HAYQ Opublikowano 8 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 zimno ci może cię ubiorę powiedz coś proszęzimno a ty ręce masz takie chłodne nie będę mars *, silnie ziarnisty śnieg, powstały pod wpływem ciśnienia gromadzących się wyżej warstw świeżego śniegu oraz wody, pochodzącej z nadtapiania wierzchnich warstw śniegu, która wnika w głąb i tam zamarza. W miarę postępów opisanego procesu firn przekształca się w szary lód, następnie w niebieski lód lodowcowy.
ania_13 Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Przypis mądrzejszy od wiersza :(
kasiaballou Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 e, tam ja wolę wiersz - mniammmm... przedni :)) - miłego wieczornika. kasia.
BARBARA_JANAS Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja też kupuję wiersz... ale..ale... jeśli można, przyszło mi do głowy aby zastosować małe zawahanie w tekście i zmianę zapisu :zimno a ty ręce masz takie chłodne nie W takiej formie peel dopiero sprawdza ... i robi się ciekawiej... Pozdrawiam...
HAYQ Opublikowano 8 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. oczywiście, bo wiersz wziął się z przypisu, jednak czytając sam przypis nie wywnioskowałabyś, że wiersz jest gupi, bo przekształcenia i procesy zachodząca w lodzie nie miałyby wtedy żadnego głębszego znaczenia, poza tym, że robi się szary, a potem "niebieścieje". Wiersz nie musi być mądry. Dla mnie ważne jest, że ania_13 zyskała coś - mimo durnego wiersza ;p Skalę porównawczą. :) Dzięki, pozdrawiam
HAYQ Opublikowano 8 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki Kasiu, wzajemnie. :)
HAYQ Opublikowano 8 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja też kupuję wiersz... ale..ale... jeśli można, przyszło mi do głowy aby zastosować małe zawahanie w tekście i zmianę zapisu :zimno a ty ręce masz takie chłodne nie W takiej formie peel dopiero sprawdza ... i robi się ciekawiej... Pozdrawiam... To drobny niby zabieg, ale trochę zmieniłoby to, co założyłem. Bo jeśli peel nie chce, lub nie może sprawdzić? Jedynie pamięta...Wtedy pauza jest potrzebna po "chłodne" - właśnie ten krótki moment zawahania, przed 'nie'. Ale dzięki za sugestię, bywają potrzebne. Dziękuję i pozdrawiam.
LadyC Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja nie zyskałam nic dzięki przypisowi, bo wiem co to firn ;) W sumie nie lubię jak się mnie na siłę edukuje A jakbym nie wiedziała i tak bym sobie poszperała i znalazła - zatem z mojego pkt widzenia takie przypisy są delikatnie mówiąc - niekonieczne a wiersz - zbity jak firn :)
teresa943 Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 będę mars a może jednak... :)))))) urocza miniaturka HAYQ :-) pozdrawiam - Krysia
adolf Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 ładna miniaturka taka sentymentalno-rozczulająca, ale serio :)) szkoda tych zmarzniętych szczytów górskich, które czoła wsytawiwszy w kierunku nieba, będąc tak blisko Boga, są tak zimne i bez-życia, a może ? / impr/ Pragnąłem odziać myśli w marmur biały i wzniosłe słowa wznosić na kolumnach odnaleźć klucze od niebieskiej bramy przejść przez chmur morze w złocistych koturnach Gdy mnie ktoś wstrzymał: powiedz: siła boska bo oto'm ujrzał samotnych nędzarzy zszarzałe góry w zimnych skute lodach Choć blisko Boga, ale tak zmarniały Bo są w przedsionku, ach tak blisko nieba wspaniałe, wielkie, lecz nie mają życia i w ciągłym smutku muszą we mgle znikać! Bowiem marmuru jest wysoka cena gdy w nim skostniejesz, nigdy już nie wrócisz do tych łąk tęczowych, do swoich podnóży.
Judyt Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 o jak cieplutko, ciekawe, J. (:
kasiaballou Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ??? ten wiersz jest zimny jak cholera! piękny jest, ale chłód aż paraliżuje... - ale, co ja tam wiem - sorki kasia.
Judyt Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ??? ten wiersz jest zimny jak cholera! piękny jest, ale chłód aż paraliżuje... - ale, co ja tam wiem - sorki kasia. wiem..oj tak napisała... ja w nim widzę dużo ciepła jakoś pozaobrazowo..pisemnie poza J. (: i Ciebie kasiu ( chłodne nie)-- tu jest wskazówka:P
kasiaballou Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ??? ten wiersz jest zimny jak cholera! piękny jest, ale chłód aż paraliżuje... - ale, co ja tam wiem - sorki kasia. wiem..oj tak napisała... ja w nim widzę dużo ciepła jakoś pozaobrazowo..pisemnie poza J. (: i Ciebie kasiu ( chłodne nie)-- tu jest wskazówka:P o.k, Judyt, o.k. tak mi się wyrwało... ;)
HAYQ Opublikowano 9 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja nie zyskałam nic dzięki przypisowi, bo wiem co to firn ;)W sumie nie lubię jak się mnie na siłę edukuje A jakbym nie wiedziała i tak bym sobie poszperała i znalazła - zatem z mojego pkt widzenia takie przypisy są delikatnie mówiąc - niekonieczne a wiersz - zbity jak firn :) Nie było moim zamiarem edukowanie na siłę. :) Ten przypis jest w pewnym sensie częścią wiersza. Poza tym, gdy mu się nieco przyjrzeć - sam w sobie jest bardzo ciekawą metaforą. Mogłoby oczywiście go nie być, stanowi jednak punkt zaczepienia, od którego wyszedłem. Zastanawiałem się też, czy nie umieścić go na początku - kursywą. Zrobiłem tak - być może błąd. Ale od tego przecież jest warsztat. :) Dziękuję za uwagi, pomyślę. Pozdrawiam
HAYQ Opublikowano 9 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a jak peel jest upartym osłem, Krysiu? ;) Dzięki serdeczne, pozdrawiam.
Judyt Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a jak peel jest upartym osłem, Krysiu? ;) Dzięki serdeczne, pozdrawiam. HAYQ daj sobie spokoj , piękna ciepła mini, czego chcieć więcej,J. (:
HAYQ Opublikowano 9 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. u mnie to Adolfo marny sopel jeden szary nędzny odprysk przy Twoim lodowcu wędrujący ciszą w błękit dennym brzegiem gdzie moreną sennych tyczy szlak grobowców Dzięki Adolfie - chłodno-rozczulająco się zrobiło ;) Niezły sonet, pozdrawiam.
HAYQ Opublikowano 9 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. brrrrr... aha ;))) Dziękuję Judyt, cieplutko.
adolf Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. u mnie to Adofo marny sopel jeden szary nędzny odprysk przy Twoim lodowcu wędrujący ciszą w błękit dennym brzegiem gdzie moreną sennych tyczy szlak grobowców Dzięki Adolfie - chłodno-rozczulająco się zrobiło ;) Niezły sonet, pozdrawiam. eh HAYQ ale do mrozu pasuje zwięzłość :P
Rekomendowane odpowiedzi