Tali Maciej Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2011 koniec listopada padało na niektórych ulicach unosi się gęsty słodkawy nie do wytrzymania na termometrze trzydzieści stopni i nawet w nocy ciężko się oddycha na przejściu dla pieszych nigdy nie ma zielonego najbardziej trzeba uważać na autobusy trąbią nie zwalniając i stoi pan w ubraniu służbowym macha rękami gwiżdże samochody dalej trąbią przechodnie przemykają pomiędzy zaczepiło mnie dwóch jeden z kamerą drugi z mikrofonem coś po angielsku łamany bez gramatyki był trudny do zrozumienia mówili o sumieniu ten z mikrofonem starał się szeptać kamerzysta rozglądał się nerwowotrzeba uważać co się mówi po czym szybko zniknęli za rogiem...dwuletnia Wang Yoe została potrącona wiele osób przeszło obojętnie nieskutecznie próbowała pomóc dopiero kobieta zbierająca złom... widziałem jak mężczyźnie na ulicy dwóch policjantów wydzierało z rąk kamerę krzyczeli i grozili ale nikt nawet jako zwykły przechodzień pytam czy dajemy się skusić diabłu znikając w tłumie //news.time4men.pl/wydarzenia/omierc-dziewczynki-rozjechanej-prze-dwa-vany
Tali Maciej Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zaczyna się "pogodnie", dalej tragedia, czy to sposób na poruszenie ????, wobec wiadomości "obrazkowych" -tudzież ogłupiaczy tv, nieiwele zaczy. dziewczynka miała trochę skośne oczy w tłumie podobnych oczów rzec można jak mojej córki, krótka sukienka roztargnienie, gdzieś zgubiona lalka na przejściu i znów tłum wszędzie wszystko potrącający-mijający koła rowery, kapelusze, furgonetki nawet autobus dwukrotnie miażdżący przejechał na czerwonym co zostało? wypraska, kolaż, listopadowej piekielnej pogody - dzisiaj przecież padało i było tylko trzydzieści stopni. ????????? Pozdr,JK ???????
Super-Tango1 Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2011 Tali Maciej; Piszesz wiersz, czy książkę? "koniec listopada dzisiaj padało na termometrze trzydzieści stopni i nawet w nocy ciężko się oddycha na przejściu dla pieszych nigdy nie ma zielonego najbardziej trzeba uważać na autobusy trąbią nie zwalniając i stoi pan w ubraniu służbowym zatrzymuje pojazdy albo ludzi ale i tak nikt nie zwraca uwagi samochody dalej trąbią przechodnie przemykają pomiędzy zaczepili mnie na ulicy jeden z kamerą drugi z mikrofonem coś po angielsku łamany bez gramatyki i akcentu był trudny do zrozumienia mówili o dwuletniej dziewczynce o śmierci zza kamery rozglądał się nerwowo ten z mikrofonem starał się mówić szeptem trzeba uważać co się mówi powiedział jeden z nich po czym szybko zniknęli w tłumie dwuletnia Wang Yoe została potrącona przez samochód osiemnaście osób przeszło i nikt nie zareagował w tym czasie jeszcze dwa pojazdy przejechały po niej widziałem jak mężczyźnie na ulicy dwóch policjantów wydzierało z rąk kamerę krzyczeli i grozili ale nikt nawet na to nie spoglądał pytany o moralność dałem się skusić diabłu zniknąłem w tłumie"
Tali Maciej Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wiersz
adam hoff Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 pytam o moralność dajemy się skusić diabłu zniknamy w tłumie Łatwiej się oprzeć diabłu jednostkowemu. Gdy jest on polityczno-kulturowym molochem, można jedynie dać świadectwo, choćby wierszem... Czy to dużo, czy mało, nie umiem odpowiedzieć...
Tali Maciej Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ok dzięki trochę przemodelowałem ten jak to nazwałeś reportaż dziękuję za śladomość i pozdr
Tali Maciej Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. lub choćby komentarzem dzięki za odwiedziny pozdr
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 Zdecydowanie reportaż (zamysł rozumiem),tylko nic z niego nie wynika ,przecież tytuł wyjaśnia wszystko.Po co się jedzie do Grecji? - narzekać na słońce.
