Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

śmierć mnicha

Rekomendowane odpowiedzi

ryż we włosach mnicha
inicjuje sakramenty
na wietrze rozrzuconej
dorosłości

bądź pochwalony w
kwiecie lotosu
i medytuj aż
do śmierci

wolne ciało
wewnątrz umysłu duch
zwrócił formę
siłom psychicznym

z białego światła
drogą do tęczy
cierpienie chwycił
dżuku

szlachetne prawo
egzystencji
ciało jak relikwia
zmumifikuj się

Wpadłem, aby posilić się pisaniem wybiegającym znacznie ponad program twórczości ośmiolatka, ale niestety, trudno mi się przedrzeć przez ta zawiłości. Jak mam zadawać dziesiątki pytań: co autor miał na myśli, to mnie zaraz wszystko odchodzi. Pozdrawiam Cię serdecznie, Panie Biały.
Może następnym razem... :)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

ok, ale nie pasuje mi gramatycznie

na wietrze rozrzuconej
dorosłość

rozumiem, że "rozrzuconej" odnosi się do "inicjacji", ale dalej "dorosłość"? kłóci się gramatycznie; chyba raczej powinno być "dorosłości"

sens wiersza rozumiem, jest głęboko ukryty pod zawiłą treścią; lubię takie łamigłówki - niby o niczym a jednak...tylko trzeba się "dokopać" :)

pozdrawiam ciepło :-)
Krysia

Panie Biały, nie znam się na rytuałach zakonnych, być może jest jakieś miejsce, w którym ryż we włosach inicjuje sakramenty, ale potem... "na wietrze rozrzuconej dorosłość"... brzmi co najmniej niegramatycznie.
Wiersz jako całość jest do przyjęcia, a tytułową śmierć mnicha widzę w jego stylu zakonnego życia,
w jego własnym wyborze, co dla innych może być tylko egzystencją, ale dla mnicha wcale nią nie jest.
Każdy ma wolny wybór i jeżeli mnich, taki "z krwi i kości", decyduje się na życie w zamknięciu, to jego sprawa... najwidoczniej tego mu w życiu brakowało, medytacji, walki z samym sobą, udoskonalanie własnego ja.... dlatego "ciało jak relikwia zmumifikuj się"... troszeczkę mi nie pasuje, ale nic to, tyle ja, mogę wcale nie mieć racji.
Pozdrawiam... :)

• 3 tygodnie później...