Ona_Kot Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 puszyste larwy spokoju panoszą się wokół kucającego fotela w jego sprężynowe wnętrzności zapadam ciężko dysząc oczekiwaniem kleiste powietrze pęczniejąc zmęczeniem pluje złośliwie na ściany i ścianom przyległe światy za szybą kolejny upał splątanymi nićmi próbuje przyszyć niebo i cienie do rozgrzanej ziemi a wiatrem spłoszone liście szarpią swoje ogonki oczami jakby cudzymi patrzę w drewno i klamki każde spowolnione drgnięcie potrójnie wypełnione sobą może pozbawić mnie czasu lustra rozbijają przestrzenie nikt nie przyjdzie na kawę
Joanna_W. Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Przyciąnął mnie tytuł. Co znajduję? Opis niby rozchodzący się krąg wody lub powietrza.. Podmiot wrzuca kamyczek w stojacą wodę i ku ździwieniu stwierdza, że przestrzeń, która wydaje się odległa, tkwi w nim samym. Czeka. Nie wnikam w zakamarki środków, nie wszystkie są nienagannie poczęte. Duszno dziś i jak smutno, że "nikt nie przyjdzie na kawę". Wieczór za kilka godzin. A.
Catalina Acosta Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Mnie nie przyciągnął tytuł, a Autorka. Duszny wiersz. Trzecia zwrotka - uważam za przegadaną. A w zasadzie chyba zbędną. Reszta - miau! Końcówka - wow! Cmok, Cat
Ona_Kot Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 duszny ma być, przed - burzowy, upalny, rozrośnięty w sobie... taki wiersz, jakie oczekiwanie, na coś, co nadejść nie może... może mi nie wyszło ;) cóż...kto nie próbuje - nie błądzi pozdrawiam.
Roman Bezet Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Witaj PaniKo cie, miałem ochotę, na wielką psotę - i co? Nic-i. Ładnie. Wyczuwam (od strony zapisu) jakby dwie fazy powstawania. Przełamuje się gdzieś w drugiej strofie, za "kleistym powietrzem". Jakby Ci wyobraźnia podfrunęła! Trzecia - cud. Czwarta - w Tobie - skupiona pięknie. Koncówka przemawia i wzrusza. Początek, och, ten początek: "larwy spokoju", "kucający fotel", "sprężynowe wnętrzności" - niby są, obrazy, naturalistyczne - inna bajka. Zupełnie na zewnątrz - jak nie u Schulza. Tak mi się to widzi. I masz satysfakcję (ja? też - lubię fajne wiersze :)) pzdr. bogdan
Ona_Kot Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie wiem, czy satysfakcję ;) ale miło napisać coś, co do kogoś przemawia i jeszcze dostać taki sympatyczny komentarz :) pozdrawiam ps. może taką malutką satysfakcję (satysfakcjulkę ;) )to znajduję :D
Witold Marek Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No i ktoś mi już skradł coś z "obrazu" moich własnych tu odczuć, trudno. To oddanie prawdziwego zgiełku, jaki tkwi w stanach, rzeczach, sytuacjach, a który ujawnia się w takich specjalnych okolicznościach jak te - wszystko, od początku do końca, dość konsekwentne w swej relacji, aż po finalne małe oprzytomnienie (czy tylko półoprzytomnienie). To "powietrze", które "pluje złośliwie na ściany" - hmm, tutaj bym jakoś pohamował dosłowność tego powietrznego "chamstwa"; ale generalnie jestem niesamowicie wrażliwy na te wszystkie personifikacje, ożywienia, a stwarzanie (udane oczywiście) w przenośniach tych przeróżnych półstworów (jak "puszyste larwy spokoju") z pogranicza odczuć na ogół mnie uwodzi, trudno. "Boję się twoich tajnych zwierząt", jak szepcze z przejęciem S.S. Czachorowski. Pozdrawiam :)
piotrbierzynski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Ja wypowiem się w sposób następujący:Za dużo Schulza w Schulzu niestety.Ciężko przebić "bezwstydnie rozbuchane kapusty na grządce", ale troche klimatu jest(nie ma to jak "ulica Krokodyli w oparach haszyszu"). Kiedyś napisałem pracę zaliczeniową pt."Narkotyczna wizja Sklepów cynamonowych"-pozdrawiam Drohobycz!!! piotr
Catalina Acosta Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kocie! Uważam, że Ci wyszło. Bezet jest za trzecią, ja przeciw. Ale trawestując Sienkiewiczowskiego Wołodyjowskiego "Nic to, Kocie, powiedz sobie - nic to..." A w razie czego - pośpieszę z odsieczą na kawę... Cmok, Cat cappuccino cin-cin
Marek Paprocki Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Znudzona kotka w fotelu.Z uwagi na upał pewnie skąpo ubrana.Zdolna ale czy ładna, nie wiemy.Przyjmuję zaproszenie na kawę.
