dmnkgl Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2021 Łatwo jest pisać bez rytmu, bez rymu Lecz pytam się czemu Wyzbyć się rymu? Bo to nie trendy, bo przestarzałe? Ludzie pisali tomiszcza całe Tercyną, sekstyną i Bóg wie czym jeszcze Powiesz że byli to wybitni wieszcze Lecz życie strawili Na krotochwili I grafomańską modę szerzyli Zrobisz niesłusznie i niesprawiedliwie Lepiej w naiwnym jest trwać podziwie Niż w zadufanej dla formy kpinie Lecz nie udawaj I się nie staraj Uznać za swoje Co nie jest twoje Nie czujesz, trudno, jesteśmy różni, Ale na litość, chociaż nie bluźnij! Prawda to piękno, rymy to sedno Jezyka zapach, aromat i smak Czy się spodoba? To wszystko jedno, Więc celebrujmy rymy ot tak! Sztuka rymbicia jest często żmudna Ale nie próżna, ale nie nudna! Tych słów sie strzeżmy Rymkucie wskrzeszmy! Przejdźmy od podstaw- słowem się cieszmy! Aby melodii rozpalić krztynę, Zgładzić białoty współczesnej winę Przedstawiam śpiewnik Przeróżnych technik: Nie bój się rymów banalnych czasami Przez wprawę stajemy się artystami Nad rymstwem trzeba godziny gubić Ażeby wzbudzić Szacunek ludzi (Choć gdy to główny powód by tworzyć To lepiej w czasie swój plan odłożyć) Czasem zaś trzeba ułożyć dwie wersje Wyciąć dygresję Tworząc poezje Można naginać wzory języka Od ram słownika Po synestezję Łączyć końcówki zdań gramatycznie Albo lirycznie-niegramatycznie Sztuką jest wcielać rymy fizycznie Rymować codzienność z niecodziennością Wielkość z małością Wzgardę z miłością Łączyć skłóconych, zaprzysiężonych Wrogów tym rymem do cna zawstydzonych Rymować postęp i konserwatyzm Chołd i ostracyzm Chłód i fanatyzm Rymować na drugie piętro stopnie Z dziewczęcym uśmiechem złapanym przelotnie Lub czarną kawę rymować z mlekiem Każdą sekundę, z dekadą, wiekiem Boga z człowiekiem Niechaj poezja z słów się wymyka! Niechaj nam żyje pantoliryka! 7
Marek.zak1 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2021 Osobiście poezję kojarzę z rymami, a białe wiersze tylko wyjątkowo do mnie przemawiają. Pozdrawiam
lena2_ Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2021 Na pewno trudniej rymowane pisać, bo trzeba uwzględnić rytm, rym, odpowiednia ilość wersów ,średniówkę itd...dlatego szanuję wiersze rymowane:) pozdrawiam:)
beta_b Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2021 Przeczytałam: patoliryka. Ale nie, mimo że pato robi karierę, chwalisz rytm i rymy. Mi to na rękę bo lubię liczyć. bb
jazzkółka Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2021 @dmnkgl Porywający manifest, ale... w większości nie zgadzam się z jego przesłaniem. :) Naprawdę sądzisz, że "łatwo jest pisać (...) bez rymu"....? Wliczając te niedokładne czy przypadkowe, wewnetrzne...? I czy można w ogóle kwantyfikować, i porównywać białą i rymowaną poezję...? Ja nie podejmę się tego. :) A tak w ogóle, to "de gustibus non est disputandum", każda odmiana ma swoich orędowników. Ważne, że jest w niej coś, co porusza/wzrusza, msz. Jeśli chodzi o wulgaryzmy, to myślę, że skoro językoznawcy pochylają się nad tymi wyrazami, jak nad wszystkimi innymi, to, w uzasadnionych przypadkach, poeci również mogą to zrobić. :) Pozdrawiam. :-)
Sylwester_Lasota Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2021 A ja popieram w całej rozciągłości i muszę się przyznać, że czytając naprawdę nieźle się bawiłem :). A to już jakieś osiągnięcie ;) Pozdrawiam
huzarc Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2021 @dmnkgl Tak sobie myślę, choć to może nadużycie;) że piękno języka tkwi w jego proporcjach, między tym co ma opisać, streścić i przedstawić a tworzywem jakim ma w dyspozycji do tego. Narzędziem jest nasza wyobraźnia. 2
dmnkgl Opublikowano 31 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2021 @opal Czołem :) Manifesty mają to do siebie, że szybko się starzeją. Wszak :,,Ten pożytek z poezji, że nam przypomina, Jak trudno jest pozostać tą samą osobą." Ten pochodzi sprzed ponad roku, ale odkryłem go na nowo całkiem niedawno i uznałem, że warto będzie się nim podzielić. Odpowiadając na pytania: pisanie jest w ogólności trudne. Ubranie w słowa jakiejś myśli i zachowanie walorów artystycznych to niełatwa rzecz. Porównując jednak trud jaki trzeba włożyć w zrymowanie jakiejś treści, a przedstawienie jej ,,na biało", dochodzę do wniosku, że tak, łatwo jest pisać bez rymu, o rytmie nie wspominając. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oczywiście, że można :) Pytanie- po co i w jaki sposób. W tekście kieruję małe prztyczki w nos poezji białej, ale z konkretnego powodu. Taka forma w moim odczuciu odbiera wierszowi melodyjność, a przecież poezja wywodzi się od muzyki, jest grą tak znaczeń, jak dźwięków. Można mieć inne zdanie i właśnie dlatego o gustach się dyskutuje ;) Nie można co prawda w wyniku takiej dyskusji przekonać kogoś do zachwycania się nad czymś, ale za to można dowiedzieć się dużo o drugim człowieku, co jest w mojej opinii zawsze wartościowe. Pozdrawiam serdecznie i dzięki za niezgadzanie ;)
jazzkółka Opublikowano 1 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2021 @dmnkgl Dziękuję pięknie za piękne różnienie się ;) Szanując Twoje, i Twoich Gości, zdanie, pozostanę jednak przy swoim :-) Pozdrawiam serdecznie :-)
dmnkgl Opublikowano 1 Lutego 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2021 @Agrafka Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W punkt ;) Z drugiej strony nie rozumiem czemu taki podział jest anachroniczny, skoro jest całkiem naturalny i zrozumiały dla osób z poezją niezwiązanych. Czy mogłabyś rozwinąć temat? Pozdrawiam @Sylwester_Lasota Bardzo mnie to cieszy, bo i ja miałem niezły ubaw pisząc :) Nie jest to może specjalnie ambitny tekst, ale z twojej relacji wynika, że swoje zadanie spełnił ;) Pozdrawiam
Gość Franek K Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2021 (edytowane) Jak to mawiają Anglicy "I can not agree with you more". Do zwolenników białej poezji mam jedno pytanie. - Czy znacie na pamięć jakiś wiersz bez rymów? A tak technicznie, to nie "hołd" aby? No i brakuje Ci dzyndzołka przy języku ;) Edytowane 5 Lutego 2021 przez Franek K (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi