NOWA Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Wlazł Mikołaj do komina, ale wór go w nim zatrzymał. Co ja teraz biedny zrobię, jak prezenty im podłożę? Dzieci cały rok czekały szkoda by ich nie dostały. Co ma robić? Nadal wisi, może krzyknę ktoś usłyszy? Halo! Ludzie! Na ratunek! Wór się przepchnął, więc zlatuje. Tak spadł prosto do kominka, taka droga jest nie inna. Cały w sadzach usmolony pod choinkę się wgramolił, tam położył im prezenty, jest szczęśliwy, uśmiechnięty. Kiedy dzieci rano wstały, aż z radości zapiszczały. Choć prezentów pełno było, lecz co inne ich cieszyło. Zobaczyły na podłodze ślady których brak na co dzień. Całe z sadzy i popiołu były nawet wokół stołu. Tam na kartce takie słowa: wierzcie we mnie póki pora, bo gdy z dzieci wyrośniecie, wtedy nie ma mnie na świecie.
aluna Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Nowus , takie prawdziwe , zaraz po czytaniu przypomniało mi się dzieciństwo! Ależ ,wszyscy oczekujemy , choćby iskierki nadziei na lepsze! ------------- wielkie marzenia i rozmach wielki ma czerwone nos i szelki złota klamerka u paska podkreśla wartość grubaska spełni każde marzenie tylko tak trudno wierzyc w nie 2012-12-06 Serdecznie! Hania
Baba_Izba Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 ostatni wers moim zdaniem bez literki "z"(przed "dzieci"), albo::)) "z dzieci wyrośniecie"??:)) W piątym "wór" z dużej?? A przecinki; nie za mało? Bardzo ładny wierszyk, na czasie, wprowadza nastrój przedświąteczny. Z sympatią - baba
Nata_Kruk Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 "Mikołaj w kominie", a na koniec wiara w niego. Zgadzam się z końcowymi słowami.! i żal zawsze dzieci, które dowiadują się pewnego dnia, że go nie ma. Bardzo sympatyczny wiersz Ula... :) Iza ma rację, co do "z", ja pozwolę sobie dorzucić.. czy nie chciałabyś za "stóp" dać, których.. i wtedy bez "co", a zamiast "tam", po prostu, a. Pozdrawiam.
Sylwester_Lasota Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 ale on jest! ten prawdziwy, nie kokakolowy :) http://www.deon.pl/religia/swiety-patron-dnia/art,71,sw-mikolaj-z-miry-wrazliwy-biskup.html a ja jestem wiecznym dzieckiem i ciągle wierzę w niego :) bo jak mógłbym nie wierzyć, jeśli przyniósł najcenniejszy podarunek w moim życiu, mojego syna :), co, wierzcie mi, graniczyło niemal z cudem. pozdrawiam serdecznie.
NOWA Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak to jest Haniu, ja też pamiętam, że wierzyłam w Mikołaja i kiedy pewnego mikołajkowego dnia( już byłam sporą dziewczynką) nie znalazłam prezentu pod poduszką byłam bardzo rozczarowana i już wiedziałam, że coś ważnego w moim życiu się skończyło. Dziękuję Haniu za wizytę, komentarz i wierszyk. Pozdrawiam serdecznie:)))
NOWA Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Z sympatią przyjmuję Twój komentarz Babo:) Już wnoszę poprawki, chociaż nie do końca jestem pewna, czy poprawiać to "z" bo chciałabym, żeby zostało tak jak jest, ponieważ nie chodzi tu o to, żeby dzieci wyrosły, tylko żeby dorosły. Czy jeśli tak zostanie, to będzie bardzo źle? Nie wiem co masz na myśli z tymi przecinkami:) czyżbym przesadziła? Właśnie zaczynam używać w swoim wierszykach interpunkcji, po prostu uczę się teraz tak pisać, myślę, że przy życzliwości piszących tu osób nauczę się szybko i dobrze to robić. Dziękuję za wszystko i pozdrawiam serdecznie:)))
NOWA Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Nato za sympatyczną opinię, jestem Ci bardzo wdzięczna, że pochylasz się nad moimi wierszykami i służysz radą. Bardzo mi się podoba Twoja poprawka, jest rzeczywiście lepiej. Myślę tylko nad tym "a", czy nie lepiej jest "tam", bo mówi o tym, że kartka leży na stole. Pozdrawiam serdecznie:)))
