adolf Opublikowano 1 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 w przekroju łodygi jest krąg horyzontu niczym słój przyrostu. Za nim: kora nieba w coraz węższy rulon ją zwija po trochu cieniem swym październik, co wrósł już w kalendarz. Z wszystkich drzew-hydrantów wytrysnęła jesień Nie szukam w sztambuchach żadnej odpowiedzi Noce przekartkował - wiatr - wbijając pieczęć Na każdej cenzora: księżyc blado-srebrny. Bo w sobie zbłądziwszy dwie znalazłem prawdy: Jedną pod nogami, drugą w ciemni nieba. Obie są tożsame! W ich obydwu glebach Pełzają ślimaki uzurpując gwiazdy. Jak Piotr się Chrystusa, ja ziemi się wyprę aby do niej wrócić, gdy pianie ucichnie ------------------------------------ wiem że o wiele słabszy od poprzednich, ale ani czasu, ani nastroju, ani sił nie mam więc bądźcie wyrozumiali, ostatni wogoe mało sypiam a jak juz poisze to gdzie w przedziale 0-1 a ten nawet przez 3 dni poprawiaem itepe wiec jak uważacie że minsu to prosze.. bez ceregieli ^^ 1
Stefan Nawara Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czytalem już na Warsztacie. Teraz jest plyniej i czytelniej. Podrzymuję to, co już tam napisalem. Proszę przeczytać i dać znać, co mysli Pan o próbie tumaczenia "Elegii.." Pozdrawiam Jeszcze wrócę Stefan
adolf Opublikowano 2 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 z tymi tłumaczeniami to sprawa otwarta, rzeczywiscie miałym ocohe przetłumaczyć i rielkego i tuchloskiego, ale to się jeszcze zobaczy, więc nie wiem jeszcze ^^ pozdr
Bernadetta1 Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 no słabszy Adolf...słabszy...ale w Twoim klimacie:)pozdrowki:)
Aleks Kleks Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 czwaty wers odstaje jakoś, no i puenta moim zdaniem bo można odnieść wrażenie, że PIL jest albo kogutem, chyba, że o taką personifikację chodziło a niebyłoby to wcale takie głupie albo wampirem, który po nocnych łowach chowa się do krypty na pianie koguta ;)
adolf Opublikowano 2 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no coś w stylu tego drugiego :)) Piotr wyparł się Chrystusa, ale po usłyszeniu pienia zorientował się, że popełnił błąd :))) tak samo peel wyparłwszy się ziemi, zrozumie swój błąd gdy będzie martwy (wtedy automatycznie pianie ucichnie) ALE jeszcze przeredauje ta puente bo rzeczywocie mało cyztelna ;))) pozdrawiammmm
Franka Zet Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dlaczego gorszy ? Może na Warsztacie było coś nie tak, ale tu nie mam żadnych uwag krytycznych. Mało tego - uważam , że wiersz jest piękny z tym wyjściem przez łodygę (Ty to masz patrzenie, Przemku), rulonem dni coraz większym w październik. Również te drzewa-hydranty - kocham drzewa w ogólności, a jesienią w szczególności jakby - patrzę na nie teraz i przychodzą mi na myśl marne porównania w sam raz do byle jakich wierszy, a tu, proszę, hydranty, odkręcone hydranty - pieknie ! I te dwie tożsame miłości - niebo i ziemia, i Ty powracający, zawstydzony Piotr. Dla mnie to tak wielobarwny, wielomówiący wiersz. Adolfino, jakie światy w Tobie kwitną ? Chcę o nich poczytać :))
Bea.2u Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 uzurpując gwizdy do poprawy kategprycznie. reszta wcale nie taka zła, tylko wymaga pracy nad tekstem, osobiście poszłabym w kierunku powtórzeń z "wrastaniem". ale.. to tylko moje widzi misię ;)
Goliard Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi