teresa943 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 prawda bywa szokująca aż po detale obnaża zmarszczki pod maską cynfolii jesteś kimś innym pachniesz i błyszczysz w świetle jupiterów jak pajac klepiąc trzy po trzy lustro nie ma wątpliwości ty to ty zetrzyj róż z odwagi a rozpoznasz siebie nawrócenie uzdrawia niewidomych 2014-12-07
Marlett Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 @teresa943 Bardzo lubię mocne i ciekawe pointy - tak jak w Ciebie. PozdrawiaM.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 @teresa943 Witam serdecznie - zgrabna miniaturka tak dużo przez nią przemawia . Nic tylko pochwalić mi wypada . Radosnego popołudnia ci życzę
Gość Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 @teresa943 ostatni wers do trzeciej strofki i bez daty, którą i tak widać pod kreską przed imieniem Autorki. z tą datą to ktoś mądry zwrócił mi kiedyś uwagę, że dobry wiersz jest ponadczasowy :) owszem, można czynić wyjątki od powyższego (rocznice, dedykacja itp.) ale tutaj jakoś i on nie wychodzi.
teresa943 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 @Marlett Marlett, jak zwykle wczytujesz się do "szpiku kości"... dziękuję. Serdecznie pozdrawiam :)
teresa943 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 @Waldemar_Talar_Talar Jeśli "przemawia", to znaczy, że spełnia swoją misję. Dziękuję Waldku. Serdecznie pozdrawiam życząc miłego wieczoru :)
teresa943 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 @oskari_valtteri Nie rozumiem... data jest poza wierszem, więc co ma wspólnego z ostatnim wersem? Jeśli się ma setki wierszy, pomaga autorowi w chronologii segregowania w/g czasu powstawania... zaczęłam stosować od niedawna... No chyba, że to w/g Ciebie decyduje o wartości wiersza, to być może czepiasz się ... trudno ;)
Alicja_Wysocka Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 @teresa943 Od jakiegoś czasu nie lubię luster, codziennie gorzej wyglądam :) Czasem umieszczam datę pod wierszem, szczególnie pod starszymi. Liczę w ten sposób na wyrozumiałość czytelnika. Co niektórych nawet się wstydzę, wydają mi się kalekie, nieporadne. Jednak uśmiercić ich nie potrafię, w końcu są jakąś częścią mnie. Słonka :)
Gość Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 @teresa943 ej nie czepiam się :) obrazowo widzę tak: "w lustrze prawda bywa szokująca aż po detale obnaża zmarszczki pod maską cynfolii jesteś kimś innym pachniesz i błyszczysz w świetle jupiterów jak pajac klepiąc trzy po trzy lustro nie ma wątpliwości ty to ty zetrzyj róż z odwagi a rozpoznasz siebie nawrócenie uzdrawia niewidomych" bo data jest tutaj: ________________________________________________ "Dnia: 2014-12-07 14:13:16 napisał(a): teresa943" gdybym się czepiał to powiedziałbym tak:wychodzi mi że "nawrócenie uzdrawia niewidomych 7 grudnia 2014r." naprawdę, nie czepiam się :) ale jeśli to jakiś problem to potrafię dla świętego spokojnie zupełnie się odczepić. jak dla mnie w odbiorze liczy się każdy detal. czytanie wierszy to chyba nie jest jedzenie orzechów nawet z odrobiną twardej łupiny... :)
Kajetan_Kass Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 Podoba mi się pomysł z uzdrawianiem niewidomych przez nawrócenie. Ślepota niekoniecznie dotyka ciała; czasami pada na duszę i umysł. Niby to truizm, banał, a jednak warto o tym przypominać; zwłaszcza że ślepota doskwiera najczęściej wtedy, gdy patrzymy w lustro. Pozdrawiam.
Stary_Kredens Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 troche to zgrane- ~ ten w lustrze to niestety ja - Obywatel G.C. pozdrawiam kredens
teresa943 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2014 @Alicja_Wysocka Dziękuję Alu za obecność i komentarz. Brakuje tu Ciebie i nie tylko, dlatego jestem szczęśliwa, gdy ktoś z dawnych się pojawia. A lustro? Już przestałam się bać... staję przed nim w prawdzie o sobie i zaczynam coraz bardziej doceniać te chwile, które jeszcze są mi dane ... pomimo :) Serdecznie pozdrawiam :)
teresa943 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2014 @Kajetan_Kass Witaj, Kajetanie :) Bingo! Wydaje mi się, że wokół tyle zamętu dlatego, że nie patrzymy w swoje własne "lustro" i niestety nie widzimy "belki we własnym oku", natomiast idealnie dostrzegamy "źdźbło w oku bliźniego" nawet z daleka... Dziękuję za merytoryczny komentarz i serdecznie pozdrawiam :)
teresa943 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2014 @Stary_Kredens codzienność też jest "zgrana" a jednak dla konkretnego człowieka ważna i niepowtarzalna w niespodziankach - sumienie nie może być "zgrane", bo wtedy po prostu jałowieje... mówić można i trzeba o wszystkim, co dotyczy człowieka, o ile jeszcze "człowiek" coś znaczy ... dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
teresa943 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2014 @oskari_valtteri jeszcze tylko dodam, że to zbieg okoliczności, iż wiersz napisany tego samego dnia, co opublikowany... niektóre są publikowane nawet po dwóch latach od napisania, więc nadal nie rozumiem, dlaczego ja się z tego tłumaczę ale zostawmy to... dziękuję za drobiazgowość i zapraszam do następnych :) pozdrawiam serdecznie :)
Zbyszek_Dwa Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2014 Witaj Krysiu :) Ciut mnie nie było Żeby prawda o sobie była szokująca więc oczyszczająca trzeba pokory i miłości w sobie Niewidomych jest pośród nas wielu :) nawet na własne życzenie Dla mnie wiersz jest spowiedzią oczyszczeniem z wirtualności o sobie z różu :)) Serdecznie pozdrawiam poetkę :))
teresa943 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 @Zbyszek_Dwa Przed spowiedzią potrzebny jest rachunek sumienia, szczery żal postanowienie poprawy ... bez tego spowiedź niczego nie zmieni. Dziękuje Zbyszku i serdecznie pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi