Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czarujący klimat, tęskny, pachnący, prawie oniryczny.

Mnie pasuje, bardzo :)

Mam tylko maleńki wtrącik, chodzi mi o słowo kroczy.

nie pasuje, jakoś drażni. Może to tylko moje widzimisię,

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Nie będę nalegała, bo to Twoje dziecko, ale tę jedną wstążeczkę zawiązałabym tak:

razem z deszczem mokną trawy srebnopłoche

Tymczasem ściskam :)

Opublikowano

Śliczna ta Twoja melancholia, urocza, pachnąca, świeża,

można by rzec, że wręcz sangwiniczna ;)

U mnie to tak nie wygląda, ale nie mówmy o mnie - wracam do wiersza

i się niestety trochę przyczepię:

Jak dla mnie, to ten wers lepiej brzmiałby bez "chyba",

poza tym - "co tam widzi" - jest ok, ale "co tam (...) szuka" - już nie, trąci błędem gramatycznym.

Tutaj wprawdzie mogę się mylić, ale zaryzykuję stwierdzenie,

że czasownik "mitrężyć" wymagałby tu zaimka zwrotnego.

A tutaj już całkiem prywatnie pomarudzę - mianowicie, nie jestem przekonana, co do tego myślnika.

Jeżeli miałabym użyć w tym wersie jakiegokolwiek znaku interpunkcyjnego, to byłby to przecinek za "odtąd".

Ale podtrzymuję, że klimat, obrazowanie i metaforyka spełniają moje oczekiwania :)

Pozdrowienia i uśmiechy :))))

Opublikowano

Tyle napisałaś, źe się pogubiłam. Ale tak: mitrężyć raczej nie występiję z „się”, bo: ja - mitrężę, ty- mitręźysz, on, ona, ono mitręży.

Z przecinków zrezygnowałam, dlatego myślnik.

Bardzo dziękuję za szczegółowe przyjrzenie się wersom, to w Twoim, miłe widzianym stylu. Pozdrawiam serdecznie:))

Opublikowano

Mitręźyć- to taki język trochę wiejsko archaiczny. Myślę, że pasuje do mojej melancholii. Dziękuję Nato i pozdrawiam serdecznie:)

Opublikowano

Tak mi się zskojarzyło z balladą o dwóch siostrach:

Były dwie siostry: noc i śmierć
Śmierć większa a noc mniejsza
Noc była piękna jak sen a śmierć
Śmierć była jeszcze piękniejsza
Noc była piękna jak sen a śmierć
Śmierć była jeszcze piękniejsza

:)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Łukasz Jasiński Cytując klasyka :) I tak też można.   Interpretację zabieram ze sobą.  Pozdrawiam. 
    • @Witalisa "...(nie dotyczy tytułu)". :) ślady historii bez pudrowania.  Dziękuję za komentarz, pozdrawiam. 
    • @violetta   A w Polsce to skrajna prawica i skrajna lewica są po stronie ofiary - Palestyny, a duopol polityczny - POPIS - to niewolnicy amerykańskich, europejskich i międzynarodowych - mocodawców, jak pani może stać po stronie morderców - kiedy to właśnie - to:     I proszę nie zamykać oczu na bolesną i okrutną prawdę, zresztą: Iran jest przyjaźnie nastawiony wobec Polski - tego samego nie można powiedzieć o Ukrainie, de facto: współczesnej - Chazarii, otóż to: Tamga jest herbem Chazarii, natomiast: Ukrainy - Święty Michał Archanioł.   Łukasz Jasiński 
    • @violetta   Nieprawda, otóż to: kolor czarny oznacza żałobę, a także - elegancję, zresztą: Niemcy też mają czarny kolor na własnej fladze, poza tym: flagi Palestyny i Hamasu są całkiem inne - dosłownie, niech pani sama sprawdzi na flagach i herbach symbole religijne - jak Gwiazdę Dawida na fladze Izraela i pięcioramienne gwiazdy na fladze Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej - blisko osiemdziesiąt procent krajów na świecie ma na własnej fladze i herbie pięcioramienną gwiazdę - to nic innego jak Pentagram, a odwrócona wyżej wymieniona gwiazda do góry nogami pokazuje rogi - symbol satanizmu, mówiłem: to jest wojna religijna - to nie jest moja wojna - wojna na Wschodzie Europy i Bliskim Wschodzie - to ich wojna i nie mają żadnego prawa własną wojnę religijną przenosić na teren Polski - Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego nie śpi - dla niej to bez różnicy - żyd, chrześcijanin i muzułmanin - każdego aresztuje - kiedy zauważy podejrzane ruchy o religijny fanatyzm - terroryzm.   Łukasz Jasiński 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...