Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Kurczowo trzymać się życia

Rekomendowane odpowiedzi

Kwiaty podziwiać będziemy w muzeach,
jako trójwymiarowe, holograficzne obiekty.
Sensory będą adekwatnie dozować zapachy.

To samo będzie z ptakami, drzewami i morzem.
Obowiązkowe stanie się filtrowanie powietrza i wody.

Nasz bunt przeciwko technologii nieba
stworzy nam świat według chęci
i głupoty naszej.

Nie będziemy posiadać przyszłości,
we wspomnieniach nie znajdziemy żadnego pocieszenia.

Co w nas ocaleje z prostego człowieka,
kiedy wszystko co było nam dane
zostanie zatrute?

Ciągle żywy w nas kompleks raju
nakazujący kurczowo trzymać się życia.

Wędrowcy skazani na marsz
w coraz głębszym błocie,
w bezsile będziemy ronić łzy
i przez łzy się uśmiechać.

"obiekty"!!!

Janusz, odbieram ten wiersz jako "kasandryczną" wyrocznię (ostrzeżenie), jednak powiem, że ...być może ja osobiście nie trzymam się ziemskiego życia "kurczowo", to jednak kocham życie tak "do dna" mając jednocześnie świadomość, że ono się nie kończy tu na ziemi, lecz "przechodzi" w inny wymiar, gdzie jest tylko ...piękna miłość, więc, jak mówi piosenka pielgrzymkowa "żyjmy jak można najpiękniej"...
Wiem, że moje myśli poszły w innym kierunku (może zbyt osobistym) niż Autor zamierzył, ale dzielę się pierwszym odczuciem :)
A wiersz rozumiem właściwie i podoba mi się.
:)
serdecznie pozdrawiam -
Krysia

hm. bardzo pesymistyczny utwór, jak dla mnie. peel jest odważny bo stawia pytania "makro", dotyczące sensu życia, i jednocześnie ostrzega... hm. co do ostrzeżeń, to ja bym był ostrożny w ich formułowaniu, niemniej ktoś to chyba musi zrobić. dlatego peel jest w moim przekonaniu odważny. takie pytania i ostrzeżenia spotykają się najczęściej z negacją albo obojętnością, czasem z szyderstwem, albo zwykłym pukaniem się w czoło, tym bardziej brawo za temat Januszu. pozdrawiam.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

wiersz science-fiction, takiego tu jeszcze nie czytałem
Januszu, nie wiem czy się z wierszem z godzić czy nie, bo kto to wie co będzie jutro, nie mówiąc dalej
są to Twoje przemyślenia i tak potraktuję ten wiersz jako obawę przed tym co może się wydarzyć - ja się pod tym nie podpisuję, to nie moja wizja świata
wiersz można by doszlifować, ale to tylko moje zdanie
pozdrawiam
r

Krzychu, dziękuję za analizę i za przyznanie mi "odwagi", chociaż nie wiem czy trzeba być odważnym, aby wyrażić swoje zdanie. Reakcje oczywiście mogą być różne ale ja jestem tolerancyjny. Nie każdy musi dzielić moje poglądy, tak jak i ja nie dzielę wszystkich zasłyszanych poglądów. Pozdrawiam. J.

Cześć Rafale, Twoja analiza jak zwykle rzetelna i wprost. Odbierasz mój wiersz jak wypowiedź w styliu sci-fi, ale to tylko trick, to tylko wrażenie jakie powoduje użycie czasu przyszłego. Tak naprawdę, to są to moję obserwacje świata dnia dzisiejszego. Oczywiście Ty masz swoje obserwacje i swoje wizje i święte prawo nie zgadzać się z wyrażonym przeze mnie zdaniem. Dzisiaj, całkiem przypadkowo przeczytałem zdanie: "Komputer jest logicznym rozwojem człowieka, inteligentny, szybki i żadnej moralności." Zdanie, które w inny sposób i trochę inny aspekt porusza ale jest zgodne z tym co i ja myślę. Oczywiście dla następnych pokoleń świat nie będzie odbierany tak czarno jak ja go maluję, a to z prostej przyczyny, że wyrosną w warunkach, które będą uznawać jako normalne a nie mając porównania, nie będą go widzieć tak czarno. I o tym jest ostatnia zwrotka. Dziękuję za wizytę i podzielenie się ze mną własnymi poglądami. Pozdrawiam. J.

Czarnowidztwo, ale podparte realiami z tego świata.
Gratuluję wiersza do refleksji, a przede wszystkim odwagi do podjęcia trudnego tematu.
Poezja, to nie tylko ładny Liryk, Erotyk, czy obraz, poezja to również obserwacja, wyobraźnia.
Zatem bardzo na Tak!

pozdrawiam, Leo.