Maria_M Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Wnikasz w myśli i nimi kierujesz, włazisz w oczy i patrzysz dwuznacznie, nozdrza wyrzucają cię z płuc a ty się czepiasz języka i mówisz przewrotnie. To, co słyszysz oficjalnie przykrywasz teorią sprzczności uśmiechając się życzliwie. Ze szczerą mimiką na twarzy wygłaszasz przewrotne normy udając serdeczność. Zaciemniasz jasne, a ciemne rozjaśniasz promiennym wykrzywianiem ust. Prawdomównością wprowadzasz w błąd, szlachetnie plączesz dobro ze złem i wychodzi mieszanka zwana religijnością, która zabija. Jesteś tajemnicą poliszynela więc zanim podam ci rękę przedstaw się z imienia. - Hipokryzja jestem, ale skoro tak mnie oceniasz, to już znikam- do widzenia. Edytowane 13 Grudnia 2017 przez MaksMara (wyświetl historię edycji) 2
Bolesław_Pączyński Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2017 Ciekawie ujęłaś w wierszu, dwulicowość, obłudę przywdzianą w płaszcz dewocji. Pozdrawiam:))
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 (edytowane) Albo schizofrenia lub dwubiegunówka :) Edytowane 14 Grudnia 2017 przez Marcin Krzysica (wyświetl historię edycji)
Maria_M Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Może być schizofrenia, ale wtedy takie zachowanie usprawiedliwiamy chorobą. Pozdrawiam
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Podobno każdy coś ma tylko nie każdy jest zdiagnozowany ;)
Maria_M Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A tego to nie wiedziałam. Możliwe, ale (lepiej nie)
Maria_M Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zgadzam się z Tobą Marcinie. Dwubiegunówka to straszne zjawisko, niszczy wszystko to, co dobre w rodzinie. Ja natomiast nie opisuję żadnej konkretnej osoby, tylko zastosowałam personifikację. Taki zabieg by czytelnik zastanowił się, czy cechy hipokryzji są mu bliskie, czy obce? pozdrawiam serdecznie 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 Witam - a ja nie widzę usprawiedliwienia - cwaniak i to wyrafinowany. No ale tak ten świat działa. Spokojnego dnia życzę
Maria_M Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie wiem jak Ty, ale ja miałam do czynienia w życiu z takim cwaniakiem wyrafinowanym. Nikomu tego nie życzę. pozdrawiam
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja Marcinie również. pozd.
Maria_M Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wybacz Waldemarze, ale ja nie jestem Marcinem. Pozdrawiam. MaksMara
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To ty mi wybacz tę gafę - czytałem kom. Marcina i stąd to zagalopowanie. Zgrabnego dnia życzę . Edytowane 14 Grudnia 2017 przez Waldemar_Talar_Talar (wyświetl historię edycji)
azk Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Trzeba mieć odrobinę wyrozumiałości dla ludzkich przywar, ale nie wolno też pozwolić sobą manipulować. Ostatnia część nie pozostawia miejsca na kompromis. A któż jest bez wad, niech pierwszy rzuci słowem. pozdro
Maria_M Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Masz rację, każdy ma jakieś przywary, ale hipokryzja to znacznie więcej niż wada. Ona działa z premedytacją, jest podstępna i ma na celu własne korzyści, kosztem innych, którzy są prostolinijni, wierzą, ufają, nie podejrzewają. Pozdrawiam serdecznie
Maria_M Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nawzajem
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam i znikam. Hipokryzja zawsze mi się kojarzyła z grzechem pierworodnym ( przy założeniu że Bóg istnieje) lub chorobą zakaźna przenoszoną drogą ... . Ale inne opcje też mogę przyjąć.
Maria_M Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Grzech pierworodny to nieposłuszeństwo pierwszych ludzi ( Adama i Ewy) wynikiem którego jest nasza niedoskonałość. A co to hipokryzja? Zajrzyj do Wikipedii. Pozdrawiam
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ale mi się kojarzy hipokryzja inaczej. Wikipedia zna takie przypadki np.: Szkoła. Nauczyciel bada stopień inteligencji swoich uczniów. Wyjmuje z kieszeni białą chusteczkę. Nauczyciel: - Kowalski - z czym ci się ta chusteczka kojarzy? Kowalski: - Z dymem ognisk i mgłami. Nauczyciel: - Dlaczego? Kowalski: - Bo jesienią mam zawsze katar, a mgły i dymy z pastuszych ognisk widzimy najczęściej jesienią. Nauczyciel: - Doskonale, Kowalski. Masz przed sobą przyszłość. Siadaj. (do następnego) Rappaport. Z czym ci się ta chusteczka kojarzy? Rappaport: - Z wakacjami. Nauczyciel: - Dlaczego? Rappaport: - Bo kiedy wyjeżdżam na obóz młodzieży katolickiej, to mama zawsze stoi na peronie i powiewa mi chusteczką. Nauczyciel: - Doskonale, Rappaport. Masz przed sobą przyszłość. (do następnego) Sierzputowski - z czym ci się ta chusteczka kojarzy? Z ostatniej ławki podnosi się ponury olbrzym. Pryszczaty. Widać, że mimo najszczerszych wysiłków woli nie udaje mu się przerobić jednej klasy w terminie krótszym jak trzy lata. Kamera najeżdża na twarz Sierzputowski. Widać olbrzymi wysiłek myśli, malujący się na twarzy nieszczęsnego olbrzyma. Sierzputowski: (bełkoce ku ogólnemu zadowoleniu) - Z dupą, panie profesorze. Nauczyciel: - Z dupą? Chusteczka? Dlaczego? Sierzputwowski: (zwycięsko) - Bo mnie się wszystko z dupą kojarzy. Marek Hłasko "Piękni dwudziestoletni" pozdrawiam
Maria_M Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Gdybyś był moim uczniem, to zaproponowałabym Ci bezpłatne korepetycje na tamat: "Pojęcia abstrakcyjne w poezji. Symbolika. Personifikacja". Bo to tak, jak ta biała chusteczka, kojarzy się różnie, ale zawsze zostaje białą chusteczką. pozdrawiam sredecznie
Rekomendowane odpowiedzi