La_Fée_Verte Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 A ten diabeł rosochaty, Co w wierzbowej dziupli mieszka, Rankiem przyniósł sznur korali Z nanizanych kropli deszczu. I powiedział: za korale Daj mi uśmiech ten od serca, Gdy odejdziesz stąd na zawsze, Z twym uśmiechem będę mieszkał. A w południe przyniósł pierścień - Słońca promyk zagubiony. Pięknie błyskał na mym palcu Oczkiem-niebem zapatrzonym. - To dla ciebie moja miła Za blask oczu... Daj mi blasku! Gdy rozstania przyjdzie chwila, Blask ich będę miał w zanadrzu. Zmierzch znów nadszedł, a z nim diabeł Rosochaty, zakochany... - Z mgły jeziora szmaragdowej Bransoletę przyjmij pani! Ludzie zawsze stąd odchodzą, Więc gdy ciebie tu nie będzie, Słyszeć będę jak nad wodą Bije serce... Dasz mi serce?... Noc. Ramiona rosochate, Księżycowy pył - mój diadem, A na ziemi rozrzucony Płaszcz gwiaździsty - niebo czarne. - Noc to nasza jest ostatnia. Czas się dzisiaj rozstać miła. Twoje życie za śmierć diabła... A ty obyś wiecznie żyła. Dziś w pamięci uśmiech noszę, Czarnych oczu blask w zanadrzu, Serce rosochate słyszę... Duszę darowałam diabłu.
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 Oj warto było zajrzeć, biję brawo na stojąco i kłaniam się Poetce. Serdeczności :)
Agnieszka K Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 Wow ! Niestety zabrakło mi innych słów ;-) daję plusik;-) Pozdrawiam
Wściekły Azot Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 Romanticznie boginkowate toto - ale kupuję, bo na świeżo jestem po zażyciu świetnego opracowania właśnie o wierzbie jako drzewie życia i śmierci w wierzeniach ludów rozlicznych! O diable też jest co nieco... Skąd on i kto on i dlaczego Rokita... Polecam doczytać, choć przydługie, ale ciekawe niezmiernie. http://www.taraka.pl/wierzba
La_Fée_Verte Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 Pięknie wszystkim dziękuję. A Tarakę również polecam. Szczególnie, że należę do grona jej autorów ;) Pozdrawiam rosochato i diabliście.
Oxyvia Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 Przepiękne! Uwielbiam takie ballady i nigdy mi się nie znudzą! Świetnie napisane! Zapluszam i biorę do Ulu! :-)
pijaczyna_ok Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 Koteczku - to jest z cyklu "polskie baśnie ludowe". I dobrze. Pozdrawiam ciepło, ba, gorąco...
Sylwester_Lasota Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 To lubię! - wieszcz by zapewne powiedział. Piękna ballada :-). Trochę duszy szkoda, ale plus za wykonanie. Pozdrawiam
Nata_Kruk Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 Normalnie... bomba... a niech tam, będzie do poduszki. Pozdrawiam... :)
NOWA Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 Świetnie, chylę czoło. Bardzo duży plusik stawiam i pozdrawiam:)
La_Fée_Verte Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 Bardzo wszystkim dziękuję za spotkanie z rosochatym i dobre słowa. Pozdrawiam - Agnieszka
Rekomendowane odpowiedzi