Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

obrysuj mi pamięć konturem
obrazy nie wyjdą spod kreski
w milczeniu zapiętym na uśmiech
pożółkłym od gorzkich refleksji

naszkicuj mi żal zapomnieniem
niech ciągle nie pyta o wczoraj
bo to co umarło jest cieniem
niedosyt niech milczy lub skona

Opublikowano

Warsztatowo dobrze napisane. Układem abcb zawsze będzie rytmicznie jeśli akcenty się zachowa.
Obrysuj, kreski, naszkicuj jedno z tych słów można wymienić np na namaluj czy jakieś inne mniej zbliżone do szkicowania.

Opublikowano

ale, cos mi zgrzytają te pierwsze wersy, mianowicie;
"obrysuj mi pamięć konturem
obrazy nie wyjdą spod kreski" => jeśli chodzi o to żeby nie wyszły spod kreski
to lepiej by brzmiało - "niech obraz nie wyjdzie spod kreski"
a być może to jest literówka i chodzi o to by wyszły;
"obrazy niech wyjdą spod kreski"
Ja sie w sumie nie znam, ja tu tylko sprzątam:)
pozdrawiam jeszcze raz.

Opublikowano

pięknie :)))

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

rzuć cienie na wszystko co było
przypudruj miczenie i gorycz
zwal z brzucza zbędną otyłość
przypomnij wspaniały smak ostryg

konturem zlikwiduj niepewność
bo nowe raduje nie złości
w tle nutę zachowaj mi rzewną
niech pomrą inni z zazdrości

pozdrawiam Jacek

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @violetta on by się rozpadł gdyby tak myślał
    • @Omagamoga   Ten krótki tekst to lingwistyczne badanie samej tkanki istnienia - o „czystym fakcie bycia”. Bawisz się rdzeniem „by-”, odmieniając go przez wszystkie możliwe stany i przypadki. Najbardziej podoba mi się „bytuję w jestem” - to genialne sformułowanie. Sugeruje, że „jestem” (czyli świadomość własnego istnienia) jest przestrzenią, w której się mieszka, „być może też mojego bytu będzie”- tu pojawia się lęk egzystencjalny, „a co by tu istnieć”- to zdanie brzmi niemal kolokwialnie, jak wzruszenie ramionami - „po co właściwie tu istnieć?” lub skoro już tu jestem, to po prostu istnieję (i co z tego?).
    • @Berenika97 niedługo się zacznie sakura:)
    • rumuńskie skrzypce nie rozbrzmiewają zwykłą muzyką do siarczystych przytupów ich dźwięk kładzie się wonnym dywanem na wzgórzach i ziemiach niczyich wplata wiejskim chatom słoneczne wstążki w czupryny dachów   dziewczęta biegają boso po łąkach zbierają przytulie na sen o dobrym chłopcu jeśli się zjawi nocą zaczną suszyć zioła w płóciennych woreczkach i bielić prześcieradła   Sânzienele otoczyły tanecznymi kręgami jak wiankami ogniste gniazda wśród uroczysk   skrzypce zawodzą beczeniem owiec kwileniem kosa ostatnie iskry przepadają w śmiechu nie wiadomo czyim gdzieś za kudłatym grzbietem lasu      
    • wiersz na potępienie ogarnia wesołość, bo zdałem sobie sprawę, że cały bagaż doświadczeń, przeżyte chwile, to coś na kształt woru pełnego jajeczek karaczana. i czuję, że on właśnie pęka, z mętnin wydostają się... kwiatki. samobieżne, ze szczękoczułkami (wyobraźnia je wykoślawia, że ho ho!). rozpełzają się we wszystkich kierunkach. wołam, głos zostaje zwielokrotniony. echo nie patyczkuje się, pustka nie ma zamiaru brać jeńców. krzyk niemal dudni w lodowaciejącym pokoju. aż wstyd! niby żaden ze mnie wytworniś, ale żeby do tego stopnia spaskudnieć w środku, by czuć się jak szkielet leżący w grobie sznurowym (znaczy: coraz niżej, niżej)? daleko mi do jakiegoś tam wykwintnisia, mimo to – nie przypuszczałem! takie ustrojstwa mieścić w sobie? przezabawne!  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...