Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozbudziły się marzenia
wkradły w moje sny,
powróciły znów wspomnienia
te minione dni.

Z ust Twoich spijałem słowa
i karmiłem myśli,
gama słów tych kolorowa
tyle ich mieliśmy.

Słowa ciepłe,zapewnienia
tylko Ty i ja,
pozostały już wspomnienia
w oku szkli się łza.

Tyle wspomnień w ciszy rwanych
w wyrosłej pamięci,
owoc tych uczuć kochanych
posmakiem swym nęci.

Jest balsamem koi smutek
przetwór wyobrażni,
kojący jest jego skutek
działa w mojej jażni.

Opublikowano

Troszkę mi przeszkadzają zapchajki
te minione dni
gama słów tych kolorowa

Myślę, że bez trudu można by czymś zastąpić.

Zdecydowałabym się na konsekwencję w rymach. Łączysz akcent oksytoniczny
z paroksytonicznym. Do takiego miszmaszu trzeba wielkiej wprawy.

Popraw literówkę - karemiłem.

Serdecznie pozdrawiam :)

Opublikowano

Zgadzam się we wszystkim z Alicją. Poza tym dwie ostatnie strofy są słabsze niż poprzednie i - co więcej - niepotrzebne. "Uczucia kochane" to już całkiem jakiś sztuczny twór. Radzę wyrzucić te dwie strofy, naprawdę psują wiersz.
A trzy pierwsze może nie są w najmniejszym stopniu nowatorskie, ale przynajmniej można je zrytmizować, wyszlifować i przerobić na melodyjną, liryczna pioseneczkę. To też coś warte, piosenki z łezką są też potrzebne - nie wszystko musi być zaraz Wielką Poezją Na Miarę Epoki.
Pozdrawiam. :-)
Oxy.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Robert Witold Gorzkowski  to prawda. Nie znałam Jej bliżej- gdzieś tam zetknęłam się pobieżnie oczywiście- ale dokładniej to w ubiegłym roku- po wręczeniu  Nike dla Urszuli Kozioł. "Raptularz" jest piękny- jak można tak cicho odchodzić.   I teraz do Ciebie Robert. Bardzo cenię skromność.  To jest bardzo piękna cecha. Wiem, tu na forum jest ktoś kto zaraz da po łapkach- tak na wszelki wypadek by za bardzo fajnie się nie poczuć. Ciebie zapamiętam całe moje życie- a wiersz o Krzyżu podziurawionym sumieniem niosę w sercu. Nie masz powodu by czuć się gorszym.   @Robert Witold Gorzkowski  jeśli chcesz to możesz A kiebi" albo któryś
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Mo so...Mo so... Zawsze wchodzisz w nie swoje buty? Zawsze tak miałeś?
    • Każdy z nas ma swoich ulubionych poetów, których w młodości się czytało i być może którzy wpłynęli na to, że z uporem maniaka siedzimy na tak niepopularnych w społeczeństwie portalach poezji. Jest to ograniczona liczba osób, ale pozytywnie zakręcona i trochę nie do końca twardo stąpająca po ziemi, czy dbająca o swoją twórczość. Dlatego powinniśmy odrzucić waśnie i pielęgnować w nas to co najpiękniejsze, abyśmy zachowali nasz piękny język wraz z dialektami dla pokoleń. Ja dodatkowo jeszcze mam takiego konika że i tych najmniej znanych poetów i tych noblistów zbieram wiersze i listy w oryginałach lubię ich mieć tak na półce jak i w sercu w smutnych chwilach pod ręką. Mam też osobistą prośbę jak ktoś chciałby mi swój wiersz napisany od ręki ze swoim podpisem ofiarować chętnie włączyłbym do swoich zbiorów oczywiście ja się odwdzięczę tomikiem moich bazgroł które kiedyś Maria Szafran mi wydała choć nie jest to poezja najwyższych lotów, ale zawsze miła pamiątka. przepraszam Aniu za to moje osobiste wtrącenie ale Ciebie pierwszą chciałbym poprosić o taką pamiątkę. Pewnie kiedyś moje zbiory trafią do muzeum i dla tych których to nie przeraża będzie miłym akcentem.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @Marek.zak1Bardzo dziękuję :-)
    • @Łukasz JasińskiDzięki serdeczne.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...