Ten utwór został doceniony przez użytkowników. [email protected] Opublikowano 18 Maja 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 Na spokojnej górze, nieopodal lasu, mieszkał sobie karzeł, nigdy nie miał czasu. Biegał po zakątkach i szukał karlicy, znalazł na okładce... ganiał po próżnicy. Nazwał ją Maszeńką, zakochał się w oczach, piękne były - duże, wskazówka prorocza. Uwili wnet gniazdko gdzieś w pobliskim łęgu, lecz w którym to miejscu, nie wiemy - ad verbum. Zrodziło się wkrótce cudne karliczątko, a nasza bajeczka znowuż od początku. Pieścili, dziubdziali - karmili nektarem, a domek ukryty, trójcy uśmiech daje. Aż patrzcie przy nowiu - niedźwiedź porwał malca, szukali rok cały, rodzina najdalsza. Ślad po nim zaginął - wrócił na okładki karłowatych bajek... ot, temat nierzadki. Jak zobaczysz czasem, ruch liścia gdzieś w borze, dotknij, podnieś, zajrzyj - tyle chyba możesz? Ruszajmy, znajdziemy, zaspane maleństwo, przyniesiemy w koszu - kruszynę tajemną. "Dla karłów nic nie jest za niskie." - Stanisław Jerzy Lec. 13
Somalija Opublikowano 18 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 @[email protected] za Tolkienem dopowiem, że podobno w ziemi się lęgną. Tak, przynajmniej elfy o nich mówią, gdyż i oni, i one brody noszą, trudno płeć rozpoznać. 2
corival Opublikowano 18 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 @[email protected] Co za opowieść... wyobraźnia mi ruszyła i dopisała, dotworzyła... Ładna bajka, niestety na razie nie mam jakoś finezji komentatorskiej. Zaginęła podobnie jak ten malec :) Pozdrawiam :) 1
Marek.zak1 Opublikowano 18 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 Jako dziecko byłem na koncercie "Śląska" i tę piosenkę pamiętam i jeszcze "Puk, puk, skrzypią drzwi...". A wiersz ciekawy. Pozdrawiam. 2
[email protected] Opublikowano 18 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 @Somalija Ago chyba pomyliłaś karły z aniołami, to te ostatnie ponoć są bezpłciowe, a karły się rozmnażają zobacz ilu ich jest w polityce. Miłego i zdrowego wtorku w słońcu Ci życzę. @corival Ha ha ha Cori, poczekam aż finezję przyniosą Ci w koszyku razem z zakupami, najpierw oddech, kawa, naciśnij przycisk "ruszamy" i do boju. Mamy znowu dzień, wiosenny dzień, niech on będzie najpiękniejszym ze wszystkich. Miłego dnia. @Marek.zak1 Dla Ciebie Marku... drzwi się otwarły. Miłego dnia. 2
Marek.zak1 Opublikowano 18 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cudowne, dzięki:). 1
corival Opublikowano 18 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 @[email protected] Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Grzegorzu za dobre życzenia i rady :) Realizuję po kolei i już z wolna procesy myślowe ruszają. Do wieczora zapewne się rozpędzę ;) Pozdrawiam :)
[email protected] Opublikowano 18 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 @corival Cori bój się Boga do wieczora to będzie za późno, teraz, za chwilę... najpierw wiersz o miłości, drugi o sławie, a trzeci... o śmierci, bo to jest zawsze wypadkowa naszego życia. Kłaniam się pięknie. @Max Max nie patrz na tag, a niech go szlag. Popatrz na strofy- tylko się pochyl!? Pozdrawiam.
corival Opublikowano 18 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 (edytowane) @[email protected] Litości, Grzegorzu ;) Stać mnie było tylko na Żmija... czyli zaczęłam od śmierci. Oj, no co... wieczór to też pora dnia, tego dnia :) Edytowane 18 Maja 2021 przez corival (wyświetl historię edycji) 1
[email protected] Opublikowano 18 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 @corival Cori nie znoszę wieczorów, to czas zanikania dnia, przemijania, smutku za tym co przeminęło, rano trzeba wytuptać cały dzień, a później... to samo. Żyją ci co nie tracą czasu, bo jego jest tak mało i jest bezcenny. 1
corival Opublikowano 18 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 @[email protected] Nie tracę, absolutnie... wyszturchałeś mnie na tyle, że nawet udało mi się napisać kawałek tekstu w pracy... Dziękuję za to, bo już się obawiałam, że dziś nici z konstruktywnego pisania i skończy się na dłubaniu i wprowadzaniu poprawek w bibliografii :)
[email protected] Opublikowano 18 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 @corival Cori to gdzie Ty pracujesz w archiwum IPN? Współczuję ale i podziwiam. 1
corival Opublikowano 18 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 @[email protected] Nie, tam nie, ale pracuję naukowo :)
[email protected] Opublikowano 18 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 @corival NAUKOWO - brzmi dumnie, czy ożywiasz... mumie? 1
corival Opublikowano 18 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 @[email protected] O to, to właśnie :)
huzarc Opublikowano 18 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 @[email protected] urocza miniatura:)
M.A.R.G.O.T Opublikowano 18 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 @[email protected] jak zwykle zaskakujesz :) "Pieścili, dziubdziali - karmili nektarem,a domek ukryty, trójcy uśmiech daje."- jakie to słodkie :) ach gdyby nie ten niedźwiedź. Zawsze coś. Poeta nie szuka z weną nie dalej karły się śmieją :) Pozdrawiam cieplutko.
[email protected] Opublikowano 18 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 @huzarc Huzi chyba piszesz o innym wierszu, ja też tak kiedyś miałem. Miniatura - toż to grube jak słoń. Trzymaj się zdrowo, zmaksymalizuj coś. @M.A.R.G.O.T Ha ha ha, u Ciebie musi być zawsze całuśnie i pod górkę, a życie nawet dla karłów potrafi być nieznośne, przecież to stworzenia do nas podobne i cierpią czasami podobnie jak my. Wszystkiego dobrego dla Ciebie i rodzinki. Dziękuje że znalazłaś chwilkę czasu. @corival Wreszcie powiedz co, bo dostaję małpiego rozumu.
Annuszka Opublikowano 18 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 Znakomita urokliwa poezja. W sam raz na takie popołudnie gdy za oknem hula zimny majowy wiatr. Pozdrawiam :) 1
[email protected] Opublikowano 18 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 @Annuszka Anno u mnie wspaniała pogoda, chociaż raz będziesz mi zazdrościć a nie odwrotnie. Za komentarz jakże miły dziękuje. Miłego wieczoru, może telepatycznie zatrzymam wiatr.
Rekomendowane odpowiedzi