aluna Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 zimą tańcząc odmrażałam palce próbując piruety w Wigilię prószonej śniegiem gościłam w wyśnionej bajce wiosną moje biedronki kołyszące się na listku trawy i maki stokrotki na łące pachnącej urokiem maluję dziś latem przepływałam rzekę przejrzystą jak kryształ lśniący ścigając się z rybkami machałam barwnym kajakom w słońcu jesienią zbierałam kasztany zielone cała radość w rozłupywaniu nosiłam jarzębinowe korale pożyczałam ulubionej lalce teraz zakładam czereśniowe kolczyki wtulam się w malinowy smak umazana czerwieni słodyczą odlatuje motylem dziewczynką za błękitna wstążeczką we wlosach
Alina_Służewska Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Haniu przywołałaś tym wierszem również moje z dzieciństwa wspomnienia Ty miałaś szczęście:) ja do dziś chyba go nie mam... z plusem pozdrawiam serdecznie:)
aluna Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuje Alinko za czytanie miło,że przywołałam wspomnienia! Szczęśliwe dzieciństwo jest moją opoką...! Dorosłe życie jego przeciwieństwem...! Pozytywne myślenie , jest jak modlitwa, tylko przywołuj...a będzie to oczekiwane......! Ściskam! Hania
Gość Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Pierwszy wers sensu nie ma czasowego. Czyli pani poetko zim już ma nie być??? Pierwsze słowa potok dalszych pociągnęło następstw. Przynajmniej pani to zamieściła w odpowiednim dziale. Pozdrawiam i proponuję szlif tzw warsztatu.
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 piękne wspomnienia Aniu :) pozdrawiam i do poczytania :)
aluna Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuje za czytanie Panie Krytyku! Odnośnie sensu czasowego ,,,jak Pan opisałby tą zimę i pozostałe pory roku ,które minęły,to dotyczy tego jednego roku i pór , które opisałam,dzieci mają pamięć wybiórczą, a w wieku lat 5-ciu,6-ściu realistyczniej pamiętają , i to ujęłam w wierszu. A odnośnie czasowników to proszę mnie nie pouczać bo np:czasowniki odmieniamy przez liczbę , rodzaj, osoby i czasy...i czasownik czytałem w liczbie pojedynczej czasu przeszłego w rodzaju nijakim nie istnieje to tylko przykład .Dlatego 1978 ROKU WESZŁO DO PRZEDSZKOLI NAUCZANIE POCZĄTKOWE, MAJĄCE NA CELU NAUCZENIE DZIECI CZYTANIA I PRZYGOTOWANIE DO PISANIA KSZTAŁTUJĄC PERCEPCJĘ OGÓLNĄ , GRAFOMOTORYKĘ! A dalej jeżeli Pan nosi nick Krytyk , to niech Pan zagląda do warsztatu , bywają tam świetnie piszący i tam Pan powinien zabierać głos odnośnie szlifu! Pozdrawiam! Wielkie litery nie zamierzone!Problemy teczniczne!
aluna Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło mi bardzo Sylwestrze ,,,za ciepłe...! Pozdrawiam serdecznie! Hania
Kaliope_X. Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Haniu, w Twoich wspomnieniach rzeczywiście jest tyle barw i emocji, ile ich mieszczą wszystkie pory... i nawet odmarznięte palce mają jakiś urok, bo ostatecznie w wyśnionej bajce ból nie boli :) Uśmiechają mi się wszystkie przywołane przez Ciebie skarby, z wielką troską pielęgnowane przez czereśniową damę... i... taki ten wiersz "mój", że nie chcę stąd odchodzić... czytam raz jeszcze... :) kłaniam się z pozdrowieniem, in-h.
aluna Opublikowano 6 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kaliope wielką mi radość uczyniłaś tym pisaniem Twoim , i ten"- mój"...! Dziękuję za ciepły i serdeczny post -zresztą To Droga peelko Twój styl ....! Pozdrawiam gorąco! Hania
Kaliope_X. Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 odpozdrawiam, w uśmiechnięte przedpołudnie. i dziękuję również :) in-h.
Stary_Kredens Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 Twój wiersz przypomniał dzieciństwo również mi - jeszcze czuję i słyszę tatarak , srebrne rybki, rozłupywane kasztany, jeszcze widzę siebie w sukience koloru bzu jak stoję na brzegu rzeki i kiwam ku przepływającym w dali kajakom - czy Ty to ja , a ja to TY? Dzięki Pozdrawiam i plus Kredens
aluna Opublikowano 6 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kredenie Drogi, dziękuje ,że poczytałeś! Przypominam sobie nasze wiersze , ktore miały bardzo podobny przekaz i .....! Miło i to bardzo,ze wspomieniami potargałam,i to był mój zamiar ,,,dlaczego mamy tkwić w teraźniejszym maraźmie?! Możemy odlecieć wspomieniami...! Serdeczności! Hania
Nata_Kruk Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 Przywołałaś sporą dawkę miłych wspomnień, to prawda. Aluno, pierwsza zwrotka brzmi niestylistycznie. Poza tym, powinno się chyba powiedzieć.. zimą zawsze odmrażałam palce, a jest.. odmarzałam.. nie wiem, może w jakimś regionie Polski tak się mówi, ja nie słyszałam. Serdecznie pozdrawiam... :)
aluna Opublikowano 6 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuje Nato za czytanie! Milo ,ze przywołalam wspomnienia! Odnośnie odmarzania , a nie odmtazania -kojarzylo mi sie z odmrażaniem lodowki , dlatego tak nie inaczej!Zmieniłam cosik...! Pozdrawiam serdecznie! Hania
Magda_Tara Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 ładnie delikatnie wspomnieniowo. pozdrawiam serdecznie, Aluno.
aluna Opublikowano 6 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuje Droga Taro za ładne, delikatne,,,,! Miło Ciebie gościć! Serdeczności! Hania
NOWA Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 Miłe wspomnienia, wzruszają i nakłaniają do własnych wspomnień. Kiedyś dzieci miały większy kontakt z przyrodą, biegało się po łąkach, lasach, bez strachu i obaw. A tak dobrze mieć szczęśliwe dzieciństwo, to silny kręgosłup na całe życie. Pozdrawiam:)
aluna Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuje NOWA za czytanie u za zruszenia dotyczące własnych wspomnień! Masz rację, dzisiaj dzieci biegają na podwórkach, albo sa zawożone i odwozone do przedszkoli i szkół,,,a potem ...dobranocka i sen! Pozdrawiam serdecznie! Hania
Rekomendowane odpowiedzi