Bea.2u Opublikowano 6 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Nie umiem pisać słowa się nie stają płyną gdzieś nieokiełznane a przecież od słowa wszystko się poczęło rozbrzmiało wybuchającym słońcem rozszumiało szelestem liści na wietrze Nie potrafię wypowiadam słowo i rzeki nie szemrzą przejrzyściej góry nie dalą się dziksze zgrzyta na strunach świtów przeraźliwie ciężko opada na puch białych myśli by wyśnić zmierzchy wielobarwne zaklętej w zgiełku ciszy rankiem sen z powiek ścieram niknących w świetle wersów ... a jeśli, jeśli bóg nie rzemieślnikiem był tylko poetą pochyleni nad górskim potokiem łowimy refleksy pierwszych wierszyniezmiennie na progu zdumienia * Czytając dzisiejszego Różewicza przychodzi mi na myśl postać pewnego statecznego jegomościa milczącego kamiennie pod krzaczastymi brwiami krył prześlicznie jasne oczy jasne prostotą, myślą jasną i ta nić świetlista wystarczyła by towarzyską pogawędkę zamienić w podróż satelitarną windą na Verne’owski księżyc aż zaśpiewały gotykiem strzeliste łuki Wieży Babel i rozlało się słońce na milion refleksów jeziora * Na cieniutkim regale z poezją pod szyldem nomen omen literatura obcojęzyczna w worku z kotem przypadkiem znajduję credo jak Święty Graalodwiecznych poszukiwaczy ... bea 15.12.2008
Bernadetta1 Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 no niestety nie zachwycił.pozdrawiam:)
Bea.2u Opublikowano 7 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. witam i dzięki za ocenę :)
Bea.2u Opublikowano 7 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) serio?
Bea.2u Opublikowano 7 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pozdrawiam :)
H.Lecter Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Od Różewicza, bez : aż zaśpiewały gotykiem strzeliste łuki wieży babel i rozlało się słońce na milion refleksów jeziora - całkiem nieżle.
Bea.2u Opublikowano 8 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. sama wizyta, to dla mnie zaszczyt a "nieźle" to wręcz komplement, dzięki :)) pierwsza i druga częśc stanowią całośc i oczywiście nie byłabym sobą, gdybym wyrzuciła te swoje przaśne fajerwerki, które na ogół drażnią, lae sprawiają mi wielką frajdę. jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)
Franka Zet Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 No, właśnie - od Różewicza dużo lepiej, dobrze, podoba się. Wyrzuć to, co do gwiazdki; tytuł do reszty znakomity i ta wspomniana "reszta" na plus, choćby to Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Poza tym Bóg na pewno jest poetą, tak śpiewał Wysocki o Chrystusie. Pozdrawiam :)
Bea.2u Opublikowano 11 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam, Jestem mile zaskoczona tą choćby fragmentaryczną akceptacją mojego tekstu. Rozumiem niechęć do pierwszej części. Co do poetyckiej natury stworzenia, widać każdy musi ją odkryć na nowo :) Dzięki piękne :) /bea
Rekomendowane odpowiedzi