Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

drogą węża dochodzę do niedzielnych smutków mych
każda postać po drodze ma wyłupione oczy

nikt nie widzi mnie wcale, nikt nie słyszy moich łkań
każdy wpatrzony stale w swoje życie tępy drań

koń trojański - dusza ma, zamieniła się w osła
pełna dumy, drapieżna, z zewnątrz leń i idiota

otwórzcie zaraz bramy, pełnej syfu Warszawy
spali pożar ją piękny, grożny, oczyszczający.

Opublikowano

A czemuż to nie rymowane do końca? Skoro już.
Proszę uważać na jednosylabowce w zakończeniach, to specyficznie brzmi. Jest taka stopa wiersza (jamb), ale tego tu nie czuję. I - gdyby oceniać wiersz po rymach - kiepsko.

Ten ogień, który Pan chce podłożyć (futurysta B. Jasieński "Palę Paryż" ;), znajduje motywację tylko i jedynie we frustracji PeeLa (czyli: frustrat M. Hipnotyzer "Palę Warszawę").

Kółko.

pzdr. bezet

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @viola arvensis Ach Violu  - wiesz, jesień i te smętki wokół, niechaj chociaż słowa będą ciepłe. Ludzie sobie robią i mówią tyle przykrych rzeczy.  Gdyby tak na dwoje - choć jedno było mądrzejsze, byłoby lżej żyć. Dziękuję za Twój głód, serdeczności :)
    • @Berenika97 Jejku, jaki głęboki i piękny wiersz... Jak Ty wspaniale rozkwitasz w tym pisaniu. Z wielką chęcią wracam pod Twoje wiersze.  Ten jest niezwykle wartościowy. 
    • @lena2_ obojętność to najgorsza zaraza współczesnych czasów, a taki spokój to nie święty a przeklęty.   Bardzo mądrze. W kilku słowach powiedziałaś wszystko na ten ważny temat. 
    • @Alicja_Wysocka taki elegancki i subtelny flircik bym powiedziała :) Takie delikatne wyznanie i kokietowanie - w dobrym tego słowa znaczeniu oczywiście.  Takimi słowami niejeden chciałby się nasycić a twoje wiersze, mi osobiście - nigdy się nie przejedzą ;)
    • Pytasz mnie, czy ja też? Odczuwam tę naiwną dłoń. Chłodną, jakby spadł już śnieg, W tę jesienną, lekką woń. Jeszcze liść się w słońcu mieni, Jeszcze wiatr nie niesie burz, A w spojrzeniu Twoim cienie, Jakbyś czekał wiernie tu.   Czy zatrzymasz w sercu lato, Gdy przymrozek zgasi blask? Czy odpowiesz mi tak samo, Niosąc cichą ulgę nam?   Kropla rosy drży na trawie, Jakby czas zatrzymać chciała. A ja wciąż się pytam szczerze, Co ten rok mi jeszcze niesie?   Niech obecność się rozpłynie, Przeszłość z sobą biorąc w dal. Nowe niech raduje serce, Jak obietnic cichy żar.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...