Pan Ropuch Opublikowano 16 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2020 (edytowane) rodzisz się w maziach jak płaz krzykiem i płaczem witasz świat przyjdzie ci pełzać nieraz później chodzisz biegasz tańczysz na palcach bezszelestnie stąpasz jak liść wirujesz pikujesz jak jastrząb rytmicznie skocznie pewnie mkniesz przez czas który na ten moment masz i znów już pożyczasz kradniesz wciskasz go gdzie się da a nóż łaskawie… … usychasz marzniesz szurasz potykasz się o to jak wiele już wiesz z majestatu przyszedłeś w majestacie żyłeś do majestatu zmierzasz Edytowane 17 Października 2020 przez Pan Ropuch (wyświetl historię edycji) 2
duszka Opublikowano 16 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2020 @Pan Ropuch Bardzo podoba mi się przekaz Twojego wiersza - tak, jak go zrozumiałam. Widzę w nim człowieka, jego w wielkim skrócie naszkicowany cudowny i dramatyczny los, bo nigdy nie jest on tylko jednym z nich, choć zaczyna się zdecydowanie z przewagą pierwszego.... Puenta, szczególnie jej środkowy wers siegają głęboko treścią i też we mnie, bo są "skrótem skrótu" - ludzkim losem w tabletce. Jedna mała uwaga: może w trzecim wersie drugiej zwrotki, żeby nie powtarzać "tańczysz", npisać np. "jak liść szybujesz pikujesz jak kastrząb"? Pozdrawiam :) 1
jazzkółka Opublikowano 16 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2020 @Pan Ropuch Tak. Tylko czy "w majestacie żyłeś"...? Skoro "kradniesz, wciskasz"...? Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Za to ten fragment zabieram do pamięci: "potykasz się o to jak wiele już wiesz" Dodalabym, że wcześniej "potykasz się o to jak wiele jeszcze nie wiesz" Pozdrawiam serdecznie 1
Pan Ropuch Opublikowano 17 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2020 @duszka Jest mi zawsze niezmiernie miło, że odnajdujesz coś dla siebie już po raz kolejny w tym moim pisaniu. Dziękuję. Zmieniłem to tańczysz bo zupełnie to przeoczyłem. Dziękuję po raz drugi i za serce po raz trzeci! @opal miał być wylewny komentarz, a wyszło jeszcze lepiej bo sprowokowałaś mnie na wiersz, więc mam nadzieję, że przyjdziesz i sprawdzisz co z tego uda mi się namodzić ;) Pozdrawiam Was serdecznie! Pan Ropuch 1
Rekomendowane odpowiedzi