Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

portret Ludwika XIV

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

- poezja nie tylko wzrusza, bawi i uczy; także informuje...
Ciebie nudzi?!
hmmmm....

J.S

Ostatnią rzeczą jakiej wymagam od poezji, jest informacja, istnieją lepsze jej nośniki. Rozumienie rzeczywistości, to już zupełnie inna bajka, podbudowa teoretyczna pomaga ale nie jest warunkiem koniecznym. Nie nudzi mnie poezja, tylko (nieco) ten wiersz, jak zawsze wtedy, kiedy jest przewidywalny, kiedy przed otwarciem "drzwi" kolejnego wersu, wiem co za nimi może się znajdować.
Tem wiersz, jest jak kobieta, którą szanuję ale nie stracę dla niej głowy... :)

Ciemne okulary na ochronę wzroku, jak najbardziej - o tym samym pomyślałam przy czytaniu wiersza i komentowaniu. Ale jak się Pan do mnie
niekulturalnie zwracasz, to myślę sobie, czy jesteś Pan poetą na wersach,
czy z wersów, lub czego się obawiasz, skoro jesteś poetą, a nie pływakiem.
Co do błądzenia, to nie wiem, jak określić te cechy z nawyku suma sumarum, by Pan zrozumiał, a się nie czepiał w brzydkim tonie. Jak Pan zmieni ton i określi w miarę
możliwości motywację napisania wiersza :)), to odpowiem również możliwie
wiarygodnie nie tylko dla siebie.

To ja chcę się zapytać z tej materii.
Moje są dla Pana enigmatyczne, a innych są nieenigmatyczne? To może znaczyć tyle,
co nawet dwuwyrazowe, ni skąd, ni z owąd innych wstawki komentatorskie, są przemyślane i zgodnie z resztą odśpiewane. Moje są wypisywane (? - bo z szczerze
z przemyślenia), a innych są po fachach językoznawstwa, filologii, psychologii, historii i sztuki itp. - więc muszą się opierać na tym co im nakazano w odpowiednich czasach.
Zatem wolnej przemyślanej mądrej i rzetelnej myśli, nawet projekcyjnej, czyli wprzód - mówimy nie. Proszę o odpowiedź bardziej merytoryczną, o co Panu chodzi, jako poecie,
na jakich komentarzach Panu zależy, i jakie Pan widzi cele w poezji?
To mnie interesuje, z powodu by dostosować się komentarzem.

- poezja nie tylko wzrusza, bawi i uczy; także informuje...
Ciebie nudzi?!
hmmmm....

J.S

Ostatnią rzeczą jakiej wymagam od poezji, jest informacja, istnieją lepsze jej nośniki. Rozumienie rzeczywistości, to już zupełnie inna bajka, podbudowa teoretyczna pomaga ale nie jest warunkiem koniecznym. Nie nudzi mnie poezja, tylko (nieco) ten wiersz, jak zawsze wtedy, kiedy jest przewidywalny, kiedy przed otwarciem "drzwi" kolejnego wersu, wiem co za nimi może się znajdować.

bo to taki temat, którego nie sposób zrealizować przy zawrotach głowy - zamiast wiersza z elipsą wyjdzie demagogiczna pyskówka, a wtedy postawiłbyś oszołomowi Minusa!
J.S

bo to taki temat, którego nie sposób zrealizować przy zawrotach głowy - zamiast wiersza z elipsą wyjdzie demagogiczna pyskówka, a wtedy postawiłbyś oszołomowi Minusa!
J.S

"Porzadnie", potraktowałbym, jako obiektywną ocenę wiersza, natomiast "nudnawo", to moje prywatne potrzeby i smaki (często nikczemnej postury), nie będące czynnikiem wartościującym :)

P.S.
Temat należy do tych najczęściej "rozpisywanych" w literaturze. Machiavelli jest nieśmiertelny, bez względu na to, czy założy mu się powiatowy beret, czy królewską perukę - czasami śmieszy, częściej przestrasza...
:)

"...(ad.1)o co Panu chodzi, jako poecie,
(ad.2.)na jakich komentarzach Panu zależy, i jakie Pan widzi cele w poezji?..."

Fly Elika

- odpowiadam:
ad.1.: być czytelnym i zrozumiałym w swoim przekazie docierając do wszystkich którzy nie są analfabetami i są w stanie myśleć samodzielnie;
ad.2.zależy mi na komentarzach merytorycznych, odnoszących się czy do formy czy do treści utworu, mniej na swobodnych skojarzeniach, w których wiersz staje się tylko pretekstem do komentatorskich popisów...
pozdrawiam serdecznie...
widzę (CZYTAM), że mój wiersz zainspirował Panią do innego, WŁASNEGO wiersza - nic tylko rozwinąć...czekam z niecierpliwością na finał -
:))
J.S

Proszę Pana, jak się wypowiem na ten temat wierszem, to się moze źle skończyć,
przede wszystkim dla mnie :)))).
Musiałąbym najpierw wiedzieć, w tej materii dokładnie, co jest nasze i się nie sprzedaje za itd. itp.ppp. Nie wierzę wszystkim przekazom bez wątpliwości, nie chcę sobie ich też dokładać ponad miarę. Od czytania może pęknąć łeb, od mediów rozdziera się
ciało i serce na ...., chyba, że bez głosu, by nie umrzeć na miejscu.
Dusza milczy serce śpiewa, i nawet lekarz nie chce do mnie przyjść.
jak się mnie boją to im nie ufam.
Zaufam, jak powiedzą prawdę, wtedy mogę zaufać i rozmawiać o poglądach na wiersz.
Czy odrobinę może przyjąć taki komentarz.Inspirują mnie Pana wiersze i drążenie tego
tematu, ale nie bezsprzecznie.

Pozdrawiam