Grażyna_Kudła Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2012 na spacerze bez trzymanki przyziemnej wersji znaczeń nie ma fikcji która nie otarłaby się o prawdę patrząc na wisielców z bliska widać lepiej że karmienie przez rurkę im nie służy zaczynają skrzypieć strzępy zimna skulone w zaułkach murów odzianych drutem rozchodzą się w milczeniu ciała betonu sterczące żebrami drążą promienie do rozumienia światła w głowach przechodniów jest rozwarcie rodzi się kolejny banałnie pozbawiaj ich tlenu madonno od ziaren leć do zapładniaczy chleba nie przyprawiaj aureoli ale nie żałuj nieba ziemia nie dojrzewa cierpkimi owocami stygną ze świtaniem
maria_bard Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2012 Grażyno, tym razem kilka słów więcej, jeśli Cię nie zanudzę. To jeden z najlepszych Twoich wierszy. Nie pasuje do nazwy rubryczki :). To raz. Dwa: konkrety: Pierwsza strofa - świetna, nie wymaga ani kropki więcej, mniej czy inaczej. Natomiast (dla siebie) dokonałam pewnego zabiegu z następną częścią: "patrząc na wisielców z bliska widać lepiej że karmienie przez rurkę im nie służy zaczynają skrzypieć strzępy zimna skulone w zaułkach murów odzianych drutem rozchodzą się w milczeniu ciała betonu sterczące żebrami drążą promienie do rozumienia światła" I to jest odrębny wiersz. I teraz: "na spacerze bez trzymanki przyziemnej wersji znaczeń nie ma fikcji która nie otarłaby się o prawdę patrząc z dołu na wisielców w głowach przechodniów rodzi się kolejny banałnie pozbawiaj ich tlenu madonno od ziaren leć do zapładniaczy chleba nie przyprawiaj aureoli ale nie żałuj nieba ziemia nie dojrzewa cierpkimi owocami psują się ze świtaniem" Zmieniłam kilka słów. I tak powstały według mojego gustu i pojmowania spraw dwa różne, znakomite wiersze. Jesli się na mnie za to obrazisz - będzie mi strasznie przykro, ale ten Twój tekst na długo mnie zatrzymał i to w sobotni poranek i musiałam się z nim i Tobą podroczyć. Zaznaczam, że nie jestem pewna, czy to, co zrobiłam, ma sens, ale mnie się podoba :((( Pierwowzór jest znakomity, ale tak mamy dwa wiersze, a tak tylko jeden! :))) Wybacz gmeranie w Twoich słowch, ale mnie zaintrygowały. Gratuluję. Uściski. elka.
cezary_dacyszyn Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2012 a dla mnie cała reszta bo jakoś nie bardzo rozgryzam 4 pierwsze .... Pozostałe wyróżniają się promienistością ( taki obrazek maluje mi się w głowie ) , sprawne nawiązanie do rzeczywistości znanej każdemu - Ty wyróżniłaś to poezją : ostrą , wyrazistą , przeszywającą ... I absolutnie : " stygną ze świtaniem " !!! W tym przypadku jest tylko jeden wiersz ...
Emmka_Szlajfka Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2012 dreszcz mnie przeszedł, tak jest , że życie to prawda mieszająca się z fikcją... a my w tym matriksie próbujemy się odnaleźć, pozdrawiam:)
olga fil Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2012 Najbardziej przykuł mnie fragment kursywą. To jakby świat chciał pozostać dzieckiem (mam na myśli świat ludzi), aby uniknąć wiele "dorosłego" zła. Szybko też skojarzyłam z nowym wyborem wierszy ks. Twardowskiego "Biedroneczko leć do nieba" I jego przesłaniem: "nie wszystko trzeba zrozumieć, ale wszystko można pokochać” (trzecia zwrotka) Pozdrawiam.
Ian Duma Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2012 Rzeczywiście Emm, wiersz ten przyprawił i mnie o gęsią skórkę. Gratuluję autorce szerokiego, niezagmatwanego umysłu i pewnej ręki. A najbardziej spodobała mi się trzecia zwrotka. Pozdrawiam. Ian.
Janusz_Ork Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2012 Grażyno, bardzo przejmujący wiersz, do którego muszę jeszcze wrócić. Pozdrawiam. J.
teresa943 Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2012 Grażko, wiersz "rzucił" mnie w głębię, "przejął" mnie ukryty "na dnie" zamysł. tylko pogratulować przekazu i wprawnego pióra. a kursywa? do zapamiętania! po wielokrotnym wczytaniu się w poczułam przypływ empatii, więc pluszczę bez wahania :)) cieplutko pozdrawiam :)))) Krysia ps nic nie rozumiem! u Ciebie nie ma opcji "pluszczenia"...przykro mi, ech!
Grażyna_Kudła Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Elu, jak mam się obrażać. Doceniam każdy ułamek czasu i pracy nad moimi wierszami, a Ty poświęciłaś więcej i o wiele! Oświadczam, że sens jest! Podobają mi się te dwa wiersze, kiedy patrzę na nie z bliska i z dołu :) Natomiast wg "ogólnego" widzenia, nie są to dwa różne wiersze. Drugi zamyka myśl rozpoczętą w pierwszym, nieco przestawnie, ale razem uzupełniają się, może tylko oprócz "psują się" Mam wspaniałą czytelniczkę w Tobie. Dziękuję. Z uściskami, Grażyna. :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czasem prawda miesza się z fikcją, a czasem "prawda" miesza nam w głowach, Czarku. Tyle mogę powiedzieć o 4 początkowych. "I absolutnie : " stygną ze świtaniem " !!!" Ok, zostaje. Dziękuję za spojrzenie z bliska, pozdrawiam. :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo misię, z tym matriksem! Dziękuję, że rzuciłaś okiem i ciekawym skojarzeniem. Pozdrawiam :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Podoba mi się to, co napisałaś o świecie. Może on chce, tylko my, jakoś nie bardzo... Mile mnie połechtałaś swoim skojarzeniem, dziękuję. Pozdrawiam, Grażyna. :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W takim razie zapraszam, a tymczasem dziękuję, że byłeś, Januszku. Pozdrawiam :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Krysiu, uwielbiam Twoje głębokie spojrzenia i wejrzenia, i dokopanie się do samego dna. Dlatego, tak miło Cię zawsze gościć. Dziękuję i uściski dla Ciebie zostawiam. Grażyna :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za czytanie, Ian. Cieszy, że coś z wiersza wybrałeś szczególnego. Pozdrawiam z podziękowaniem za miły wpis. Grażyna :)
Spółka Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2012 ale wiersz, ale wiersz, nie sposób odejść od tego obrazu. gratuluję i pozdrawiam. S.
Magdalena_Blu Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2012 Bardzo mi się podoba, druga strofa naj, naj - całość konsekwentnie poprowadzona, włazi w środek i się kręci. Pozdrawiam:)
Grażyna_Kudła Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak miło, jak miło czytać Twoje słowa! Dziękuję i pozdrawiam, Spółko. :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niech się kręci! Pozdrawiam MagdaLo. :)
Rekomendowane odpowiedzi