Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

detektyw

Rekomendowane odpowiedzi

a do pary może jakieś auto-mobilne-hajku o złoczyńcy?
byłby dobry komplet :)
wiesz, tak jak w filmach - ścigany i policjant
takie hai-duo z zakreśleniem pełnej sytuacji przestępstwa. takie miejsce zbrodni
no bo wiesz, przestępcy też często mają nos mocno wetknięty w komputer, aż nazbyt mocno. zresztą komputer też może być miejscem przestępstwa, zresztą w dzisiejszych czasach, coraz częściej przecież jest.

Pozdro

:)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

wiesz, Hajku, świat niby 'nieprawdziwy', a jednak przestępstwa wirtualne istnieją, można włamać się do cudzych plików, można ukraść numer konta i je oczyścić, można pociągnąć sobie cudze zdjęcia, niedawno widziałam sytuację, kiedy artyście fotografikowi ktoś z sieci rąbnął z jego galerii pomysły na zdjęcia i wstawił jako swoje

tutaj informacja: h ttp://blog.widmanska.com/2009/10/plagiat-kopiainspiracja.html

tak więc kradzieże wirtualne, to nie zwykłe fantomy, kradnie się cudze wnętrze, bogactwo, twórstwo, pasożytuje na czyimś talencie, pomysłach
to karygodne, a nawet powiedziałabym niegodne
stąd nie uważam, zę funkcja detektywa jest ironiczna, w tym kontekście - nie jest

Pozdrówki :)

wiesz, Hajku, świat niby 'nieprawdziwy', a jednak przestępstwa wirtualne istnieją, można włamać się do cudzych plików, można ukraść numer konta i je oczyścić, można pociągnąć sobie cudze zdjęcia, niedawno widziałam sytuację, kiedy artyście fotografikowi ktoś z sieci rąbnął z jego galerii pomysły na zdjęcia i wstawił jako swoje

tutaj informacja: h ttp://blog.widmanska.com/2009/10/plagiat-kopiainspiracja.html

tak więc kradzieże wirtualne, to nie zwykłe fantomy, kradnie się cudze wnętrze, bogactwo, twórstwo, pasożytuje na czyimś talencie, pomysłach
stąd nie uważam, zę funkcja detektywa jest ironiczna, w tym kontekście - nie jest

Witaj dzie wuszko,
troszkę nie rozumiem, skąd to nawiązanie z detektywem, w tym miejscu?
Chyba nie zrobiłem jakiegoś plagiatu, mam nadzieję? :)

Haiku jest raczej o tęsknocie, lub (no właśnie) wręcz przeciwnie - zawodzie, jaki może ten wirtualny świat sprawić. Aha i stąd ten detektyw? :)
Artykuł poczytałem, no cóż, teraz kradnie się wszystko - nawet życiorysy niektórzy kradną, ukrywając własne grzechy z przeszłości :)
Jesteśmy okradani na co dzień (uwaga, banał będzie) z marzeń, ze złudzeń, praw, z intymności.
Pozdrawiam. :)

Witaj dzie wuszko,
troszkę nie rozumiem, skąd to nawiązanie z detektywem, w tym miejscu?
Chyba nie zrobiłem jakiegoś plagiatu, mam nadzieję? :)

Haiku jest raczej o tęsknocie, lub (no właśnie) wręcz przeciwnie - zawodzie, jaki może ten wirtualny świat sprawić. Aha i stąd ten detektyw? :)
Artykuł poczytałem, no cóż, teraz kradnie się wszystko - nawet życiorysy niektórzy kradną, ukrywając własne grzechy z przeszłości :)
Jesteśmy okradani na co dzień (uwaga, banał będzie) z marzeń, ze złudzeń, praw, z intymności.
Pozdrawiam. :)

przecież haiku ma taki tytuł :)
chciałam pokazać, ze dla mnie to haiku, to nie ejst pokazanie poczucia nieprawdziwości, bo rozwijająca się 'rzeczywistość' wirtualna implikuje powstawanie wirtualnych przestępstw, zatem funkcja detektywa 'nos w komputerze' to już nie ironia, jeno codzienność, jak chociażby w przytoczonym przykłądzie kradzieży dóbr umysłowych, wewnętrznych, kradzieży talentu, pracy i twórstwa
poza tym, oprócz tego wszak komputer pozwala wyśledzić też przestępstwa realne :)

brakuje mi tylko do pary właśnie haiku, które stworzy miejsce zbrodni, byłby tandem :)