Adam Rozezweig Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 Pan nr1 :"Przysięgam: Już nigdy nie będę słaby, pióro w promień przemienię i niech się promieni. Oto nowe stulecie. A tylko dwie sylaby: LENIN." Pan nr2: "Przysięgam mózgu prawą stroną, bo w lewej mam do stolicy kilka dróg, że gdyby nie to że leżysz z żoną, naszczałbym ci Karakuliambro na grób. " //I miałem tu nie lada problem między jednym a drugim piwem, czy nazwać go kurtyzaną czy kurwą, Karakuliambro czy skurwysynem. (Te dwie linijki na trzeźwo to lipa.) tego wierszyka sie nie da skończyć ... // PS. Gałczyński nie żyje
Magda_Tara Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 ale ma następców :)) znakomite, lepsze po renowacjach!
Pancolek Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 naszczałbym ci Karakuliambro na grób. " I miałem tu nie lada problem między jednym a drugim piwem, czy nazwać go kurtyzaną czy kurwą, Karakuliambro czy skurwysynem. Czuję przesyt wulgaryzmów - robi się bunt uliczny, a nie poetycki. Rozumiem intertekstualność tekstu, szczytny zamysł, ale wyszło słabo. - Pancuś
Adam Rozezweig Opublikowano 21 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 "Rozumiem intertekstualność tekstu" Widzisz, sęk w tym, że ja nie rozumiem. Jesteś "nazbyt filozofem na mój pacholęcy umysł" * *Adso z Melku (nie to nie filozof)
Pancolek Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie nawiązujesz do tego tekstu? galczynski.kulturalna.com/a-6929.html Jak nie, to przyznaj się do czego, chętnie skonfrontuję swój zamysł ;) ps: fajnie, że się nie oburzasz na minusa. Cenię takie reakcje i czekam na Twój następny. Pozdrawiam!
Adam Rozezweig Opublikowano 21 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 galczynski.kulturalna.com/a-6576.html Do tego tekstu nawiązuje, jako do kanonicznego symbolu intelektualnej prostytucji. (ten cytat na poczatku może mylić:P) Genialny kawałek poezji, można sobie tupać czytając, piękny socreal. (staram się przemycić tezę, że debilom można to wybaczyć, geniuszom nie) Jeden ze spektaklików zielonej Gęsi (genialny), gościł Karakuliambro (bo trzeba wam wiedzieć że to jest pseudonim samego Gałczyńskiego) i rzeczywiście po wpisaniu "Karakuliambro" w google, spektakl ten wyskakuje jako pierwszy, no ale myślałem że jakiś głębszych poszukiwań po "wprawnych poetach" mogę się spodziewać. W świetle tych odkryć jak rozumiesz intertekstualność, która nie wyszła ? Touche! Broń swojej krytyki ! PS. są jeszcze inne wersje tej ksywy np. "Zbrodnia i Kara-kuliambro". :D PS2. Prefiks "Zbrodnia i Kara(...)" nawiązuje do dzieła takiego jednego. PS3. Moim zdaniem lepiej by brzmiało "Zbrodnia-kuliambro i Kara". PS4. Gałczyński używał też Pseudonimu "Karakuliambro IV", myślicie że przewidział serie filmów o Johnie Rambo ?
Magda_Tara Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 myślimy. Gałczyński genialnym poetom był! a poeci genialni wieszczą...
Bernadetta1 Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 w warsztacie jakas lepsza ta wersja była...moze wrocic do korzeni;)?:):)
Rachel_Grass Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. piękna myśl jest to. plus wzmianka gałczyńska, muszkatołowa wręcz, mimo wszystko jednak niespodziewana, w formie postscriptumowej
Bea.2u Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 [quote] PS. Gałczyński nie żyje Nie no, nie żartuj .. fajny wierszyk, ale spodziewając się dogłębnej analizy chyba zostaniesz niestety w stanie niespełnionym ;)
Marcin Gałkowski Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 coś w tym jest, tekst ciekawy. choć tytuł jak na mój gust troszeczkę na siłę próbuje szokować /zainteresować;) może to i dobrze, nie wiem. pozdrawiam G.
Adam Rozezweig Opublikowano 23 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Na tym jak władał słowem, gniótł jak plasteline, spłaszczał, wybruczał, topił. No co ty nie widzisz geniuszu tej kurwy ?
H.Lecter Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Tekst utopiony w kabotyństwie... Słabo.
Wilcza Jagoda Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bo....? zabrakło piwa?
Goliard Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a skurwysyna?
Adam Rozezweig Opublikowano 24 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki, o to chodziło ;]
Magda_Tara Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki, o to chodziło ;] :D :D a nie mówiłam ???????? (tak a propos poczucia humoru :D !! )
Michał_Zawadowski Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 jak kończą mi się argumenty w dyskusji, to mówię komuś, że jest głupi i ma zeza, a potem zabieram zabawki do domu. ten tekst sprawia dla mnie wrażenie, że jak się nie ma co powiedzieć, to się rzuca mięsem, bo mięso zawsze sugeruje siłę ekspresji. to bez sensu, litości.
Adam Rozezweig Opublikowano 24 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 To ma być tanie kuglarstwo I nie ma się po co tak zżymać na pijacką formę i całkowity brak treści, bo to szkodzi autorytetowi, pośród tych co już się śmieją z żartu ;]
Rekomendowane odpowiedzi