie znaczenia. Pozdrawiam <3 1
Krzysztof2022 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2022 @GrumpyElf Ten wiersz pięknie namalowany jest. Pozdrawiam 1
GrumpyElf Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2022 @Krzysztof2022 To bardzo miłe słowa. Dziękuję.
GrumpyElf Opublikowano 10 Maja 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2022 @Michał_78 Dzięki Ci za te słowa :)
Rekomendowane odpowiedzi