Tali Maciej Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 Zdaję sobie sprawę, że tekst jest oczywisty już z racji tytułu. Ale byłem jeszcze wczoraj w Fushan i naprawdę tą znieczulicę widać gołym okiem (chciałem to jakoś bardziej zapamiętać) wyszedł wiersz, reportaż. Czytelnik rzuci okiem i może kiedyś też będzie świadkiem i zareaguje! Nie mówię tu konkretnie o takiej sytuacji, ale ile to razy słyszało się, że kogoś tłukli w autobusie, na ulicy, przystanku i nikt nie reagował. p.s narzekanie na słońce to chyba raczej nie jest problem???? pozdr
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chiny ,reżim ,potęga ,słońce ,motyka - myślę ,że to zestawienie jest dosadne i nie potrzebuje rozwijania.Ja nie odbieram nikomu prawa do wrażliwości i zdaje sobie sprawę ,że nie mam na nią monopolu.Przesłanie tekstu jest oczywiste ,ale na tym koniec i z tym końcem godzi się (czytelnik) świat. Chodziło mi głównie o to ,że przekaz ( po mojemu oczywiście) jest cholernie suchy ,a żeby coś "bardziej zapamiętać ",a nie można -tam- być ,to trzeba ( domagać się!!!) zastosować trochę inną stylistykę.To nie są zarzuty ,ale uwagi.pozdr
Tali Maciej Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chiny ,reżim ,potęga ,słońce ,motyka - myślę ,że to zestawienie jest dosadne i nie potrzebuje rozwijania.Ja nie odbieram nikomu prawa do wrażliwości i zdaje sobie sprawę ,że nie mam na nią monopolu.Przesłanie tekstu jest oczywiste ,ale na tym koniec i z tym końcem godzi się (czytelnik) świat. Chodziło mi głównie o to ,że przekaz ( po mojemu oczywiście) jest cholernie suchy ,a żeby coś "bardziej zapamiętać ",a nie można -tam- być ,to trzeba ( domagać się!!!) zastosować trochę inną stylistykę.To nie są zarzuty ,ale uwagi.pozdr tekst jest bardzo świeży i już został kilkukrotnie przemodelowany, więc może za jakiś czas wrócę jeszcze i coś nie coś pozmieniam dzięki i pozdr
Tali Maciej Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a czasem po prostu zniknie w tłumie, jak wielu z nas dzięki za śladomość pod tekstem pozdrawiam
Tali Maciej Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. możesz podesłać linka bo nie znam. dzięki za odwiedziny pozdr
Oxyvia Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2011 Świetny surrealizm wyrażający nasze coraz gorętsze piekło metropolitańskie. ;-)
Tali Maciej Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dokładnie, ale najbardziej boli, że są osoby które chcę to powstrzymać zwłaszcza w chinach, ale jest ich tak niewiele): pozdr
Oxyvia Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dokładnie, ale najbardziej boli, że są osoby które chcę to powstrzymać zwłaszcza w chinach, ale jest ich tak niewiele): pozdr Najbardziej boli, że chcą powstrzymać piekło, czy że jest ich niewiele? Mnie się jednak zdaje, że to piekło jest niepowstrzymywalne, jak cała cywilizacja. Niesie ona i dobre, i złe zmiany, ale niestety nad złymi nie panujemy. Co nie znaczy, że mamy nie działać - działajmy, ile w nas mocy! Twój wiersz też jest działaniem wszakże.
Tali Maciej Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dokładnie, ale najbardziej boli, że są osoby które chcę to powstrzymać zwłaszcza w chinach, ale jest ich tak niewiele): pozdr Najbardziej boli, że chcą powstrzymać piekło, czy że jest ich niewiele? Mnie się jednak zdaje, że to piekło jest niepowstrzymywalne, jak cała cywilizacja. Niesie ona i dobre, i złe zmiany, ale niestety nad złymi nie panujemy. Co nie znaczy, że mamy nie działać - działajmy, ile w nas mocy! Twój wiersz też jest działaniem wszakże. właśnie ci ludzi z kamerami, oni są niesamowici, zbierają informacje opinii publicznej, a co najgorsze policja im tego zabrania, a jak była manifestacja po śmierci tej dziewczyny, na ulice wyszło 200 osób w 800000 mieście. Albo ludzie mają totalną znieczulice, albo się boją? Nie wiem widziałem to na własne oczy i jakoś mnie tak wmurowało do chodnika dzięki za ponowne odwiedziny pozdr
Oxyvia Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 To nie była dziewczyna, tylko dwuletnie dziecko, mała dziewczynka. A w Chinach dziewczynki są niechcianymi, niewygodnymi istotami, pechem dla rodziców, którzy muszą płacić za nie karę rządowi.
Tali Maciej Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie płacą, tylko nie mogą mieć więcej niż jedno dziecko.)-: dzięki za ponowne śladowierszowanie
Rekomendowane odpowiedzi