teresa943 Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 staję na palcach wspinając się po drabinie wyobrażeń by wreszcie zobaczyć czarne oblicze przeorane dwoma pociągnięciami wrogiego ostrza przenika czułym wzrokiem aż po szpik i nagle wszystko staje się jasne ze strumieniem pokornych łez płyną brudne smugi na fiolet skrzyżowany złotem całuję na powrót przygarnia rozrzutnego z owej krainy gdzie trujące strąki złudnego szczęścia oślepiły ciemnością do dzisiaj przejrzałem
Adam Rozezweig Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Historycy obstawiają raczej wraży łom do odrywania wot :-)
aluna Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Pobleczało mi się...Krysiu! ...ze strumieniem pokornych łez płyną brudne smugi na fiolet skrzyżowany złotem całuję I tak ma być ...doskonałość przekazu w najdoskonalszej formie! Ściskam mocno!
Sfinks13 Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 he ciekawy to wierszopis i ciężki w swojej wymowie, gdyż wiersz kojarzy się z synem marnotrawnym, ale jednocześni z kilkoma mitami, tak sobie dumam czy fiolet symbol wielu tradyjcji nie jest tutaj symbolem pokuty, ale idąc tropem syna ma swoje uzasadnienie, ale skrzyżowany złotem to też może być symbol krzyża, czyli już wkraczam w stronę pochówku, co zmienia sens wiersza, a także ma swoje uzasadnienie w pierwszej strofie i zakończeniu, więc ba! proszę Autorkę może o naprowadzenie, jak będzie łaskawa Reasumując ciekawy jest ten przekaz, gdyż głowa zabolała serdecznie 13
aluna Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Przepraszam 13 -tko ,ale fiolet to kolor żałoby a subtelne potraktowanie żalu i tęsnoty w Tym właśnie wierszu ...niesamowite! Pozdrawiam!
Niemy Krzyk. Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 heh..czyżby Matka(Miłość) ci wszystko wybaczy?..:) ja też poproszę o naprowadzenie Tereso:) pozdrawiam..(:
Sfinks13 Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Dzięki Alunko za naprowadzenie serdecznie 13
Poskromiciel_Piura Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 "wspinając się po drabinie wyobrażeń"...ładnie to ujęłaś. Ogólnie dobre, pozdrawiam.
Mirosław_Dębogórski Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Cóż ja... Taki temat i... nie sprofanować i zkiczowacić. Trudno. Ciarki w krzyżu. Doskonale. Serdecznie...
teresa943 Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Historycy obstawiają raczej wraży łom do odrywania wot :-) interesujące odkrycie...choć może niezbyt rozumiem... dziękuję za podzielenie się myślą pozdrawiam
teresa943 Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jesteś bardzo wrażliwa Aniu! Dziękuję za wzruszenie i za cenny koment. Uściski!
teresa943 Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło czytać takie rozważania, bo świadczą, że coś tam jednak zaciekawia, nurtuje. Krążysz z wyczuciem w swojej interpretacji to blisko centrum, jedynie pochówek wykluczam, choć...jeśli, to tym więcej wieloznaczności w wierszu :) przykro mi, że "głowa zabolała", ale z drugiej strony ogromna radość, że próbujesz rozgryźć...dziękuję :) Naprowadzenie? O, nie! Bo pozbawię innych ciekawych dociekań. Wybacz. Serdecznie pozdrawiam :):)
teresa943 Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Aniu, kolor żałoby i jeszcze czegoś, co wiąże się ze skr... (a więc także żal)
teresa943 Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ej, poczekaj trochę...może ktoś wytropi moje zawiłe ścieżki :) Sorki :) Dziękuję. Cieplutko pozdrawiam :-)
teresa943 Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło Cię gościć. Cieszę się, że Ci się podoba. Dziękuję. POzdrawiam serdecznie Poskromiciela :-)
teresa943 Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czyli Mirku wiesz o co chodzi? To fantastycznie! Dziękuję szczególnie za "ciarki w krzyżu". Serdecznie pozdrawiam :-)
Grażyna_Kudła Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "Madonno, Czarna Madonno jak dobrze Twym dzieckiem być..." Twój wiersz tak samo mnie wzruszył jak zawsze wzrusza mnie ta pieśń a dom matki to klasztor w Częstochowie i wspomnienie cudownego przeżycia pięknie! Krysiu tak w zestawieniu z dzisiejszym świętem ...dobrze czasem popłakać to jak oczyszczenie pozdrawiam serdecznie
teresa943 Opublikowano 26 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "Madonno, Czarna Madonno jak dobrze Twym dzieckiem być..." Twój wiersz tak samo mnie wzruszył jak zawsze wzrusza mnie ta pieśń a dom matki to klasztor w Częstochowie i wspomnienie cudownego przeżycia pięknie! Krysiu tak w zestawieniu z dzisiejszym świętem ...dobrze czasem popłakać to jak oczyszczenie pozdrawiam serdecznie Przed Tobą nic nie da się ukryć :), więc zdradzę, że to nie tylko wspomnienie, ale tęsknota oczekiwania, że już niedługo...spotkam się... Dziękuję. Życzę wiele miłych wzruszeń w dniu dzisiejszym i zawsze :) Krysia
Grażyna_Kudła Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "Madonno, Czarna Madonno jak dobrze Twym dzieckiem być..." Twój wiersz tak samo mnie wzruszył jak zawsze wzrusza mnie ta pieśń a dom matki to klasztor w Częstochowie i wspomnienie cudownego przeżycia pięknie! Krysiu tak w zestawieniu z dzisiejszym świętem ...dobrze czasem popłakać to jak oczyszczenie pozdrawiam serdecznie Przed Tobą nic nie da się ukryć :), więc zdradzę, że to nie tylko wspomnienie, ale tęsknota oczekiwania, że już niedługo...spotkam się... Dziękuję. Życzę wiele miłych wzruszeń w dniu dzisiejszym i zawsze :) Krysia ja Tobie Krysiu też wielu przepięknych wzruszeń w czasie pielgrzymki miłej nocki
teresa943 Opublikowano 26 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 to taka tylko 2-dniowa, ale zawsze...wzrusza dziękuję Grażynko :) dobranoc
Rekomendowane odpowiedzi