Magdalena_Blu Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2014 kiedy się dziwić przestanę będzie po mnie* może to przez mnożenie światów konstrukcji wymagających oliwy usuwania skorodowanych pozostałości holokaustu tak Bóg się odwrócił zaparzał herbatę odstawiam szklankę czuję jak krąży we mnie rdzawy płyn *Jonasz Kofta
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2014 Spotkałem się już z "przypuszczeniami". że Pan wtedy miał urlop, zaspał lub problemy z oczami. Tylko jak to wszystko ma się do "wszechmocności"(?) I do meritum: niedowiarki się dziwią, "wiarki" podadzą nazwę herbaty. czuję jak krąży we mnie rdzawy płyn - rozsądnie byłoby uważać na ciśnienie pozdr
maria_bard Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2014 @Magdalena_Blu To nie bóg mnożył światy. Nie on konstruował rdzewiejące konstrukcje. Wreszcie, nie on maczał palce w holocauście. Jego herbaty nie było. Sedno sprawy jest w tej naszej szkalnce ze rdzawym płynem. Czemu tu się dziwić? Za ileś lat zapytam o to Koftę:-))) Serdeczności. e.
Anna_Myszkin Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2014 Lubię ten wiersz od początku do końca. Bóg czy cokolwiek, w co wierzymy i czego kurczowo się trzymamy, czasem nas opuszcza albo raczej to my pozwalamy sobie na przerwę. Pozdrawiam Cię, Magdo.
Hannah_K Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2014 We mnie też krąży. Dobry wiersz, wart czytania. pozdrawiam
Anna_Wtorek Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2014 no tak, wiersz to wypadkowa myśli i umiejętności ich podania i tu zdarzenie bez wątpienia miało miejsce
Magdalena_Blu Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2014 @Mariusz_Sukmanowski Dziwienie się i tłumaczenie idą ze sobą w parze, niech tak będzie. Bóg jest milczący, stąd szukanie odpowiedzi:) Pozdrawiam
Magdalena_Blu Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2014 @maria_bard Też go kiedyś spytam, ale to przecież nieważne kto mnożył - ważne szukanie, dlatego uważam, że od boskiej absolutnej wiedzy strzeż mnie Panie:) Nawet wyszedł rym.
Magdalena_Blu Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2014 @Mithotyn Tak, to istotny element wiersza - dzięki za wskazanie - utożsamienie się z Bogiem, szukanie wytłumaczenia dla niego i jednocześnie siebie - pętla, która pozwala na zauważenie, że ponoć jesteśmy stworzeni na podobieństwo.
Magdalena_Blu Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2014 @Anna_Myszkin To czego się trzymamy nie jest mocne, stąd próby odpowiedzi, a nie ma jednoznacznej i niepodważalnej. Przerwy - pewnie na zaparzenie herbaty:) Pozdrawiam:)
Magdalena_Blu Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2014 @Hannah_K Krążenie jest pozytywnym objawem - niech krąży jak najdłużej:) Pozdrawiam
Magdalena_Blu Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2014 @Anna_Wtorek Wiersz nie powinien mieć nadmiaru słów, wtedy wygląda przejrzyście - więc ok:) Pozdrawiam.
Zjajami_Baba Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2014 i juz wiem, po co tu dzisiaj zajrzalam:) dziekuje ci! :)
Dariusz Sokołowski Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 "czuję jak krąży we mnie rdzawy płyn" - to jest eleganckie. Reszta poprzez gdybania, metaforykę i "chybienia" (mimo deklaracji) nieprecyzyjna. Ani to o holokauście, ani biograficzny passus do J.Kofty, ani o przesłaniu piosenki z incipitu; coś o poznawaniu i egzystencji... Drażni, uchyba dobrze. Pozdrawiam.
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2014 holokaust zawsze brzmi poważnie...ale...mam wrażenie nadużycie czyli budowanie na jednym terminie jakiejś tam błahostki wierszowanej...pod gwiazdkami nic nie ma...same gwiazdki-zagadki!
Magdalena_Blu Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2014 @Dariusz_Sokołowski Trudno mi się odnieść do stwierdzenia, że wiersz nie zahacza o biografię Kofty, czy też przesłania piosenki, nie wiedziałam, że trzeba:) Jest dużo wolnej przestrzeni i gdybania, bo na tym właśnie polega szukanie odpowiedzi. Dziękuję za komentarz i również pozdrawiam.
Magdalena_Blu Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2014 @Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Fakt, nie ma wodolejstwa, ale myślę, że to nie jest trudna zagadka. Trochę wytrwałości:)
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2014 @Magdalena_Blu Bogdan Prejs, zabrzański poeta, w jednym z wierszy wymienia cała rodzinę żydowską, wymordowaną, wszyscy pod jedną datą (1942), a tych nazwisk pada tam kilkanaście...i robi to kolosalne wrażenie właśnie jako wiersz...nic, tylko nazwiska i rodzaj relacji rodzinnej i data, zdanie po zdaniu...czytelnik przeżywa wstrząs i choć słowo holokaust nie pada - myśli się o lekturze tylko tym terminem... tutaj pada, przy herbatce...i z holokaustu robi się haust czegoś strywializowanego...
Magdalena_Blu Opublikowano 19 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2014 @Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Staram się unikać wielkich słów, tutaj akurat padło, bo i wiersz minimalistyczny, jednak daleko mi do trywializowania holokaustu. Jeżeli ktoś go tak odebrał - nie mam na to wpływu. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi