teresa943 Opublikowano 9 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 przewijam dni cierpliwie wyczulam słuch na czyjeś wołanie za murem nieraz trzeba podzielić serce z zamkniętymi oczami nakarmić cudzy niedostatek mówią - niełatwo odjąć od ust kęs z siebie za dziękuję ale nie wiedzą ile w zamian bycie człowiekiem to coś więcej niż litośćpro domo sua
Kolos94 Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 "superego" to w znaczeniu "super ego" ? Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Bo tak wogóle to ładny i zwięzły :)
Rihtik Stempelek Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 [center]pro domo sua więcej niż bycie wszak wytrwanie znaczy szlachetne życie pasmo czynów znaczy bycie człowiekiem nie łatwa to sprawa chrześcijaninem to już nie zabawa miłość cierpliwa nigdy nie zazdrości wszystkim życzliwa nie przejawia złości wszystkiemu wierzy i wszystko wybaczy cną miarą mierzy nie sprawi rozpaczy nadzieję żywi Słowem niczym chlebem dobrocią dziwi podzieli się Niebem
aluna Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 Droga Krysiu nie tylko w wierszu ale także w realu żyjesz nie tylko- pro domo sua ! :"...nieraz trzeba podzielić serce z zamkniętymi oczami nakarmić cudzy niedostatek "... A to najważniejsze ! No i ta piękna wymowna puenta! Uściski! Hania
Anna_Myszkin Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 Rozumiem szlachetne przesłanie, Krysiu, i podoba mi się zapis, ale zgadzam się z uwagą dotyczącą "superego", bo jeśli czyta się je w znaczeniu obiegowym, to wiersz traci sens. Nie wiem, może to rozbuchane ego mogłoby się nazywać "mega ego"? Pozdrawiam :)
teresa943 Opublikowano 9 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. witaj Kolos94 :) "superego" w znaczeniu "ja" czyli to, co dla mnie tak cenne, ale...pierwotnie było "kęs siebie", wciąż zastanawiam się, czy nie powrócić do pierwszej myśli? dziękuję i serdecznie pozdrawiam :) Krysia
teresa943 Opublikowano 9 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Stempelku, dziękuję za piękny wiersz-komentarz pokochaj tułacza pod tym samym niebem na pielgrzymich szlakach miłość uczyń chlebem posmaruj dobrocią z krzyną zrozumienia miej nadzieję w oczach bądź mu pokrzepieniem nie rozdzieraj rany nie osądzaj człeka nikt nie jest bez plamy miłosierdzia czeka serdecznie pozdrawiam :) Krysia
teresa943 Opublikowano 9 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Haniu, fakt! Bardzo trudno mi przejść obojętnie wobec ludzkiego nieszczęścia. Czasami pełne zrozumienia spojrzenie i słoneczny uśmiech są dla potrzebującego człowieka kromką chleba. Żeby pomagać innym, niekoniecznie trzeba być bogatym czy "super" sprawnym (wiem coś na ten temat). Wystarczy po prostu...kochać! Dziękuję Ci z całego serca i ściskam:) Krysia
teresa943 Opublikowano 9 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Aniu, wyżej wyjaśniłam (Kolosowi94), o co mi chodziło. A więc doradź: czy "kęs siebie" będzie lepiej? Taki był pierwszy zapis... Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :) Krysia
Rihtik Stempelek Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 przechodniem obecnie poprzez przykry padół tak trudno żyć zacnie wśród zrzędliwych gaduł miłość wszystko znosi wszelkie zło przetrzyma spełni co kto prosi siłę ma olbrzyma w niedoskonałości sposobność tę widzi przeoczać słabości gdy się bliźni trudzi czego sama pragnie innemu tak czyni choć prawa nie nagnie zła też nie uczyni miłość wszak posila biorcę oraz dawcę cenna życia chwila miłość w każdej dawce :) Miło mi było i jest Krysiu... odwzajemnić także serdeczności :) w miłości agape
tuz_ Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 "mówią - niełatwo odjąć od ust kęs superego za dziękuję" prawdziwe dawanie polega na niewyczekiwaniu podziękowania
Oxyvia Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 "bycie człowiekiem to coś więcej niż litość" - zgadzam się z pointą w stu procentach. Litość jest poniżaniem drugiej osoby, a człowieczeństwo - to coś więcej, coś ponadto, coś, co stawia nas w miejscu drugiej osoby - ponad podziałami. Serdeczności, Krysiu.
NOWA Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 Taka prawda, bycie czowiekiem "to coś więcej niż litość". Ciekawie ujęłaś temat. Pozdrawiam:)
cezary_dacyszyn Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 piękny wiersz Krysiu , a to ... z pierwszego wersu - tak metafizyczne , że głowa boli ... :-) W tym niczego się nie czepiam , cały ma moc ;-)
Nata_Kruk Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 Krysia, ten tak, w całości... to b.dobry test, dla każdego, bo nie każdy potrafi wsłuchać się w wołanie zza muru, no i to w zamian, co zostaje w nas, bez zbędnego blichtru, który czasem wygląda jak karykatura. Pozdrawiam... :)
Anna_Myszkin Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Aniu, wyżej wyjaśniłam (Kolosowi94), o co mi chodziło. A więc doradź: czy "kęs siebie" będzie lepiej? Taki był pierwszy zapis... Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :) Krysia Krysiu, mnie gra "kęs (z) siebie", ale wszystko będzie lepsze niż ten strażnik moralności ;) Pozdrawiam raz jeszcze :)
teresa943 Opublikowano 10 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rozczulasz mnie, Stempelku..."gdybym mówił językami ludzi i aniołów a miłości bym nie miał, byłbym niczym"; miłość jest sensem życia, które jest tak krótkie; zatem "śpieszmy się kochać..." prawdziwie! Dziękuję za kolejny wiersz (wytrząsasz je z rękawa?:) Serdeczności, Stempelku :) Krysia
teresa943 Opublikowano 10 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. właśnie tak! dawać bezinteresownie to znaczy kochać... dziękuję Tuz i serdecznie pozdrawiam :) Krysia
teresa943 Opublikowano 10 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, Oxy, to po prostu bycie empatycznym z potrzeby serca. Dziekuję i serdecznie pozdrawiam :-) Krysia
teresa943 Opublikowano 10 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję NOWA :) Serdecznie pozdrawiam :-) Krysia
Rekomendowane odpowiedzi