Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszedł mi w słowa
swoimi, które przyszły
na ten świat dużo wcześniej
niż moje.
Wyćwiczone na pierwszym
Elementarzu trącą myszką,
na zmianę pogody łamie je
między sylabami, drżą pachnąc
terpentyną.

Milczę, a przecież mam
gadane i mógłbym powiedzieć
starym zgredom gdzie jest
ich miejsce.

Milczę z szacunku dla ich
posiwiałych brzuszków, ogonków i nóżek.

Opublikowano

Porządny wiersz, jedyne co, to wersyfikacja 4 i 5 wersu (dlaczego tak podzielone?), ktora odstaje od reszty, z fsajnymi przerzutniami (1/2 np.).
Kaligrafii teraza chyba nie praktykuje się teraz w usludze edukacyjnej... więc młodzi brzuszków i ogonków mogą "nie chwycić".
Pozdrawiam

Opublikowano

Otóż i brzuszki i ogonki są nadal nauczane w klasie I podstawówki, bo zasadniczy krój pierwszego pisma małego Polaka nie zmienił się od czasów Falskich.
Dzięki młodszej córce odświeżyłem sobie ostatniej jesieni, jak pisać falszczyzną np. wielkie "W" czy "F" a jak małe "f" i "p" - zapewniam Was, że nie dacie rady popełnić tego bezbłędnie bez podglądania w źródła ;-)

A wiersz udany i niby nieprzegadany ale ja jeszcze wyciąłbym "Wyćwiczone na pierwszym
Elementarzu trącą myszką,"

Opublikowano

trafna uwaga co do wersyfikacji w tym miejscu. Wybrałem taki układ ( może niezbyt szcze- śliwie ) aby wymusić pauzę w celu podkreślenia znacznej różnicy wieku między peelem a drugim rozmówcą. Pozdrawiam

Opublikowano

moim zdaniem 'niż moje' jest zupełnie zbędne, bo jeżeli 'Wszedł mi w słowa', to wiadomo w czyje.
poza tym, spodziewałem czegoś innego i chyba dlatego mam trochę niedosyt. niemniej doceniam próbę uwiecznienia niemal kultowego elementarza.

kłaniam się i pozdrawiam