Bolesław_Pączyński Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2010 Rzekł proboszcz do wikarego wpadłbyś dziś do mnie po sumie młody spojrzał na starego mrugnął okiem-już rozumie. Ledwie się skończyła suma zapukał do drzwi plebana, niby nic a jednak kuma jaka płyta będzie grana. Proboszcz prosi na pokera nie zapomniał też o wójcie, gosposia pod nosem gdera -Boga Wy się wszyscy bójcie. W zgodzie i w pokoju ducha wnet pokera rozpoczęli, wikary w swe karty dmucha tasuje, przekłada, dzieli. Duża już urosła pula podnosi się ciągle stawka, proboszcz pewny bo ma fula wójta łapie raptem czkawka. Wikary ma asy cztery kręci się kuli, blefuje, proboszcz nadal całkiem szczery dumnie fula pokazuje. Wójt odpada ma dwie pary proboszcz pewny jest swojego lecz karetę ma wikary cała pula jest dla niego. Na stół rzuca cztery asy pula przecież nie banalna na to proboszcz:-Nie rusz kasy to ofiara parafialna. Złość chwyciła wikarego krzyczy:-Zaraz co jest grane? na to proboszcz:-Stop kolego to na sumie pozbierane. -To co dali parafianie to broń Boże i zachowaj to w parafii pozostanie stówkę sobie tylko schowaj. Oddał biedak więc gotówkę i spuściwszy nisko głowę do sakiewki schował stówkę nic nie odrzekł,ani słowem.
Bolesław_Pączyński Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2010 Ot z humorem takie rymy a ksiądz już był po kolędzie nie będzie żadnej zadymy no i rozgrzeszenie będzie.
HAYQ Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... rytm, sens nie chcę Cię zniechęcać, ale niezbyt dopracowany ten Twój wiersz. To poniżej, to tak na szybko, więc też nie za bardzo jestem pewny wyniku. Trzeba po prostu trochę przy nim posiedzieć i może być całkiem nieźle :) Pozdrawiam. Proboszcz rzekł do wikarego: - Wpadłbyś do mnie dziś po sumie i w twarz patrząc podwładnego - swój jest chłop - myśli. Zrozumie. Ledwie się skończyła suma,swój już puka w drzwi plebana - niby nic, a jednak kuma, jaka płyta będzie grana. Proboszcz prosi na pokera, nie zapomniał też o wójcie i gosposia tylko gdera - Boga Wy się wszyscy bójcie. W zgodzie i w pokoju ducha wnet pokera rozpoczęli, już wikary w karty dmucha to tasuje, bije, dzieli. Duża już urosła pula ciągle się podnosi stawka, proboszcz pewny, z racji fulla, wójta łapie raptem czkawka. Asy ma wikary - cztery kręci się, kuli, blefuje, proboszcz nadal całkiem szczery z dumą fulla pokazuje. Wójt odpada, ma dwie pary. Proboszcz pewny jest swojego, lecz karetę ma wikary - cała pula będzie jego. Na stół lecą cztery asy, gratka przecież niebanalna. Na to proboszcz: - Nie rusz kasy! To ofiara parafialna. Złość chwyciła wikarego, krzyczy: - Zaraz co jest grane?! Na to proboszcz: - Stop kolego, to na sumie pozbierane. To, co dali parafianie, to broń Boże i zachowaj, więc w parafii pozostanie, stówkę... proszę, sobie schowaj. Oddał biedak, więc gotówkę i spuściwszy nisko głowę, do sakiewki schował stówkę nic nie odrzekł, ani słowem.