NOWA Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Sylwestrze, podobno faceci, to wieczne dzieci;) ale jeśli zostałeś przez Mikołaja tak cennie obdarowany, masz powód żeby wierzyć:) Przeczytałam również o Mikołaju z Miry. Dziękuję serdecznie i równie serdecznie pozdrawiam:)))
Baba_Izba Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Z sympatią przyjmuję Twój komentarz Babo:) Już wnoszę poprawki, chociaż nie do końca jestem pewna, czy poprawiać to "z" bo chciałabym, żeby zostało tak jak jest, ponieważ nie chodzi tu o to, żeby dzieci wyrosły, tylko żeby dorosły. Czy jeśli tak zostanie, to będzie bardzo źle? Nie wiem co masz na myśli z tymi przecinkami:) czyżbym przesadziła? Właśnie zaczynam używać w swoim wierszykach interpunkcji, po prostu uczę się teraz tak pisać, myślę, że przy życzliwości piszących tu osób nauczę się szybko i dobrze to robić. Dziękuję za wszystko i pozdrawiam serdecznie:))) Jeśli mają dorosnąć, to "bo gdy dzieci dorośniecie", ale to tylko moja sugestia, kieruj się zawsze swoim wyczuciem, bo to Twój wiersz. Ja piszę przeważnie bez znaków przestankowych i przyznaję, że nie jestem w tym dobra, ale wydaje mi się, że może przecinek jeszcze w ósmym po "prezenty", może w szóstym po "komina"?? Nie jestem pewna. Serdeczności - baba
NOWA Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 Babo Izbo cieszę się kolejną Twoją wizytą, przecinki dołożyłam dziękuję. A nad resztą pozwolisz, że jeszcze pomyślę;) Pozdrawiam cieplutko:)))
Oxyvia Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 Ha ha, fajny obrazek. Ja co prawda nigdy nie byłam oszukiwana, że istnieje święty Mikołaj, zawsze wiedziałam, że prezenty dostaję od moich kochanych bliskich i to mnie strasznie cieszyło zawsze. A opowieści o świętym Mikołaju i inne baśnie zawsze uwielbiałam. :)
Emanuel_Wójcik Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 No rzeczywiście fajne przypomnieć sobie jak kiedyś cieszyła gwiazdka, jak się było dzieckiem...a teraz święta, to tylko dodatkowe kilogramy:) A co do strony technicznej, rzeczywiście musisz coś zrobić z tym ostatnim wersem, bo jak wiesz końcowa zwrotka ma ogromne znaczenie, jest w niej puenta, więc możnaby rzec że jest najważniejszą w wierszu i decyduję o całym utworze..może tak; "bo gdy z dzieci wyrośniecie mnie nie będzie już na świecie" Aha, wiersz odbieram z sympatią:) Ściskam Ulu i czekam na kolejne bajuchy! pozdrowienia od kolegi po fachu:)
NOWA Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Oxywio za "fajny obrazek" i za sympatyczne odwiedziny. Pozdrawiam cieplutko:)))
NOWA Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Fajnie było być dzieckiem, ale teraz możemy sprawiać tę radość dalszym pokoleniom, niech cieszą się póki mogą. Powiem szczerze, że puenta podobała mi się kiedy taka się ułożyła, ale teraz nad nią myślę, bo jest bardziej dla dorosłych niż dla dzieci, ale myślę, że z czasem mi się wyświetli coś fajniejszego. W każdym razie dziękuję serdecznie za zainteresowanie, za podpowiedź(nie jest powiedziane, że z niej nie skorzystam). Miło też czytać, że czekasz na następne bajuchy, a mam ich ho, ho ho, albo i więcej;) Pozdrawiam serdecznie:)))
sława_zaczek Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2012 ILEż TO WSPOMNIń ILEż OBRAZóW WYWOŁAŁAś Z GŁEBOKIEJ PAMIęCI, śWIETNIE!!!!
lena2_ Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2012 fajny wiersz dla dzieci:)pozdrawiam
NOWA Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się Sławko, że wywołałam wspomnienia i obrazy oby wszystkie te miłe. Dziękuję za wizytę i serdecznie pozdrawiam:)))
NOWA Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za miłe odwiedziny Leno. Pozdrawiam serdecznie:)))
Lilka_Laszczyk Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2012 Ulu, Fajny wierszyk ku radości, ale i przestrodze dzieci, żeby wierzyły w Mikołaja póki czas... Szkoda,ze my nie możemy juz wierzyć Pozdrowienia przdświąteczne Lilka
Rekomendowane odpowiedzi