Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Emerytalne przymiarki

Rekomendowane odpowiedzi

Goniąc ciągle Europę
już sukcesy osiągamy
bo lekarstwa, gaz czy ropę
nawet żarcie droższe mamy.

Premier znów miał sen proroczy
odmłodzić chce emeryta,
dobrobytem mydli oczy,
wydłużając wiek i kwita.

Wiek takowy dla człowieka
te sześćdziesiąt siedem lat,
rzeczywiście- eureka
do śmierci niech tyra dziad.

On zarabia trochę groszy
i słusznego jest już wieku,
taki to się nie panoszy
bo gdzie przyjmą Cię człowieku.

Młodzi pracy mało mają
bo etatów wciąż brakuje
za granicę wyjeżdżają,
stary etat niech blokuje.

Dziś robotnik każdy myśli
-Ale byłem wtedy durny
sami sobie wybraliśmy
po cóż szedłem do tej urny.

Tamtej nocy miło śniłem
że kasiorę w euro brałem,
Europę dogoniłem
zarobkami się zrównałem.

Ale rankiem rozbudzony
powitałem dzień z westchnieniem,
uśmiechnąłem się do żony,
wszak nie można żyć marzeniem.

Niestety nie rymuję się i nie ma tyle samo sylab wszędzie tam gdzie trzeba,dlatego zgrzyta.A temat jak temat, ja tam osobiście mam dość polityki,żeby jeszcze poezję w nią mieszać.Nie mniej rozumiem,że taki temat też może być potrzebny,nie jeden poeta po to sięga.Ten tekst jednak mi się do końca po prostu nie podoba,choć rozumiem,że sporo pracy w jego stworzenie poszło.

Tym razem, Bolku, nie chwalę:(. Po pierwsze - fakt - forma nie udała się. Rym, rytm! Wierszyk jest zbyt rozwlekły, perzegadany, puenta nie lśni błyskotliwie. Poza tym, jak zawsze mówię, nie cierpię tematów politycznych, w których autor narzuca mi, co mam myśleć. Robi się agitka polityczna, a nie poezja. Piszesz na ogół inne wiersze i te w większośći czytam z uśmiechem, sympatią. Pozdrawiam. E.

Świetny wiersz i mówi prawdę. Niektórzy twierdzą, że jeśli nie wydłużymy wieku do emerytury, to za kilka lat nie będzie pieniędzy na nasze emerytury, bo młodych pracowników jest coraz mniej i znacznie mniej niż w wieku emerytalnym i przedemerytalnym. No dobra, w takim razie dlaczego nie ma pracy dla tych młodych ludzi? Dlaczego muszą uciekać za granicę, jak napisałeś? Czy dłuższy czas pracy do emerytury rzeczywiście tu coś pomoże, czy raczej zaszkodzi?
Poza tym, skoro nie ma forsy na emerytury, to dlaczego jest forsa na różne bzdety, np. na igrzyska Euro, które pochłaniają grube miliardy euro i jeszcze długo będą pochłaniać? Nie lepiej byłoby za te pieniądze przeorganizować fundusz emerytalny tak, żeby ludzie płacili składki na swoje własne emerytury, a nie na swoich rodziców i dziadków? Wtedy kilka czy kilkanaście roczników musiałoby dostawać emerytury z kieszeni rządu, ale wtedy następne roczniki same pracowałyby na swoje własne emerytury i nie byłoby problemu z tym, że jest coraz mniej ludzi pracujących, a coraz więcej emerytów - to by nie miało znaczenia. Tak właśnie jest na Zachodzie w większości krajów, dlatego tam nikt, kto pracuje, nie martwi się o emeryturę, bo sam sobie na nią składa.
Ech, szkoda gadać! Bawmy się dobrze na Euro, jeśli to kogoś pasjonuje...

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Rozumiem ale czy to aż tak bardzo polityczny temat on przecież nas bezpośrednio dotyczy ci ludzie najniżej najbardziej to odczuwają a o to ich nikt nie pyta, ale tu ja podchodzę do tego z humorem, miło mi że do innych moich wierszy podchodzisz z uśmiechem:)

Pozdrawiam serdecznie:)