cezary_dacyszyn Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2010 piąta czternaście ma to w sobie że noc jeszcze w pełni ale tylko zimą dobra pora na śnieg księżyc pochylony subtelną pierzynę z kawy cappuccino niemo wiszą nad drogą uliczne latarnie płatkami niebios dotykane cicho skrybię ołówkiem pierwsze w tym sezonie miotłą po chodniku wierszowanie Wolin 30 XI 2010
Magda_Tara Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2010 jaki piękny skoroświt, Cezar. pierwsza, druga - miodzio trzecia, czwarta... a co tam! miodzio z pianką! (słuchasz Trójki o tak nieludzkiej porze? bo mi jakoś zagrało?) już jakiś czas tak bardzo jak ten ;)) bardzo. :) ;)
krzysztof marek Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2010 też mi pasuje taki klimat, jestem wczesnowstawacz ;) takie pisanie lubię u ciebie najbardziej. ale cappuccino dałbym jednak bez kawy, wiadomo w czym rzecz. pozdrawiam cezary.
cezary_dacyszyn Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bardzo się cieszę , bo miałem wątpliwości czy takie byle co ... ale co tam ... rozkoszowałem się wyłącznie nieskazitelnie czystą bielą śniegu - bez Trójki i innych tam :-)
cezary_dacyszyn Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wiadomo w czym rzecz ale rytm by się zgubił ;-)
Anna_Myszkin Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2010 Ja tam raczej z gatunku sowiego, ale o 03:00 świat zimą wygląda podobnie. Bardzo fajny klimat, taki wiersz o "Zenku", ale jakże odmiennie zaprezentowanym ;) Dobrze się przez niego (wiersz, znaczy się ;), płynie. Też mi troszkę przeszkadza rzeczona "kawa" (może "z mgiełki" albo "z puchu", albo "z ciepła"?). No i "płatki niebios" bym podmieniła. Taa, wiem, ale po babsku zamieniłabym na "skrzącą poduszką otulane" lub coś tam Twojego. Przepraszam za zbyt głębokie nosa wścibianie, bo to nie W, ale to tylko z troski. Pozdrawiam ciepło :)
Janusz_Ork Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2010 Cezary, bardzo mi się podoba. Utrwalony fajny moment, lekko się czyta. Z resztą mojego komentarza podpinam się pod Annę Myszkin. Ja też jestem późnowstawacz, że tak powiem "nocny Marek" i to, co Twój peel widuje wstając, ja widzę często na krótko przed położeniem się spać. Kawę wymieniłbym zdecydowanie. Anna dała już kilka propozycji. Pozdrawiam. J.
cezary_dacyszyn Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. puch i mgiełka odpada bo już jest pierzyna - i to taka przeskocznia bo generalnie chodzi o pierzynę śniegu ... skomplikowane ;-) - wiem ... Ciepło apoetyckie ... inne też odpadają bo następuje przyśpieszenie wiersza , poza tym pojedyncze płatki nie mogą być poduszką . Przekłamałbym zaobserwowaną sytuację . Ale zawszem skory do uwag ;-)
cezary_dacyszyn Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no i co ja mogę ? - tak jak wyżej ;-)
Ela_Ale Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 Byłam 'tam' wczoraj! Nic nie zmieniaj, Cezary! Czwarta strofka to szczególna bajka. Bardzo...Pozdrawiam. E.
tolekbanan Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 aż chciałoby się wstać, choć barbarzyńska pora:-)
Sztacheta Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zapowiada się nieszablonowo, stąd trzecia zwrotka trochę mnie rozczarowała. Nie wiem też, co robi księżyc pochylony z pierzyną, lub raczej co robi pierzynie. Szkoda, bo pierzyna z kawy jak i reszta wiersza nader intrygująca. Sztacheta
Biała Lokomotywa Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 Fajne - skrobanie miotłą wiersza, to mnie najbardziej zatrzymało:) Bardzo sympatyczny utwór. Pozdrówko Cezary:)
cezary_dacyszyn Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ale ale ... no dobra - nic nie zmieniam ;-)
cezary_dacyszyn Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. przypadek sprawił , że całą noc zasnąć nie mogłem i ... udało się nie zmarnować nieprzespanych godzin :-)
cezary_dacyszyn Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. księżyc ? - pierzy po niebie :-) Pochylony bo w kształcie rogala - fajnie było widać stąd dobra pora między innymi na " księżyc pochylony " . Tyś mi drzazgą w ten wiersz ? ;-)
cezary_dacyszyn Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Aż chce się : wszystko co Białe rozumie białe scenerie ;-) Cieszy Twoja opinia - skryba dziękować :-))
Sztacheta Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. księżyc ? - pierzy po niebie :-) Pochylony bo w kształcie rogala - fajnie było widać stąd dobra pora między innymi na " księżyc pochylony " . Tyś mi drzazgą w ten wiersz ? ;-) Przepraszam, wygłupiłam się, no gdzie miałam oczy! Z tym księżycem... - proszę, rzućmy w niepamięć. Jednak tym bardziej teraz ta trzecia najsłabsza, bo takie płatki niebios... to może coś innego tych niebios? Sztacheta
Anna_Myszkin Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. puch i mgiełka odpada bo już jest pierzyna - i to taka przeskocznia bo generalnie chodzi o pierzynę śniegu ... skomplikowane ;-) - wiem ... Ciepło apoetyckie ... inne też odpadają bo następuje przyśpieszenie wiersza , poza tym pojedyncze płatki nie mogą być poduszką . Przekłamałbym zaobserwowaną sytuację . Ale zawszem skory do uwag ;-) Ok, ok, już się nie wcinam - za płytko, widać, ropatrzyłam rzecz, a i kawę innym rzeczownikiem niełatwo zastąpić ;(
Dawid Rt Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 Dobry wiersz, z nieprzyzwoicie dobra porą na pisanie. Fajne połączenie pierzyny i cappuccino. Ogólnie całość udana, podoba się. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi