szarak_42 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2015 Uwielbiam dzikość sino-rudej Pragi, którą pozornie zasłania mrówkowiec jak tani gorset pryszczaty biust kurwy. Na Dworcu Wschodnim nie zatykam nosa, bo tylko tutaj mocz pachnie landrynką, gustujesz w Chanel, masz wybór, pa, Ryża. Gorące pyzy prosto z Różyckiego krążą wśród sukien bogatych w cekiny. Każda chce wyrwać prawdziwego grzybka, a on schowany w zalewie słoików.
jan_komułzykant Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 świetny wiersz, zalewą bym się nie przejmował :)
szarak_42 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 Dzięki za czytanie i komentarze. No, cóż, to taki warszawski wiersz, z warszawskim cwaniakowaniem "Pa, Ryża". O stolicy umiem tylko ciepło, to moje miasto.
Kajetan_Kass Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 Ja bym powiedział, że teraz na Wschodnim to landrynki pachną moczem. Po remoncie płytki, ekrany, sklepy z witrynami i nawet gastronomia do zaakceptowania, a jednak człowiek czuje się niepewnie, zbity z tropu, bo niby wszystko błyszczy, a mimo to coś śmierdzi z ukrycia. Siadasz z obawą na ławce, patrzysz podejrzliwie na blaty, pilnujesz się, aby nie brać głębszego oddechu, bo nie wiadomo, skąd śmierdzi. Dawniej przynajmniej to było wiadomo; dziś ludzie wolą stać pośrodku hali z bagażem przy nodze, żeby przypadkiem nie dotknąć jakiegoś świństwa.
szarak_42 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 Nadal czuję ten zapaszek, może to pamięć węchowa? Są resztki dawnego klimatu, choć w Pragę sporo inwestują. A na Krowiej powstają apartamenty i inwestor chce zmienić tę historyczną nazwę, no bo jak wielkie państwo może na Krowiej mieszkać? :) Dzięki za wpis, Kajetanie.
Zjajami_Baba Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2015 a mnie się Ryża podoba bardzo, tylko kurwa mnie razi, też optowałabym za bardziej mlaszczącym określeniem, klimat dzielni oddany, podobaś :)
szarak_42 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2015 @Zjajami_Baba Dzięki. Jednak zostawiam "kurwę", wydaje mi się naturalna. :)
szarak_42 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2015 @stanisław_prawecki Bardzo mi miło, że podoba się. Dzięki, Stanisławie.
Anna_Myszkin Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2015 No cóż, warszawiacy w zalewie (napływowej) podtopieni ;) Fajnie było zajrzeć do stolicy i nudy nie poczuć. Pozdrawiam :-)
szarak_42 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2015 @Anna_Myszkin Serdeczne dzięki, że wpadłaś. :)
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2016 "kurwa" mnie nie razi, bo nie jest "pokazówą" użytą dla zwrócenia uwagi. A i dowcip nie utonął w powodzi, sorry "zalewie". dobre
szarak_42 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2016 @Mariusz_Sukmanowski Dzięki. :)
Rekomendowane odpowiedzi