Anna_M. Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2012 splatam dłonie by uspokoić pęd rzeki splotów myśli rzeźbiących czoło boże wiatru który docierasz wszędzie zapraszającym gestem otwieram okno ze względu na splot wydarzeń rozplatających się dróg spleć mi warkocz tej która wie
Baba_Izba Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2012 Domyślam się, że tyle spleceń i splotów to zamierzony zabieg artystyczny. Miałam mieszane odczucia, jednak po kilkakrotnym czytaniu, wiersz mi się coraz bardziej podoba! Znakomita puenta! Serdeczności - baba
cezary_dacyszyn Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2012 splotów faktycznie mnóstwo , ale, że wiersz zgrabnie spleciony ... Puenta w tytkę :-) Pozdrawiam cały Biały ... ;-)
Sylwester_Lasota Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2012 podchodzę po raz któryś do tego wiersza i ostatecznie dochodzę do wniosku, że to dobry wiersz, sporo w nim można odnaleźć. jedynie, pomimo przyjętej formy, 'boże' dałbym z dużej litery, bo jeśli dobrze rozumiem, to jest Bóg. pozdrawiam :)
Anna_M. Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2012 dziękuję za opinie jasne że sploty są zamierzone choś dotyczą tego czego zamierzyć się nie da zastanawiałam się nad wielkim "B" ale dosyć często pojawia się u mnie to słowo i zawsze pisane małą literą, co oczywiście nie ma nic wspólnego z brakiem szacunku, bo ten jest pełny; więc chyba i tym razem zostanie konsekwentnie małą pozdrawiam ciepło
Sylwester_Lasota Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2012 tu nie chodzi nawet o brak szacunku, ale o konkret. bo jeśli jest bóg, to jakikolwiek, ale jeśli Bóg, to Ten bóg, czyli chociaż bez imienia, to nazwany :). Bóg, w tym przypadku, jest nazwą własną, i nawet jeśli w takim wierszu napisałbym piotrek, janek czy warszawa z małej, to Bóg, z powyższych względów z dużej, pomijając nawet szacunek. chyba, że się boisz, że inni będą się o to czepiać :), a będą :). kłaniam i do poczytania :)
Anna_M. Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2012 czyli bóg Bogowi nie równy? ;) jeżeli cokolwiek jest boskie też pisane jest małą literą bo to przymiotnik a nie rzeczownik ale w tym, co napisałam nie ma być konkretnie, ma być tak, jak każdy z osobna w tym momencie ma zrozumieć; nie chodzi o lekcję gramatyki, tak jak i interpunkcji niech ktoś dostrzeże Boga a ktoś inny boga pozdrawiam anna m. ;)
Rekomendowane odpowiedzi