M_Patriota Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Poślij mnie, Boże, na te pola, Zanim chłop je zaorze. Tutaj zgubi się mego życia niedola, Jak pomyślną treść wiersza ułożę: Patrzę... na te pola - złote ścierniska, A na nich od lasu do boru Stoją "kopy w dziesiątkach" żyta zwózce bliskie, Wśród żyta nagi król ducha honoru. Unosi głowę w zadumy z wiecznej pokuty I oczekuje od Boga i siebie miłosierdzia, Z ciągłym rozważaniem co jest dobre, a co złe myślą zasnuty, Zanim ze ścierniska do bram leśnej potęgi wejdzie. Tam napotkał strumyk, W nim w świetle topieli Ujrzał nie siebie, lecz płomyk, Który wynurzył się z wodnej pościeli! I zmienił staruszka w młodzieńca, Który wybiegł ze śpiewem z boru I stał się z życia niedoli jeńca Dobrym pasterzem dla ludzi z dworu. Za to, że stał się młody, piękny i zdrowy, Śpiewał ludziom ubogim piosenki, Które układał, choć ze smutku, będąc morowy. Lecz, jak zawsze byli i tacy, którzy wytykali byłe jego lęki! Jednakże ludzie na to nie zważali, kochali go za jego wdzięki, Którymi ludzi obdarzał co ranka - Śpiewając na łąkach, polanach i w lesie piosenki: O tym, jak wszedł do życia radości z niedoli majdanka...
Alina_Służewska Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2012 kolejny wiersz z duszą - jest umiłowanie przyrody człowieka tego co w życiu najważniejsze i jest własny styl pozdrawiam :)
M_Patriota Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Alu, ślicznie dziękuję, że koleiny wiersz przypadł Ci do serca. Pociesza mnie to... Miło pozdrawiam.
Sylwester_Lasota Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2012 byłem, czytałem :) pozdrawiam i do poczytania :)
M_Patriota Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Z chęcią na przyszłość polecam. Mietko. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi