Gość Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2019 (edytowane) 1. Rzecz obrzydliwa z nóg mnie powala Bo Nycz kardynał grzesznicę wychwala Tysiące rodzin na bruk wywaliła Ale Nyczowi kasę odpaliła Kiedy to słyszę ogarnia mnie trwoga Czy ten duchowny jeszcze wierzy w Boga? 2. Ostatkiem woli nad sobą panuję Gdy ksiądz Lemański ołtarz profanuje Prawiąc komuchowi peany z ołtarza Pamięć zabitych przy tym znieważa Kiedy go słyszę ogarnia mnie trwoga Czy ten duchowny jeszcze wierzy w Boga? 3. I nie uważam tego za komplement Kiedy ksiądz Sowa bluźni jak „element” Bez własnych wiernych i własnej parafii Bo mszy odprawić chyba nie potrafi Kiedy go słyszę ogarnia mnie trwoga Czy ten duchowny jeszcze wierzy w Boga? 4. Moje najwyższe budzi obrzydzenie Gdy samobójcom dają rozgrzeszenie Co całe życie szydzili z Kościoła I to słyszeli wszyscy dookoła Kiedy to widzę ogarnia mnie trwoga Czy taki duchowny jeszcze wierzy w Boga? 5. Kiedy to widzę złość we mnie wzbiera Gdy ksiądz odprawia mszę za abortera Dziś „dobry katolik” i przykładem świeci Pomsty wołają zabite dzieci Kiedy to widzę ogarnia mnie trwoga Czy ci Judasze jeszcze wierzą w Boga? 6. Zdziwionym wzrokiem wodzę dookoła Czarta nazwali „człowiekiem Kościoła” Gdy żył sodomskie wodził parady Ale dał kasę więc nie ma rady Kiedy to widzę ogarnia mnie trwoga Czy tacy księża jeszcze wierzą w Boga? 7. Dziś ze zdziwieniem otwieram źrenice Diabła pochowali w gdańskiej bazylice Inny czart w ornacie hołubił odmieńca Co zginął z ręki Bożego szaleńca Kiedy to widzę ogarnia mnie trwoga Czy ci Judasze jeszcze wierzą w Boga? 9. Może wyjaśnić ktoś mi to zdoła Co dziś zostało z mego Kościoła Który nie uląkł się komunistów Dzisiaj się wdzięczy do ateistów Przypodobując za wszelką cenę Wszelkiej rozpuście i obscenie Dekalog trafił na śmietnisko A z siebie robią pośmiewisko. Edytowane 19 Stycznia 2019 przez Gość (wyświetl historię edycji)
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2019 Witam - pierwszy raz cię widzę - ale wiersz twój wcale mnie nie zaskoczył. Kościół grzeszy tak mocno że głowa boli to fakt. Ale oni to tłumaczą zagubieniem które Bóg wybaczy. Tak to działa nic dodać nic ująć - zawsze jest po stronie kościoła czyli księży biskupów itd. Więc jak tu wierzyć skoro ci co wiary uczą kłamią prosto w oczy. Dobry choć ostry wiersz. No i witam na forum i dziękuje za odwagę. Pozd.
Don_Kebabbo Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2019 W wierszu rymowanym przydałby się rytm i lepsze rymy niż gramatyczne. Szkoda, że technika zawiodła, bo pisać jest o czym. Pozdrawiam.
Gość Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niestety, jestem amatorem. Żeby chociaż sens został rzetelnie oddany.
Gość Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuje, ale jako katolik mający do czynienia w wieloma osobami duchownymi, wiem, że nie wszyscy są tacy, nawet większość nie jest takich, dlatego z bólem to napisałem, ale skoro człowieka, który chodził na czele gejowskich parad chowają w Bazylice Mariackiej to zgroza i przerażenie człowieka ogarnia. Ja rozumiem, że nikt nie jest święty i każdy ma coś za uszami, ale takie jawne naigrywanie się z ludzi to coś wstrząsającego. Również witam na forum, choć nie zamierzam poświęcać się mam nadzieję w przyszłości tematom kościelnym.
Don_Kebabbo Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Poprzedni Twój wiersz był mocny w kontekście wydarzeń - do mnie trafił. Próbować doskonalić warsztat warto: to, że masz coś do powiedzenia (obojętnie w którą stronę i na jaki temat) to już jest powód, żeby próbować.
Gość Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Następne dwa wydają mi się dużo lepsze. Dotyczą tego samego tematu, co Obudźcie się Norwegowie.
Don_Kebabbo Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Też bierze mnie wkurw jak czytam o takich wydarzeniach.
Kobra Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2019 Powiedzmy sobie: księża są jak DROGOWSKAZY, wskazują drogę, ale bywają często zachlapane błotem. Liczy się dla nas kierunek :-) Oni będą sądzeni ze swoich grzechów, a my ze swoich. Rozumiem, że mają przywilej duszpasterzowania nad owieczkami i boli, gdy jawnie łamią... ale, są ludźmi ... a Pan Bóg wszystko widzi: i ich i nas.
Gość Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ciężko się kierować takimi drogowskazami.
Kobra Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiem.
Sylwester_Lasota Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2019 Jest takie powiedzenie: Chcesz naprawiać Świat? Zacznij od samego siebie. Nie widzisz u siebie wad? Idź do BARDZO dobrego okulisty. Pozdrawiam serdecznie :) 1
jan_komułzykant Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2019 (edytowane) Już mówił Modrzewski Frycz, by: ciężej karać tych, co stoją na wyższym urzędzie, niż tych, co na niższym; surowiej bogatych niż biednych, szlachtę od plebejuszów, (…) im wyżej stoi przestępca, tym zbrodnia widoczniejsza i zwykle licznych znajduje naśladowców. Edytowane 7 Marca 2019 przez jan_komułzykant (wyświetl historię edycji) 1
Maria_M Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Sens zrozumiały, a doszlifować rytm i rym zawsze możesz:)) Edytowane 17 Stycznia 2019 przez Maria_M (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi