Sfinks13 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Nie wiadomo skąd przyszła przez kogo została wysłana z jasnego nieba zrobiła mrok w stratosferze słońce znikło jaskółka szuka schronienia wśród prastarych konarów pod zadaszeniami domów pióra nastroszyły czyżyki wietrzysko smaga chmurami które rozsiewają gradobicie stoję na środku pustej ulicy i słucham etiudy Chopina
Fly Elika Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 mmm:) nie przypuszczam, żebyś Sfinksie nie wiedział, że Chopin nie napisał żadnej symfonii, bo wtedy należałoby wymienić z tytułem symfonia natury, na koncert Chopina. W takim razie ty myślisz, że napisałby symfonię - nie słuchasz Chopina i to wszystko z otaczającym tłem tworzy symfonię, to tylko moje zamyślenie nad trzecią zwrotką... widzę to - podoba mi się jaskółka to śliczny ptaszek ... lecz mnie osobiście :) kojarzy się symbolicznie, młoda jaskółka to może być uroda młodości , wciąż między czarnym a białym potem już nie najlepiej jeśli to pozostaje, szkoda może, ale mam duży dystans dla jaskółki , czy to się udaje .. tak wrócę tu pozdrawiam
Gość Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. przyłączę się do tej myśli serdecznie:)
Pablo_Pikaso Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 peel stoi na środku ulicy i ja go widzę z batutą w ręku myślę że nie tyle słucha ile dyryguje tworzy a jaskółka biało-czarna tak jak zgranie dyrygenta z pałeczką gdy ona jasna to on ubrany na ciemno i odwrotnie wietrzysko i gradobicie to mocne uderzenia wrócę jeszcze Sfinksie posłuchać tych tonów gdy już nieco się rozjaśni szacun
Fly Elika Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 No tak Pablo ,coś też w tym może być istotnie , zapominam że to peel pisze i musi dyrygować :) moja dzisiejsza skromność nie pozwala mi na więcej niestety :) pozdrówki
Sfinks13 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. FLY masz rację z tym Chopinem, ale symfonia gra np poleneza, co do jaskółki to symbol wolności, dobrze myslisz o ostatniej strofie, która zamyka całość dzięki za odwiedziny i przeczytanie serdecznie i ciepło 13
Sfinks13 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. przyłączę się do tej myśli serdecznie:) Witam Justyno skoro tak to już Cię lubię Dziękuję za wizytę i komentarz serdecznie i ciepło 13
Sfinks13 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki Pablo za dosadny komentarz, bystro myślisz, co zawsze u Ciebie jest pozytywne dzięki za odwiedziny szacun 13
Sfinks13 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. FLY tylko bez skromności, gdyż cieszy mnie Twoja wizyta cmok:):):):):) seredecznie z czerwcowym deszczem w takt kropel stukających o parapety 13
Fly Elika Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 uuuufff to dobrze , że wolności :))))) bo przecież chodzi, żeby wybór był wolny :) i wtedy duch może być wolny nawet w w wielkiej miłości bez dna :)jak to powiedziałeś cieplej , po takim deszczu więc parno:)) ufff
Anna_Para Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 " i słucham Chopina" po prostu, i już! I cudnie! Pozdrawiam.
Sfinks13 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Aniu dziękuję za wizytę i proste zakończenie zastanowię się jak zawsze, gdyż każda uwaga jest mi cenna Ostatnio pisałaś pod wierszem jakimś ,,nomen omen Para" Tak sobie myślę: ANNA to jest palindrom znów anagramując daje NANA PARA- stan skupienia wody, karciana, małżeńska, rzeka dopływ Oki i tak sobie dumam jaka to z Ciebie wróżka i jaka wróżba , ale o odpowiedz proszę Ciebie jednak jak nie to Rzymian , gdyż z ornitomancji nic mi nie wychodzi, a patrzę na kruki Dziękuję za odwiedziny i cenny komentarz serdecznie i ciepło 13
Anna_Para Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Pod wierszem trwała dyskusja, jeden z komentujących pisał: "PARadnie...". Dlatego podpisałam się:"nomen omen" Para. Tak się nazywam, i już! "Nana"- to też na pewno nie ja! Pozdrawiam.
Sfinks13 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No to wszystko już jaśniejsze serdecznie i ciepło 13
Sfinks13 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Fly każdy powinien być wolny , lecz system władzy nas ogranicza i to nie jest fair serdecznie i ciepło 13
Mirosław_Dębogórski Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Słucham Chopina, choć częściej Bacha i Beethovena. W wierszyku polonez dziwnie (nie wiem czemu) kojarzy mi się ze słynnym środkiem lokomocji. Wierszyk Ok. Miłego...
Sfinks13 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Mirosławie dzięki za komentarz i odwiedziny z tym polonezem pomyślę serdecznie 13
Fly Elika Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Ooo, coś się zmieniło, gdzie ten polonez :) szkoda ? to zapytam jakiej etiudy słuuuchaasz? -niestety zarechotała ona , jak żaba :)o)o) nie wiem czy żaba może pozdrawiać :)) zastanowię się rech.rech.rech...
teresa943 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 czytałam ten wiersz jak tylko się pojawił, ale nie komentowałam, dziś wracam i powiem tylko, że zastanawia mnie ostatnia strofawietrzysko smaga chmurami które rozsiewają gradobicie stoję na środku pustej ulicy i słucham etiudy Chopina widzę samotnego peela, który pośród nawałnicy z gradobiciem (pomówienia, ciosy), stoi niewzruszony wenętrznie, jakby nie imały się go gromy, słucha etiudy Chopina w swoim sercu...może to oznaczać coś pięknego (poezja? rodząca się miłość?), co go trzyma, co daje mu siłę wytrwania w przeciwnościach... jaskółka jest zwiastunką wiosny, a więc odnowy, odrodzenia...może w jego życiu? może to przeczucie? oczywiście mam zdolność do nadinterpretacji, ale co ja poradzę, że Twój wiersz jest taki obrazowy?:) serdecznie pozdrawiam :) Krysia
Sfinks13 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Krysiu dziękuje za odwiedziny i miły komentarz serdecznie i ciepło 13
Rekomendowane odpowiedzi