Krzysztof_Kurc Opublikowano 14 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 krzywy cień komina pada na ściółkę dachu przez niepewność okien mokną parapety na ścianach freski malowane grzybem słuchają opowieści podłóg o stropie trzeszczącym z wysiłku po trawersach schodów od przełęczy progu stęchlizna wspina się po szarość sufitów a Ty chcesz mieszkać we mnie bo winorośl pnie się po ścianie i słychać ptaki na strychu
un papillon Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Szczególnie ostatnia strofa zapadła mi w pamięć. Melodyjnie i klimatycznie, choć to oblatane słowo, nie mogłam się oprzeć :)
Anna_Para Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Proszę się jej nie dziwić, że chce:) To bardzo dobry wiersz. Pozdrawiam.
Krzysztof_Kurc Opublikowano 14 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "Oblatane" słowa też mają swoją wartość. Dzięki i pozdrawiam kkk
Krzysztof_Kurc Opublikowano 14 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziekuję za miłą opinię. Cały czas cieszę się że "chce". ;) Pozdrawiam kkk
JacekSojan Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 "ściółka dachu" - hmmm; to o grzybie w lesie? o kopcu mrówek? ni to o świecie ("trawersy", "przełęcze") ni to o przeszłości, ni to o własnej rzeczywistości - rozpad, degrengolada, realizm zdegradowany... i w ostatniej strofie coś z wiary, jakaś rozćwierkana mistyka ("winorośl"); ciekawa metaforyka; J.S
Franka Zet Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Krzysztofie, tylko odtąd [quote]stęchlizna wspina się po szarość sufitów a Ty chcesz mieszkać we mnie bo winorośl pnie się po ścianie i słychać ptaki na strychu wcześniej powalają mnie nieznosne stosy dopełnaczy: cień komina, ściółka dachu, niepewność okien, opowieści podłóg, trawersy schodów, przełęcze progu (-ów ?), szarość sufitów - w jednym krótkim wierszu, straszne !
basia gowska Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 A mnie zaciekawiła i rozbawiła ta kaskada metafor domowych niepotrzebnie peel ma smętne mniemanie o swojej konstrukcji mnie też nie przeszkadza krzywy cień ani stęchlizna a na grzyb sa środki skoro ptaki na strychu i winorośl zarasta mozna spróbowac pomieszkać pozdrawiam
Agata_Lebek Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Moja prywatna, optymistyczna wersja ;) krzywy cień komina pada na ściółkę dachu przez niepewność okien mokną parapety na ścianach malowane freski zasłuchane w opowieści podłóg o sile stropu po trawersach poręczy do przełęczy progu wschodzisz barwnie chcesz mieszkać we mnie jak winorośl piąć się słuchać skowronków
Krzysztof_Kurc Opublikowano 16 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziekuję za komentarz. Cieszy mnie, że chociaż metefory mogą podobać się. Pozdrawiam kkk
Krzysztof_Kurc Opublikowano 16 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wcześniej powalają mnie nieznosne stosy dopełnaczy: cień komina, ściółka dachu, niepewność okien, opowieści podłóg, trawersy schodów, przełęcze progu (-ów ?), szarość sufitów - w jednym krótkim wierszu, straszne ! Zdaję sobie sprawę z tego przeładowania. Próbuję różnych form wyrażania, może nie zawsze zgodnie z panującymi kanonami. Miło, że chociaż „częściowo” było warte uwagi. Pozdrawiam kkk
Krzysztof_Kurc Opublikowano 16 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ptaki na "strychu" cały czas buszują. Pozdrawiam kkk
Krzysztof_Kurc Opublikowano 16 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No tak, nic dodać. Kobiecy zmysł. Miło mi, czytać Twoją wersję, i że chciało Ci się, i podziękować i pozdrowić ciepło, choć deszczowo. ;) Krzysiek
BARBARA_JANAS Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 No...no... Krzysztofie...dla mnie to twój najlepszy wierchoł...Ciekawy klimat zapodałeś...Chętnie się wprowadzę...Pozdrawiam
Krzysztof_Kurc Opublikowano 17 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziekuję. Zapraszam na moje „poddasze”. ;) krzysiek
Toby Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 nie świątynia a obskurna chata, fajna allegoria, no i gra.
Krzysztof_Kurc Opublikowano 19 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ech, a co się kryje w piwnicach. ;) Dzięki i pozdrawiam kkk
Rekomendowane odpowiedzi