Anna_Myszkin Opublikowano 19 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2012 budzisz mnie w sobie beztrosko na przerwę od osobnych podróży wolę sen niż przejażdżkę w przeciążonym składzie rugana odśrodkowo za podmianę miejscówek przez poduszkę uwiera zielony kamyk
Kaliope_X. Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2012 ... Królewna wcale nie chce tego snu, ona pragnie życia! jego sen jest jej zmorą, poduszka niczym kamienny podgłówek - a na niej układa marzenia przybrane w zieleń, dla niepoznaki. to smutny wiersz. nie może istnieć beztroska, gdy nie ma już wzajemności. rozdział, osobne dążenia, obrane kierunki wypełniają codzienność - przyzwyczajenie, brak "przyciągania", rutyna, zwyczajność... i wtedy miejsce obok zajmuje inna "Królewna" - ekscytująca rozrywka, odskocznia od problemów, nałóg, ucieczka, zobowiązanie, ktoś, coś... pobudka z takiej podróży, niby "beztroska", to maskowanie niepewności, próba powrotu, albo zwyczajna chęć, jeśli rzeczywiście beztroskę odczytywać dosłownie. tyle, że wtedy problem tkwi jeszcze głębiej - w beztroskim bez-problemie. stąd lepszy wydaje się letarg, niż wspólna droga pod górę - niczym piąte koło u wozu, z przeproszeniem zajęcia miejsca. nikt nie lubi być wyłącznie ozdobą, niczym wstążeczka na lusterku. więc śpi, Królewna, w środku. niby bezpiecznie, niby pewnie, choć samotnie... ale, może ten kamyk, to łącznik, sięgający dalej, niż tylko w czas przerwy, może Królewna "pozwoli" się obudzić z nadzieją, że wyjrzy ponad zieloną furtkę... na światło dnia? Krótka forma, a sporo w niej treści. dla mnie dobry wiersz. refleksyjny, jak lubię. pozdrawiam serdecznie, in-h.
Oxyvia Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 Myślę, że rozumiem uczucia wyrażone w wierszu. Nie da się og przetłumaczyć na język prozy - i bardzo dobrze. Mnie się kojarzy z fałszywym okazywaniem uczuć i z tym, co taka oszukiwana osoba czuje. Nie raz widywałam pary, w których ona była przez niego traktowana jak królewna, ale tylko na pokaz, przy ludziach - w domu na co dzień zaś było całkowicie inaczej... Myślę, że o tym jest wiersz. Jeśli tak, to znaczy, że dobrze napisany. :-)
cezary_dacyszyn Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 ...rozdzierający jak tygrysi pazur antylopy plecy jest smutek cz o tyłekłowieczy... Czuję ten stan całym sobą , świetnie to poskładałaś , nieświetnie , że tak się dzieje ... I o tyłek rozbić , że im większy ból - tym lepszy wiersz . W takich układach lepiej być zupełnym beztalenciem literackim . Powodzenia , Aniu :-) Wiersz naprawdę świetny , pozwala się identyfikować ...
cezary_dacyszyn Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Magdalena_Blu Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 Lubię rekwizyty, które mają własne życie - tutaj: śpiąca królewna i Remedium Marylki, a w tle podróż pociągiem, również mogąca mieć sporo do powiedzenia. Podoba mi się - nie ma zbędnych słów - po prostu tak jak powinno być:) Pozdrawiam.
lena2_ Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 każdą z nas coś uwiera, może mamy wrażliwszą skórę? podoba mi się twój wiersz, :)
maria_bard Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 Druga strofa udana najbardziej. Co do treści, nie dodam już ani słowa, bo przyśniesz z nudów i wielosłowia;-) Serdeczności. E.
NOWA Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 Chociaż nie lubię wierszy kalamburów, Twój wyjątkowo zatrzymuje i prowokuje do poszukiwania właściwej treści. Pozdrawiam:)
Anna_Myszkin Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję, Kaliope, za refleksję - kolejny raz uświadomiłam sobie, że najważniejszy dla życia wiersza jest Czytelnik i to, co dla siebie złoży. Przeczytałam go pod kątem Twojej interpretacji, i tak - jest o tym, a rodzaj relacji pary z wiersza ma niewielkie znaczenie, bo to uczucia peelki składają się na treść: smutek, niespełnienie, schowana nadzieja, która nadal przypomina o sobie. Pozdrawiam :)
Anna_Myszkin Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Musiałoby kilka osób odpaść ze składu, bo najzdrowiej jedzie się w duecie ;) Nadzieja jest, ale na razie kazałam peelce wsadzić ją pod poduchy. Dziękuję, że zajrzałaś. Pozdrawiam :)
Anna_Myszkin Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bo to jest w pewnym sensie oszustwo - dlatego peelka przed nim się wzbrania. Woli przespać ten moment, choć czuje, że świat przyśpiesza i następnego razu może nie być. (Okazało się, że z powodzeniem daje się go czytać jako migawkę z nieszczególnie udanego życia pod jednym dachem, bo absolutnie nie kłóci się to z położeniem peelki.) Dziękuję, Oxy, za wizytę. Pozdrawiam :)
Anna_Myszkin Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie miałam większych problemów, Czarku. Dziękuję za "krwisty", ale i miły komentarz :) Pozdrawiam :)
Anna_Myszkin Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się, że tak go oceniasz, Magdaleno. I cieszy mnie też fakt, że podkreśliłaś wielotorowość podróży. Pozdrawiam :)
Anna_Myszkin Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oj, uwiera, Leno - u mnie peelki w sińcach całe ;) Dzięki, że byłaś. Pozdrawiam :)
Anna_Myszkin Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Do drugiej wsadziłam chyba wszystko najmocniejsze znaczeniowo - aż bałam się przeciążenia ;) Dziękuję, Elu, i pozdrowienia ślę :)
Anna_Myszkin Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tym bardziej mi miło, że przystanęłaś nad niedoszłą zdradą, a w drugiej warstwie opowiastką o byle jakim życiu w byle jakim związku, że tak podpowiem na koniec ;) Pozdrawiam :)
innocenty_prędki Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2012 wiersz - zagadka kiedy rozwiązanie? :D
Anna_Myszkin Opublikowano 21 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2012 Na szczęście to nie sprawdzian z matmy, więc jeśli nic się nie złożyło w miarę logiczną całość podczas nieprędkiego ;) czytania, to niech tak już zostanie. Jakoś to przełknę ;) Pozdrawiam :)
innocenty_prędki Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2012 to nie jesteś w ciąży? tzn., pe-el nie w ciąży, czyli jednak pudło ;(
Rekomendowane odpowiedzi