Sylwester_Lasota Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 W śmietniku, w śmietniku, w śmietniku, gdy nocna tumani się mgła, skrzekliwy rozlega się chichot, coś sapie, coś dyszy, ktoś klnie na ten świat. Coś szura, rumocze i jęczy, w czeluści śmietnika coś gra. Mąci się ciemność, mrok wzrok męczy, a śmietnik roznosi szarpiący się takt co raz to przyspiesza, to zwalnia, w końcu tętni ostatni raz, szeleści i w ciszę zapada, tak jakby pożarem zapłonął i zgasł. Co stało się nocą w śmietniku? Kto byłby tak świecki, by zgadł? Może tylko ten, co wychynął, rozchełstany z niego, o świtaniu, dziad. Może jeszcze i ta żebraczka, co, zmięta, wespół z dziadem szła. Może jeszcze ten kot przybłęda, który w nocy na murze tuż obok siadł. Poecie zaś i Wam, Moi mili, nic do tego. Więc... Sza!
Judyt Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 mm..a mnie się skojarzyło z wierszołkiem co w nocy powstał po dwunastej czyli dziś, ale go nie mam, o tytule 'cisza taka jak ta' fajne są te nocne klimaty, dziad z babą i kot ładne zestawienia,masz Ci talent jaśnie panie(: J. serdecznie Sylwestrze
Marcin B Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Na początku przeczytałem "Śmietankowa ballada" - i chyba wolałbym taką tematykę. Pozdrawiam :)
Ela_Ale Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Czy to, że rytm raz jest a raz zanika, co powoduje, że podczas czytania trzeba cofać wzrok do poprzedniego wersu, to specjalny "środek wyrazu", czy niedopatrzenie? Temat ciekawy. Miło pozdrawiam. E.
teresa943 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Nocą bezsenną "czary mary" wyłażą a poeta w oparach dymu tworzy czarną balladę o nadzwyczajnym śmietniku :) a tak poważnie to ten wiersz posiada (moim zdaniem) podskórne dno; pod przykrywką nocy spędzonej w śmietniku przez bezdomnych dziada i babę, wydaje mi się, że Autor skrytnie ukrył "prztyczek" do "śmietnikowego" wierszowania, które nie znosi uwag krytycznych kolegów po piórze; Sylwestrze mogę się mylić, (lubię puszczać wodze fantazji), więc sorry jeśli nie trafiłam ... I tak lubię czytać Twoje bajki i ballady :)) Serdecznie pozdrawiam - Krysia
Magda_Tara Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 ojejejejej!!!!!!! chcę tak! z kotami, dziadem! z Tobą, a co! bardzo! cudne toto :))))))))))
Wilcza Jagoda Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 oj, melodia sama leci, do znanego kawałka:) supeł:P pozdry Sylwio
bestia be Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Ładna ballada , a muzyka sama wkrada sie w uszy serdecznie be
kuba skawa Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 coś sapie, coś dyszy, ktoś klnie na ten świat. Coś szura, rumocze i jęczy, w czeluści śmietnika coś gra. Mąci się ciemność, mrok wzrok męczy, a śmietnik roznosi szarpiący się takt Śmietnikowa "Lokomotywa" ;)
Sylwester_Lasota Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki Judyt :) Miło czytać takie komentarze. Już jestem ciekawy tego wiersza co się kojarzy ;). Pozdrawiam Serdecznie :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rozumiem, ale ballada bez nocy, zawodzenia, jęków, sapania, dziada? ... a z drugiej strony... chyba dałoby się zrobić ;) Dzięki za wpis i pozdrawiam.
Sylwester_Lasota Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. miał być środek. rytm jest nierówny, ale raczej w strofach się powtarza. czy nie? taki układ miał nadać specjalnej melodii utworowi. miałem nadzieję, że nie będzie utrudniał czytania, choć sam nie jestem jeszcze z niego do końca zadowolony. Dzięki za uwagę i zdrowia życzę :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo ciekawa interpretacja Krysiu :). Nie masz co przepraszać. Najciekawsze są właśnie takie projekcje czytelnicze. Raz mi tu jeden facet napisał, że pada na kolana przed moją interpretacją :)))). Co by to miało nie znaczyć, było zabawne. Nie wiem jak Ty, ale ja czytając, to co inni dostrzegli w moich tworach, często dowiaduję się jakiejś prawdy o Nich, ale też... o sobie. Niejaki Freud pewnie miałby tu więcej do powiedzenia ;). A tak na marginesie, tu jest inspiracja tego "dzieła": www.poezja.org/debiuty/viewtopic.php?id=67684 Kłaniam się uniżenie i ciepło pozdrawiam :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no dobrz ale nie tera Tara bo ziomb okrutny i okoliczności przyrody niemniej ale w maju pszcółko baju baju ;)))) dzięki :) to do maja ;) pa.
Sylwester_Lasota Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za supełka Słodka Trucizno ;) A jaki to kawałek? :) pozdry vice versa ;)
Sylwester_Lasota Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki bestyjo ;). Cieszę się z powodu melodii, bo o nią min tu szło. również serdecznie :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nooo, coś w tym jest ;) Dzięki :)
krzysztof marek Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 kiedyś zasłyszałem powiedzenie: pokaż mi swoje śmieci a powiem tobie kim jesteś. i raczej to jest prawda. a same śmietniki są różne. niektórzy twierdzą na przykład że ich domy są jak śmietniki... życie czasem też jest jak śmietnik. tyle się w nim dzieje. również tajemniczego, jak w Twoim ciekawym wierszu Sylwestrze. pozdrawiam serdecznie :)
Magda_Tara Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :))))))) no fakt, okoliczności przyrody nieadekwatne dobra, ale żeby nie zostało "baju baju", proszę pana! pamiętaj! OBIECAŁEŚ! ;D
Bea.2u Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 czytam, czytam i myślę sobie, że zaskoczysz mnie jakąś makabryczną puentą, a tu "sza" :) Pozdrawiam /b
Rekomendowane odpowiedzi