Anna_Para Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2010 HAYQ dobrze radzi! Pozdrawiam obu Panów, Para:)
teresa943 Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2010 popieram sugestię HAYQ, przemyśl, bo wiersz fajny :) serdecznie pozdrawiam - Krysia
Bolesław_Pączyński Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... rytm, sens nie chcę Cię zniechęcać, ale niezbyt dopracowany ten Twój wiersz. To poniżej, to tak na szybko, więc też nie za bardzo jestem pewny wyniku. Trzeba po prostu trochę przy nim posiedzieć i może być całkiem nieźle :) Pozdrawiam. Proboszcz rzekł do wikarego: - Wpadłbyś do mnie dziś po sumie i w twarz patrząc podwładnego - swój jest chłop - myśli. Zrozumie. Ledwie się skończyła suma,swój już puka w drzwi plebana - niby nic, a jednak kuma, jaka płyta będzie grana. Proboszcz prosi na pokera, nie zapomniał też o wójcie i gosposia tylko gdera - Boga Wy się wszyscy bójcie. W zgodzie i w pokoju ducha wnet pokera rozpoczęli, już wikary w karty dmucha to tasuje, bije, dzieli. Duża już urosła pula ciągle się podnosi stawka, proboszcz pewny, z racji fulla, wójta łapie raptem czkawka. Asy ma wikary - cztery kręci się, kuli, blefuje, proboszcz nadal całkiem szczery z dumą fulla pokazuje. Wójt odpada, ma dwie pary. Proboszcz pewny jest swojego, lecz karetę ma wikary - cała pula będzie jego. Na stół lecą cztery asy, gratka przecież niebanalna. Na to proboszcz: - Nie rusz kasy! To ofiara parafialna. Złość chwyciła wikarego, krzyczy: - Zaraz co jest grane?! Na to proboszcz: - Stop kolego, to na sumie pozbierane. To, co dali parafianie, to broń Boże i zachowaj, więc w parafii pozostanie, stówkę... proszę, sobie schowaj. Oddał biedak, więc gotówkę i spuściwszy nisko głowę, do sakiewki schował stówkę nic nie odrzekł, ani słowem. Za podpowiedzi dziękuję i skorzystam z twoich rad coś tam poprawić spróbuję bardzo miło żeś tu wpadł. Z pozdrowieniem:)
Nata_Kruk Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2010 Nie znam pokera, jako gry... więc zakładam, że opisane zagrywki pokerowe są prawdziwe... wiersz na pewno poprawia humor, gorzej z ta wygraną... :) jak ją dzielić..? Ewentualne poprawki zasugerował już HAYQ, można dopracować. Pozdrawiam... :) PS... jaka miła sygnaturka.
Bolesław_Pączyński Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rymami się tak zabawiam cieszę się że przeczytałaś ja także Ciebie pozdrawiam miło mi że tu zajrzałaś.:-)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oczywiście Krysiu-myślę wiem że dobrze radzisz mi wiersz napiszę i znów wyślę zajrzałaś-dziękuję Ci:-)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wszak wygranej się nie dzieli u proboszcza to zostanie nikt się przecież nie ośmieli wziąć co dali parafianie. Z pozdrowieniem:-)
Marta R... Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wszak wygranej się nie dzieli u proboszcza to zostanie nikt się przecież nie ośmieli wziąć co dali parafianie. Z pozdrowieniem:-) Znam pokera, opisane zagrywki są prawdziwe. Za to nie znam serialu plebania? czy może ranczo?Ciekawe czy tam grają w karty?Wiersz z humorkiem podoba mi się i wersja oryginalna i ta napisana przez HAYQ. pozdrawiam papatki zostawiam... Ps Ty wiesz Boluś że i tak jesteś moim ulubionym poetą
Marta R... Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2010 Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić o co chodzi z tym rytmem , nie jestem tu zbyt długo i dość rzadko bywam , a często piszecie że brak rytmu czy coś koło tego z góry dziękuję. pozdrawiam...
Bolesław_Pączyński Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wszak wygranej się nie dzieli u proboszcza to zostanie nikt się przecież nie ośmieli wziąć co dali parafianie. Z pozdrowieniem:-) Znam pokera, opisane zagrywki są prawdziwe. Za to nie znam serialu plebania? czy może ranczo?Ciekawe czy tam grają w karty?Wiersz z humorkiem podoba mi się i wersja oryginalna i ta napisana przez HAYQ. pozdrawiam papatki zostawiam... Ps Ty wiesz Boluś że i tak jesteś moim ulubionym poetą Dziękuję Ci Marto miło pozdrawiam z uśmiechem aż mi ciepło się zrobiło sprawiasz mi uciechę:-)
Baba_Izba Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2010 W wersji poprawionej - tak, podoba mi się, pozdrawiam - baba
Bolesław_Pączyński Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chyba zbyt tak chaotycznie i do rad się dostosuję, zajrzałaś-dziękuję ślicznie wiersz na pewno doszlifuję. Pozdrawiam-:)
HAYQ Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to pierwsza z brzegu stronka, jaką można znaleźć dzięki Google. Ale jest tego więcej. h ttp://pl.shvoong.com/humanities/linguistics/1824960-rytmie-wiersza/
Marta R... Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to pierwsza z brzegu stronka, jaką można znaleźć dzięki Google. Ale jest tego więcej. h ttp://pl.shvoong.com/humanities/linguistics/1824960-rytmie-wiersza/ dziękuje ślicznie pozdrawiam papatki....
Rekomendowane odpowiedzi