Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Maria_M Opublikowano 8 Lipca 2019 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 (edytowane) Często odwiedzam miejsca dzieciństwa, gdzie na świat przyszłam i dorastałam, wspominam lata, jak byłam mała. Kiedy to było? Aż strach się przyznać. Dobrze pamiętam rodziców twarze, uśmiechy, zapach i dobre słowa, tato mnie często tulił, całował, powtarzał: „córuś świat ci pokażę.” Co rzekł, nie zrobił, zmarł w kwiecie wieku, mama codziennie za nim tęskniła i zawsze kiedy szesnasta biła, wciąż wyglądała, stała na progu. Przy starej studni rosną czereśnie, a tuż przy płocie wiśnie, jabłonie, z koszykiem wspomnień przychodzę po nie, nie chcę zapomnieć, jeszcze za wcześnie. A czy w ogóle można w niepamięć wyrzucić, zepchnąć swój dom rodzinny? I nawet gdy się zbuduje inny, to krew nie woda, człowiek nie kamień. MG Edytowane 11 Lipca 2019 przez Maria_M (wyświetl historię edycji) 10
Czarek Płatak Opublikowano 8 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 Nie da się tak po prostu zapomnieć. Podobno też to bodźce zapachowe najtrwalej zapadają w naszej pamięci. Dobry tekst. Mam jedynie jedną drobną uwagę - wszytko się fajnie rymuje rymem okalającym z wyjątkiem niekonsekwencji w trzeciej strofie: wieku - progu, co zaburza ten układ niepotrzebnie zupełnie :) Pozdrawiam Mario
Maria_M Opublikowano 8 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Czarku:)) Odnośnie rymów. Są rymy asonansowe oparte na identyczności samogłoskowej np. plama- trawa u mnie: wieku - progu jak czytam, nic mi nie zaburza Pozdrawiam, miłego dnia.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 8 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 Witam - nikt nie chcę wymazywać wywołanych w wierszu chwil - ale życie nie stoi w miejscu nie można zawrócić czasu a szkoda... Uśmiechniętych chwil życzę.
Justyna Adamczewska Opublikowano 8 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie zapomina się bliskości i zrozumienia. Tu odp ze znakiem zapytania. Justyna.
Magdalena Opublikowano 8 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 (edytowane) "zazdrość I kara?" ściągam czapkę, gani mnie moja muza przystaję, dziwię się swojej zazdrości pozwól mi, ukradnę trochę zręczności ogrzeję się, nauczę zaufania do cierpliwej, jasnej, kolistej drogi tam zrozumienie ma ręce i nogi stopię się, polecę już roztrzaskana Edytowane 8 Lipca 2019 przez Magdalena dodałam tytuł (wyświetl historię edycji)
iwonaroma Opublikowano 8 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 Piękne wspomnienia to to co nas buduje :) 1
Maria_M Opublikowano 8 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niestety pozdrawiam serdecznie:)
Maria_M Opublikowano 8 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. krew nie woda, człowiek nie kamień :))
Maria_M Opublikowano 8 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak. Na pewno tak. :)))))
Maria_M Opublikowano 8 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 @Magdalena @Czarek Płatak @iwonaroma dziękuję kochani :)))))
Wędrowiec.1984 Opublikowano 8 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2019 Piękny, bardzo wzruszający tekst. Jakże często powracam myślami do dzieciństwa i mam wrażenie jakby to było wczoraj. To fascynujące ale pamiętam wszystko, nawet najdrobniejsze szczegóły.
Maria_M Opublikowano 9 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Fajnie, źe masz podobne odczucia jak ja. Pozdrawiam serdecznie. Dziękuję:))
Maria_M Opublikowano 9 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2019 @Silver hej, Sylwia! Dziękuję:)) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2019 Ładnie oprawione wspomnienia w wierszowaną ramkę, ukłony :) 1
Maria_M Opublikowano 9 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję :)))
Czarek Płatak Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Marysiu, no właśnie na identyczności samogłosek. Tutaj masz - wieku - 'i, e,' oraz progu - 'o, u'. Nie ma tej identyczności.Nie zrozum mnie źle, bo wiersz mi się podoba, ale nawet jeśli w trzeciej strofie miały być asonanse to brakuje konsekwencji co do pozostałych strof :) Z życzliwym pozdrawieniem
Maria_M Opublikowano 9 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zarówno: wieku jak i progu - te dwa wyrazy kończą się samogłoską U, to dla mnie wystarczy żeby „grało”, nic nie będę zmieniała.
Maria_M Opublikowano 9 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :))))
Rekomendowane odpowiedzi