[email protected] Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 Nowy roczek nastał, trzeba by coś skrobnąć, słowo to nadzieja, słowo także mądrość. Jaki powiedz będzie zakuty wirusem, rozmawiaj ze sobą, pomódl że się czasem. Zajrzyj do sąsiada, złóż skromne życzenia, spójrz w oczy chorego w bólu zapomnienia. Człowiek choć opoka lecz chwilami błądzi, okutany grzechem jak garbem wielbłądzim. Dlaczego - odpowiedz? Z żalu zechciej milczeć, wyrzuty sumienia... dobre na odwilże. Presja zła uśpiona, łatwo ją obudzić, zaświeci się złoto i naciskasz guzik. Widmo posiadania taniego bogactwa, ogarnia nas wszystkich aberracja łatwa. Im wyżej, tym więcej, technologia władzy, a Bóg zapatrzony i nic nie poradzi. Chciałem... napisałem, jestem tam gdzie byłem, może przeczytają i pogrożą kijem. Kamień ktoś podniesie i obrzuci mówcę, wybaczam tak trzeba, od mądrych się uczcie. Tylko gdzie ich znaleźć w mdłej cynicznej pustce, każdy w swojej klasie, strzygł na lata chudsze. Geny skwierczą mrozem, co dziady nam dali, słowiańskie wypierdki - blednie orzeł biały. 6
[email protected] Opublikowano 24 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 @[email protected] Reniu dziękuje za serduszko, od Ciebie to tyle co dwa. Wszystkiego dobrego w niedzielne przedpołudnie.
violetta Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 materialne rzeczy odrzucić, tylko duchowe robić :) 1
[email protected] Opublikowano 24 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 @valeria Valerio byle tylko z głodu, ducha nie wyzionąć, a reszta - masz rację dusza niech sobie pobryka. Miłej niedzieli, Wszystkiego dobrego.
[email protected] Opublikowano 24 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 @Gosława Nie lubię piegusów i tyle, całusa biorę co chwilę. Renatko jesteś urocza.
violetta Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 w ciele można, w duchu nie za bardzo :) warto się nad tym zastanowić :)
[email protected] Opublikowano 24 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 @Gosława Samolub... @valeria Valerio chyba masz rację bo dusza jest religijnie usposobiona, przekuta wartościami które się uznaje albo nie. A marne ciało, skażone rajskim grzechem, czasami wychodzi przed szereg /duszę/... to się nazywa po imieniu - grzech. Kłaniam się pięknie.
Antoine W Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 @[email protected] a wiele od rządzących zależy - wolna od komunizmu polska dorobiła się takich władców, co ich tylko osiemnastowieczny anonimowy wiersz, fragment, opisuje: "naucz się o polsko brać do tronu ludzi, bo gdy bydło brać będziesz zawsze cię spaskudzi...
[email protected] Opublikowano 24 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 @Antoine W Polska była największa w Europie w Średniowieczu kiedy rządzili jednoosobowo królowie, później jak zaczęto dorabiać jakiekolwiek Rady, Sejmy, skończyło się rozbiorami. Pozdrawiam, wnioski sam wyciąg.
[email protected] Opublikowano 24 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 @Gosława Reniu lepiej uczyć się historii, by przeganiać z granic zbrojnych. Pozdrawiam językoznawcę.
violetta Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 nie namawiam, do małżeństwa tak :)
Antoine W Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 @[email protected] Zgadzam się - nawyciągałem się już dużo ;) Rządził "Rex Polonia" a wsie i miasta ustanawiał na prawie (polskim i niemieckim) i pilnował by prawa owego przestrzegano, to chłopi, podobno, z całej Europy uciekali właśnie do polski, a klasy wyższe dużym bogactwem się cieszyły... 1
lena2_ Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 Dobre przemyślenia na ten trudny, ale ciekawy czas:)
[email protected] Opublikowano 24 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 @lena2_ Lenko gonitwa trwa nadal i nie ustanie, tylko chodzi o to aby bogacić się w humanitarny i cywilizowany sposób, abyśmy nie musieli sami za siebie kiedyś się wstydzić. Na razie hamulców moralnych się nie używa. Wszystkiego dobrego w niedzielny wieczór.
huzarc Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 Jestem, gdzie jestem nigdzie się nie ruszałem. Trzeba chyba wrócić do stoików, gdy stare imperia giną a nowe jęczą w połogu... A cennych, wyważonych, przenikliwych, jak słowa wiersza refleksji nigdy za wiele. 1
[email protected] Opublikowano 24 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 @huzarc To jest Huzi najgorsze, wydaje ci się że zrobiłeś krok do przodu, ale cholera tylko ci się zdaje, weryfikacja przychodzi szybko, oglądasz się za siebie jak cię przeganiają. Ja jestem wśród stoików ha ha ha - bo stoję w miejscu. Miłego niedzielnego wieczoru.
huzarc Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 @[email protected] Wiele z tego wyścigu to tylko podsycana inercja. Prawie 8 miliardów ludzi to zbyt wiele, aby ich zachowania pozostawić przypadkowi, trzeba modelować, a kto biega, ten mniej myśli o tym skąd zaczął i co go czeka na miejscu, głównie skupia się na kręceniu nogami, nawet w miejscu, ale kręci, bo tak trzeba.
Rekomendowane odpowiedzi