Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie powiesz mi , że się nie staram
nie wmówisz , że kraść muszę
nie zagonisz

jednak ciągle bijesz po pysku
odtrącasz naigrawasz
terroryzujesz prostotę myśli
powodujesz prostatę mózgu

żołdacza dziwko

sprzedajesz się za łapówki
stanik masz wiecznie dziurawy
opijasz się mamoną
krwią ludzi zmordowanych

żywisz jak sęp wiecznogłodny

widokiem pętli zdesperowanych

torów amarantem zbroczonych

ciał plackami pod wieżowcami

rzygowinami ust zadławionych

białkami oczu nadmiernie zdziwionymi
szybkością utraty władzy w płucach

sromotna cizio

zmodernizowana prostytutko

ojczyzno polsko

Międzyzdroje 25 V 2006

Opublikowano

Dlatego, że przesadziłeś z wylewnymi emocjami, pod koniec zrobiło się satyrycznie. Takiego zamysłu nie miałeś chyba? Bardzo ciekawy pomysł, ale trochę za szybko spisany:). Dlaczego niektóre wersy są tak rozstrzelone? Czytałam kilkakrotnie i nie wiem, dlaczego akurat te: ?

żywisz jak sęp wiecznogłodny

widokiem pętli zdesperowanych

torów amarantem zbroczonych

ciał plackami pod wieżowcami

rzygowinami ust zadławionych

Czasowniki zdominowały tekst. Wiem, że miało być żywo i bić w oczy, ale forma przyćmiewa teraz treść.

A - swoją drogą - nie mam tak złego zdania o tej naszej Polsce. Choć masz ogromnie dużo racji:)))
Ja jej odpuszczam :).

To mi przypada do gustu:

jednak ciągle bijesz po pysku
odtrącasz naigrawasz
terroryzujesz prostotę myśli
powodujesz prostatę mózgu

Fajne. Serdeczności ślę nad morze. :) Elka.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

to dlatego się powiesiła, widać niezrównoważona emocjonalnie, wszak inne są zajęcia...
Sorki, ale jakoś wiersz nie przemawia do mnie, bo cóż winna 'ojczyzna polska'
pozdrawiam ciepło
teraz bardziej ku matkom ta ojczyzna się chyli wtedy była klapa na całego , przynajmniej na dzikim zachodzie Polski ...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Jaja zabrano; zona R - baza jaj.  
    • @Jan Sonet  kluczem jest miłość prawda? I w  nocnym klubie gdzie brzmi piosenka dla kogoś, i Hugo też opowiada o miłości, potrzebie tolerancji.  Bo nie należy nikogo oceniać powierzchownie. Stereotypy może ułatwiają patrzenie na świat, ale często krzywdzą- by kogoś ocenić- trzeba go poznać. W Imię Ojca I Syna i Ducha Świętego Amen.   Brawo.
    • E, loda; - Nagle fotograf... - i Fargo; - To felga na dole?  
    • Autorzy: Michał Leszczyński plus AI.   Szkoła strażacka   Bohater tej pieśni i niekoniecznie wcale jej autor uczęszczał za licealnego młodu do szkoły strażackiej i nawet dziewczyny na okoliczność podrywał misja gaszenia jawiła się im bardzo szlachetną   W szkole nauki pobierała cała liczna strażacka ekipa gości którzy wielkimi bohaterami byli w zamiarach przystojni panowie, którzy ognia wcale się nie boją uratują ludzi i rzeczy i dobytki co tak bardzo bezcenne   Ref. Nigdy nie bój się dzielny strażaku ognia jak ognia nigdy nigdzie nie idzie ugasić i nie bój się zadziorny pieśniarzu bo nawet zwykłego tańca walza w piosnkę nie zmieścisz i hej hola i hej hola i hej hola.   Gdy rozgorzał tutaj prawdziwy goręjący pożar bohater tej pieśni owszem chciał go ugasić i zamierzał wielce uratować, bo chodzi o ratunek ale jak to w życiu szkopuły bywają zawsze dwa   Pierwszy to taki, że ogień gasisz wybuchami to dziwne jest, że z ogniem idziesz na ogień ale przecież takie bywają tutaj twarde realia że wcale nie woda to twój największy przyjaciel   Drugi szkopuł jest też osobliwy poniekąd zgaśnie suma za wielkich pożarów w naokoło strażak pójdzie na bezrobocie taki to już los a przecież zakochaną żonę trzeba utrzymać   Zgasić definitywnie każdy ogień znaczy tyle co wyleczyć i rozwiązać wszelki prawny problem znaczy tyle co posprzątać i tyle co nakarmić chodzi o umowę o dzieło, a nie o umowy zlecenia (ach zbyt ambicjonalne marzenia, ach ach)   Ref. Nigdy nie bój się dzielny strażaku ognia jak ognia nigdy nigdzie nie idzie ugasić i nie bój się zadziorny pieśniarzu bo nawet zwykłego tańca walza w piosnkę nie zmieścisz i hej hola i hej hola i hej hola.   O takich dziwnych losach nie powinno się śpiewać karty jak karty może niechaj zostaną nieodkryte jeden strażak zostanie ratownikiem na basenie drugi postanowi nie do końca ugaszać – życie ach życie (to tak jak bard, który i tak wszystkiego nie wyśpiewa)   I ciebie ważny poeto zwolnią z tej dużej tyry pracy wtedy gdy wyjdzie ci realny i serio dobry poemacik gdy strofą obejmiesz przeto najważniejszą istotę rzeczy gdy w strofę zmieścisz to ludzkie wielkie niepojęcie   A teraz uspokoję was moi nieliczni słuchacze końców biegania praktycznie tutaj nigdy nie ma a i smutną pieśń zawsze można na wesoło zatańczyć bo ogólnie można więcej niż nam się chce wmawiać niż nam się wmawia niż nam się wmawia i już już. Choćby na te parę krótkich minut zapomnij o hola hola. Śmiało brnij. Śmiało brnij, bo brnąć trzeba. Cóż, nie dobrniesz.   Ref. Nigdy nie bój się dzielny strażaku ognia jak ognia nigdy nigdzie nie idzie ugasić i nie bój się zadziorny pieśniarzu bo nawet zwykłego tańca walza w piosnkę nie zmieścisz i hej hola i hej hola i hej hola.    
    • Ocali Mila; figi gif, Ali mila - co?  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...