Ona_Kot Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. znudzona? możliwe...w taki upał nie chce się nawet ręką ruszyć. więc może Pan zostanie moim Schulzem - wtedy trzeba będzie zmienić końcówkę ;) podtrzymuję zaproszenie na kawę ;) pozdrawiam.
Marek Wieczorny Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Pani Kocico! Wiersz ciekawy. Trochę, moim zdaniem, ciężki i zgęstniały upał w nim czuć, chociaż tęsknota za inną osobą też przebija się przez ten żar. Tylko umarli nie tracą nadziei - żywi też nie musza jej tracić. Pozostaje jeden wniosek - będzie kawa z "Schulzem". Serdecznie pozdrawiam rozgrzaną Kocicę Marek Wieczorny
Catalina Acosta Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A ja się nie zgadzam z Tobą, Ewuniu. "Puszyste larwy spokoju" są genialne. Larwa sama w sobie jest owszem - odstraszającą formą przejściową, ale powstaje z niej dorosła forma. Kto wie, w co przerodzi się spokój? Sztuczności tu nie widzę, duszności za to owszem - dużo. I wydaje mi się, że tak ma być. Jest parno, gorąco i lepko. Siedzisz i czekasz...i czekasz...czekasz...kszszsz...szszsz.. Cmok, Cat
Ona_Kot Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pani Ewo! jest to jeden z tych wierszy, które pisze się niemal od ręki. nic na siłę nie było tu wciskane...i gdzie tu spekulacje ;)? ciekawam czemu te śliczne, puszyste i kolorowe larwy Panią odstraszają? ale dziękuję za opinię - dla wiersza lepiej, jeśli nie podoba się wszystkim - tak mawiają ;) pozdrawiam.
Daniel Piaszczyk Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 po trzech pierwszych wierszach przestałem czytac.. puszyste larwy kucający fotel i cos tam jeszcze to nie dla mnie... przepełnienie bardzo czesto mozna odczytac jako lanie wody i teraz tak to odczytałem.... reszte przekeciałem jednym okiem ale nic nie znalałzem dla siebie pozdrawiam
Ona_Kot Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. w takim razie mam pytaie - czy lubi Pan prozę B. Schulza? również pozdrawiam. ps. nie każdy musi znaleźć coś dla siebie ;)
Strzyga_vel_Strzyga Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 jedyne co brzmi schulzowsko, to ścianom przyległe światy i kucający fotel, reszta raczej poświatowsko i to raczej jako nie do końca udałe naśladownictwo (przyszyć niebo i spłoszone ogonki liści), dopełniacze i imiesłowy to dość trudne środki. Brak temu tekstowi soczystej fizjologii, brak mroku, cienia, schulz w wersji light, bardziej namiastka. [sub]Tekst był edytowany przez strzyga_vel_strzyga dnia 25-07-2004 19:44.[/sub]
Ona_Kot Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Schulz był tylko inspiracją do napisania, ponieważ kojarzy mi się z rozrosłymi w sobie formami. w upalnym słońcu ciężko o mrok i cień. a poświatowskiej w ogóle nie znam - ciężko więc byłoby mi ją naśladować w czymkolwiek. pozdrawiam.
Strzyga_vel_Strzyga Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 w upalnym słońcu mrok jest najciemniejszy:)
Ona_Kot Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. najwyraźniej niektórzy wiedzą to lepiej i upalniej ;) skoro nie dotarłam - trudno - może następnym razem zstąpię w piwnice ;) serdecznie pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi