Janusz_Ork Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 wy, przechodzący obok jesteście jak konie z klapami na oczach jak konie pędzące od żłobu do żłobu słyszę wasze rżące głosy z knajpek, kafejek, na ulicach prześladujące mnie po nocach codziennie gonicie nie wiem za czym próbując strącić jeźdźca aż ustaje wasz galop idziecie stępa wleczecie kopyto za kopytem potem czekacie już tylko na rzeźnika dziwiąc się że tyle ślepych koni przechodzi obok
Gość Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Dla mnie świetny. Odnoszę do symbolu narodowego - koń.. ułani... władza... ale też można czytać inaczej - w warstwie bardziej wewnętrznej. Szczególne uznanie za zakończenie. Naprawdę świetne. Pozdrawiam Januszu.
ewas Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Tak tylko te ślepe konie unikną czujnego oka rzeźnika...tylko czy ich życie długie i nudne jest więcej warte niż tych koni że tak się wyrażę kolokwialnie "rasowych"...to już każdy oceni na swój sposób.Pozwolisz ze ten wiersz zabiorę sobie do ulubionych.
Oxyvia Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Dobre. Słysze w tym wierszu zarówno złość na te ślepe konie z klapami na oczach, jak i współczucie dla nich. Ale może to tylko ja tak czytam, bo mam takie właśnie ambiwalentne uczucia dla "koni" - tych prawdziwych i tych metaforycznych.
Dawid Rt Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udany wiersz. Pozdrawiam Januszu
Ran_Gis Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2011 - zostawmy konie.. dla mnie super buntowniczy !!! i tyle.. pozdr. R
Janusz_Ork Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Dzięki za pochwały. Oczywiście można czytać inaczej, szczególnie jak się przeczyta tytuł. Cieszy mnie, że zaglądasz często w moje wersy. Pozdrawiam. J. P.S. Popsuty, jak masz na imię?
Janusz_Ork Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Oczywiście, ewasie, bierz do ulubionych a cała przyjemność po mojej stronie. Dzięki za czytanie i słowa pod wierszem. Pozdrawiam. J.
Janusz_Ork Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Oxyvio, dzięki za dobre i podzielenie się refleksją. Cieszy bardzo, że do mnie zaglądasz. Pozdrawiam serdecznie. J.
Janusz_Ork Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Dziękuję, Dawidzie, i również pozdrawiam. J.
Janusz_Ork Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Hallo Ran Gis, wiersz nie jest rodzajem buntu, tylko pewną obserwacją, stwierdzeniem. Dzięki za czytanie i słowa pod wierszem. Pozdrawiam. J.
Anna_Myszkin Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgrabnie ujęte spostrzeżenie socjologiczne. Tych "z klapami" nie odbieram jako "rasowców", raczej jako uczestników "wielkiej szczurzej". To w ich ocenie ci, którzy nie ulegli pokusie przystąpienia do gonitwy, są ślepi. Wiesz wart zapamiętania. Pozdrawiam.
Janusz_Ork Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Dziękuję, Anno, za wizytę i słowa pod wierszem. Czasem swoją własną oziębłość widzimy dopiero wtedy, jak jej doznamy ze strony innych. Pozdrawiam. J.
Jan_Wodnik Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2011 No! Są emocje - jest temat, wszystko gra. Oby klapy na oczach potargał wiatr - historii ( tak mi się nasunęło -wybacz). Pozdrawiam ciepło.
teresa943 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2011 "menadżeria"...bardzo trafny tytuł. Refleksyjny wiersz (relacja obserwatora). Zamyśliłam się, bo warto... Serdecznie pozdrawiam, Janusz - Krysia
Janusz_Ork Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję, Krysiu za przychylne słowa. Jesteś pierwsza, która zauważyła tytuł. Cieszy. Pozdrawiam serdecznie. J.
Janusz_Ork Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, Janie, klapy na oczach powinien potargać wiatr. Dziękuję za czytanie i słowa pod wierszem. Pozdrawiam również. J.
Zjajami_Baba Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2011 o, czytam ja teraz PARANOJĘ, o tymże trafne, bardzo trafne! tytuł mistrzowski! :)
Anna_Myszkin Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Teraz mnie klapki opadły - to tylko czas zatoczył koło i sprzyja obserwacjom, skłania do wyciągania wniosków. W tym świetle te "z klapami" i "ślepe" są dla mnie tożsame.
Magda_Tara Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2011 cha! samo życie. sprawnie, czyściutko, precyzyjnie. podoba się buziak!
Rekomendowane odpowiedzi