cezary_dacyszyn Opublikowano 24 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2010 armagedonowe pokolenie rodzi się hurtem jeszcze mleczne zęby przed nimi co potem rzeźbią ich rodzice coraz płytszym rylcem ogromem miłości pozwalają na wszystko dlaczego w owym dniu kiedy wyrosną ze smoczków określona waga czynów będzie tyle warta co płyty chodnikowe to już koniec
Marek_Dziekan Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2010 Wydaje mi się Czaruś, że w owym dniu określona waga czynów będzie o wiele więcej warta niż płyty chodnikowe, wręcz będzie decydująca. Ten wiersz dobrze napisany trafia do mego serca, lubię takie przemyślenia oparte o grunt rozważań teologicznych. Pozdrawiam.
Tomasz_Biela Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2010 za sztywny ten tekst wyszukiwane słowa niepotrzebnie / trzeba było poczekać a nóż byłoby lżej płynniej intensywniej a tak jest drętwo / t
krzysztof marek Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 hm. no może parę słówek można by inaczej, jak zauważył Tomasz ale generalnie wiersz "myśli". rzeźbienie "coraz płytszym rylcem" faktycznie przekłada się na atmosferę ulic co obserwuję dziennie i wieczorowo (a czasem i nocnie) na moim osiedlu. temat rzeka, a bliski mi temat bo dwie córki patrzą mi na ręce i oceniają rzeźbienie, tak właśnie. i o dziwo nie rajcuje ich płytkie rzeźbienie... bezpieczeństwo wynika z siły, nie nadmiernego głaskania, ot co. pozdrawiam cezary.
krzysztof marek Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 hm. no może parę słówek można by inaczej, jak zauważył Tomasz ale generalnie wiersz "myśli". rzeźbienie "coraz płytszym rylcem" faktycznie przekłada się na atmosferę ulic co obserwuję dziennie i wieczorowo (a czasem i nocnie) na moim osiedlu. temat rzeka, a bliski mi temat bo dwie córki patrzą mi na ręce i oceniają rzeźbienie, tak właśnie. i o dziwo nie rajcuje ich płytkie rzeźbienie... bezpieczeństwo wynika z siły, nie nadmiernego głaskania, ot co. pozdrawiam cezary.
teresa943 Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 podoba mi się to, że wiersz zmusza do poważnej refleksji, lubię wiersze z głębszym przesłaniem jeśli chodzi o słowa, to wg mnie można by prościej, ale ... niekoniecznie każdy lubi "prostotę" serdecznie pozdrawiam, Cezary :) Krysia
cezary_dacyszyn Opublikowano 25 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Marek Dziekan : napiszę tak - płyty chodnikowe nie oczekują zbawienia , a rzeźbienie płytkim rylcem czyni serce betonowym ... Osobiście mam już dość ludzi z betonu . Ale wszystko w rękach Stwórcy ...
cezary_dacyszyn Opublikowano 25 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Tomasz Biela : lżej obiecuję następnym razem . Bo ja tak na przemian ...
cezary_dacyszyn Opublikowano 25 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Bingo ! Gratuluję IQ ;-)) No i ... mądrych córek :-)
cezary_dacyszyn Opublikowano 25 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 prościej będzie w następnym - bez głębszego przesłania :-) Bo przesłanie prostotę przysłania ;-))
Marek_Dziekan Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Człowiek jest wolny, my możemy tylko kształtować charakter tego jak to określiłeś armagedonowego pokolenia. Rzeczywiście w dniu kiedy wyrosną ze smoczków mniej będzie można zrobić, ale właśnie jest tak, że wiele zależy od mądrych ludzi spotkanych w dorosłości kształtujących ich postawy życiowe (np. nauczyciele), czyli coś można. A waga ich czynów będzie więcej warta niż płyty chodnikowe, to one (czyny nie płyty chodnikowe)zdecydują jak głęboko został zagłębiony ów rylec przekazywanych wartości np. przez rodziców. Tak to odbieram.
Leokadia_Koryncka Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 Czy? A skąd możemy wiedzieć, co z tego wyrośnie? Wszak heblowanie głębsze i nadmiar miłości, też czasem zawodzi. Wnuki już mam, wiec coś mogę... Byle mieć spokój sumienia, a reszta u Stworzyciela. Pozdrawiam, Leo.
Magda_Tara Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 jak się dobrze zakorzeni - wyrośnie mocne, silne, do ludzi - na bank ;D! nie napadnie! co do krzyśkowej siły - polemizowałabym ;D (będzie o tym jutro) buziak! Cezar ważny temat (po ojcowemu), ale cuś pesymizmem powiało, Chłopie! :((
Anna_Myszkin Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 Chyba taki był zamiar Autora - szorstka forma miała podkreślić pesymistyczną wizję przyszłości całego pokolenia. Dzieciaki są dobrymi obserwatorami: żaden rylec nie pomoże, jeżeli swoim życiem nie pokażemy im właściwych dróg. Zatrzymał i zamyślił. Pozdrawiam :)
cezary_dacyszyn Opublikowano 28 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 Marek Dziekan : oj , Marek ! Wszystko tak , ale jeżeli z punktu widzenia Bożego czyny co niektórych będą nic nie warte , to jaka różnica między martwym człekiem , a betonem ?
cezary_dacyszyn Opublikowano 28 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 Leokadia Koryncka : masz rację , reguły nie ma . Śmiem jednak , jako nie dziadek - twierdzić , że to pokolenie jest ( poza poetami rzecz jasna ) strasznie materialne , a z przyszłym ze względu na wzorce będzie jeszcze gorzej . Pozdrawiam :-)
cezary_dacyszyn Opublikowano 28 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 Magda Tara : pewnie Krzysiek pisząc o sile miał na myśli możliwość oparcia się o kogoś do kogo czuje się właściwy , ufny respekt . No i niech mnie ! Rodzą się hurtem - to pesymizm !? :::::::--------))))))))
cezary_dacyszyn Opublikowano 28 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 Anna Myszkin : no właśnie :-) Co nie znaczy , że aż taki pesymista jestem :-) Pozdrawiam .
Magda_Tara Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no to nie, jak nie nie rób do mnie gupich grafik! jestem agraficzna ;P
Rekomendowane odpowiedzi